Am pregătit un top 10 idei sustenabile și prietenoase cu mediul, inspirate din colecția tendințelor anului viitor a agenției JWT și prezentate de Cristi Manafu pe blog. Ideile sunt dintre cele mai inovatoare și îndrăznețe pentru piața globală actuală și suntem curioși pe care dintre ele le-ați vedea aplicabile și pe piața locală.

1. Refolosirea apei de ploaie

Deoarece apa devine o resursă din ce în ce mai importantă, iar circuitul ei natural nu poate fi afectat de activitățile industriale fără pierderi, majoritatea investițiilor tehnologice vor merge în direcția stabilizării consumului, dar mai ales a repunerii în circuit a apei prin sistemele de refolosire integrală a acesteia.

De la clădiri care stochează și refolosesc apa de ploaie până la instalații mai inteligente și mai puțin costisitoare de epurarea apei, această resursă vitală și prezervarea ei vor reprezenta o nouă tendință pentru cei care investesc responsabil față de mediu și cei din jur.

2. Deșeurile sunt noul combustibil

Noile tehnologii fac posibilă transformarea deșeurilor din plastic în petrol sau alți carburanți. Pungile de plastic sau ambalajele din plastic sunt deja refolosite de companiile producătoare de petrol, iar procesul de obținere al carburanților cu ajutorul acestora este mai ieftin. ‘Materia primă’ este la îndemână, iar colectarea selectivă a deșeurilor și reciclarea plasticului pot fi noii salvatori ai economiei. Cel puțin așa susțin specialiștii unor companii americane care au început deja producerea carburanților sintetici.

3. Blocuri verzi sau plantele de pe acoperiș

Plantarea grădinilor pe acoperișurile clădirilor urbane în care locuim are un potențial ridicat în ceea ce privește aerul curat și eliminarea CO2 din atmosferă, crearea spațiilor verzi sau creșterea fructelor și legumelor.

Cu doar 7mp de spațiu verde pe cap de locuitor și nenumărate acoperișuri de bloc nefolosite, Bucureștiul are șanse în acest gen de proiecte. Cu MaiMultVerde am propus proiecte pilot precum Grădina de pe Bloc sau Bloc Verde (Pepsi Pefresh) , care pot da naştere unei revoluţii verzi în Capitală.

4. Energie solară mai accesibilă

Deși conceptul există de ceva ani buni, propunerea achiziționării panourilor solare la prețuri mai mici și accesibile pare soluția potrivită ca să putem folosi la adevăratul ei potențial această resursă. Așteptăm vești și oferte noi în 2012:)

5. De la fântână la bidon

Se preconizează apariția ‘stațiilor’ de mic consum a apei potabile, plasate în campusuri, stații de autobuz sau alte spații publice des frecventate. O inițiativă care încurajează accesul nelimitat la resurse vitale și refolosirea recipientelor din plastic. (bidon, sticle de tip PET etc.)

6. Alimentație sănătoasă, chiar și din aparate

Mașinăriile care-ți vând cafeaua, sandviciuri sau alte produse alimentare, nu sunt recunoscute tocmai pentru proprietățile lor sănătoase sau curatorii.

Limitarea vânzării de junk-food prin legislație în anumite state va trezi interesul pentru mâncarea sănătoasă atât consumatorilor, cât și producătorilor care își vând produsele prin intermediul automatelor.

7. Pe teritoriul alimentației sănătoase

Studiile arată preocuparea din ce în ce mai mare a oamenilor pentru ce înseamnă mâncare sănătoasă, cu precădere rețetele personale de sănătate și energie zilnică, de tipul ‘sunt ceea ce mănânc‘.

Organismele modificate genetic (OMG) sau produsele crescute nenatural vor fi cu precădere evitate anul viitor, iar lumea se va orienta spre rețetele tradiționaliste.

8&9. Elixir cu miere și ciuperci

Rămânem în lumea alimentației sănătoase și depășim puțin granița spre ceea ce se consideră a fi tendința anului următor în materie de alimente cu proprietăți curative. La mare căutare vor fi mierea și ciupercile.

Mierea este o bună alternativă pentru îndulcitori precum zahărul sau fructuoza, iar proprietățile ei miraculoase sunt binecunoscute.

Deși nu vorbim de cele magice, ciupercile comestibile par să fi fost destul de subapreciate pe piață până acum. Specialiștii prezic o redescoperire a proprietăților nutritive ale ciupercilor, mai ales în contextul în care ambalarea lor este mai rentabilă decât în cazul fructelor.

10. Cortul sau #occupy turistic?

O idee năstrușnică (și totuși realistă) am găsit în același top JWT: cazarea la cort, în curtea-camping, va revigora turismul:) Cel puțin așa speră londonezii că vor proceda la Olimpiada din 2012, ca să rezolve problema suprapopulării cu turiști a capitalei și să câștige un ban cinstit. Ar putea ieși foarte mișto, dar și foarte diferit, dacă cei care vor ocupa corturile din curțile londonezilor vor purta măști Vendetta.

Rămâne viabilă ideea ca formă de turism rural. Aviz amatorilor din Grădina Carpaților;)