10 sfaturi pentru un Crăciun ”verde”

1. Cumpăraţi un brad în ghiveci şi plantaţi-l apoi undeva în natură.

Un brad în ghiveci este viu, nu se scutură, nu se ofileşte şi nu se aruncă niciodată pentru că poate fi plantat. În plus, există tipuri de brazi creaţi special pentru a rezista în apartament.

2. Folosiţi decoruri luminoase cu becuri economice.
Luminiţele au cel mai mare farmec de Crăciun, iar casele frumos decorate atrag cu siguranţă foarte multe priviri. În încercarea de a economisi energie, folosiţi becuri economice şi stingeţi lumina înainte de culcare sau noaptea târziu atunci când nu mai e nimeni care să le admire.

3. Folosiţi lumânări în locul becurilor.
În primul rând, veţi avea o atmosferă de sărbătoare în casă, un parfum plăcut (există lumânări frumos mirositoare), dar veţi economisi şi multă energie şi nişte bani înlocuind becul cu cea mai veche sursă de lumină.

4. Faceţi cadouri ”verzi”.
Dacă vreţi să vă învăţaţi şi prietenii să fie ”verzi”, puteţi să le oferiţi daruri utile precum becuri economice, electronice de clasă A+ sau produse naturale care nu necesită procesare şi care sunt fabricate cât mai aproape de ţara de folosire.

5. Împachetaţi în hârtie şi refolosiţi şi reciclaţi ambalajul.
Plasticul ucide! Din păcate, acest lucru nu este o glumă. Hârtia, însă, este biodegradabilă şi poate fi refolosită, eventual pentru a împacheta un alt cadou. Apoi o puteţi pune în containerul albastru pentru a fi reciclată.


6. Trimiteţi e-carduri în loc de felicitările clasice în plic.
Renunţaţi la felicitările tradiţionale care consumă hârtie şi bani şi trimiteţi-le prietenilor urări în format electronic.

7. La petrecerea de Revelion, folosiţi veselă de sticlă şi porţelan şi tacâmuri din metal în locul celor din plastic. Refolosiţi şi faţa de masă, alegând una de bumbac (în locul uneia de plastic sau hârtie) pe care să o spălaţli la finalul petrecerii.

8. Când faceţi cumpărături pentru cei dragi, mergeţi cu propria sacoşă.
Decât să vă întoarceţi încărcaţi de 15 sacoşe de la cumpărături, mai bine folosiţi una şi bună, din bumbac sau alt material ”eco-friendly”.

9. Nu aruncaţi resturile de mâncare.

Dacă nu găsiti un animal abandonat pe stradă pe care să îl hrăniţi, puneţi-le într-un borcan şi lăsaţi-le la macerat până se transformă în compost, adică un îngrăşământ natural pentru pământ.

10. Călătoriţi cu trenul sau cu autobuzul, în locul avionului sau maşinii personale.
Folosind transportul în comun. economisiţi carburant şi contribuiţi la reducerea cantităţii de dioxid de carbon din atmsoferă.

Iar dacă vreţi să faceţi chiar mai mult decât atât, puteţi încerca să gătiţi o masă de Crăciun vegetariană, în locul celei tradiţionale sau să susţineţi prin donaţii acţiunile unei organizaţii de protecţie a mediului. Poţi începe chiar cu MaiMultVerde.

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.