Semnează petiţia „Să reducem la jumătate risipa alimentară din Europa”

MaiMultVerde și alte 43 de organizaţii din 15 ţări europene sprijină petiția inițiată de organizația This is Rubbish din Marea Britanie privind adoptarea de către Parlamentul European a unei măsuri cu caracter obligatoriu, care să vizeze înjumătăţirea risipei alimentare în Europa până în 2030. Petiţia va fi înaintată către membrii Comisiei pentru Mediu din cadrul Parlamentului European, care urmează să voteze marţi, 24 ianuarie această măsură. Din comisie fac parte și europarlamentarii români Cristian-Silviu BUŞOI (EPP), Daciana Octavia SÂRBU (S&D) and Claudiu Ciprian TĂNĂSESCU (S&D).

Mai jos regăsiţi varianta completă a petiţiei pe care o puteţi semna (link https://www.change.org/p/simona-bonafe-s%C4%83-reducem-risipa-alimentar%C4%83-a-europei-la-jum%C4%83tate), distribui sau retransmite europarlamentarilor români însoțită de propriul mesaj.

Puteți deveni suporter organizational al petiției trimițând un mesaj la martin@thisisrubbish.org.uk până luni 23 ian, ora 12.00.

SEMNEAZĂ PETIŢIA!  Să reducem la jumătate risipa alimentară din Europa

În Europa, în jur de 55 milioane de oameni întâmpină dificultăţi în a-şi asigura hrana zilnică în condiţiile în care cantitatea de alimente care se aruncă le-ar putea asigura de peste nouă ori hrana necesară.

La nivel global, dacă mâncarea irosită ar fi o țară, aceasta ar fi pe locul al treilea în topul celor mai mari generatori de emisii de carbon, după SUA și China.

Este revoltător.

Ne aflăm acum într-un moment istoric. În Parlamentul European urmează să se voteze dacă Europa va lua sau nu măsuri pentru a înjumătăți, până în 2030, cantitatea de alimente care se irosesc.

Acesta ar putea fi cel mai ambițios acord referitor la rispa alimentară de până acum în lume.

Alăturați-vă acestui demers pentru a fi siguri că acest angajament istoric de a reduce risipa alimentară se va concretiza și pentru a pune capăt împreună aceastei probleme.

De 7 ani sunt implicat în campanii de reducere a risipei alimentare. Cu ochii mei am văzut tone de legume lăsate să putrezească pe câmp pentru că fie erau prea mici, fie sau nu arătau prea bine. Am văzut cantităţi enorme de pâine și sandvișuri aruncate la gunoi zilnic numai de către supermarketuri. Am întâlnit supermarketuri care aruncă alimente perfect comestibile în loc să le ofere oamenilor nevoiași.

Mi se rupe inima de fiecare dată când văd cum toată această hrană se pierde fără sens, în contextul foametei şi problemelor de mediu cu care ne confruntăm la nivel global.

Acest lucru trebuie să înceteze!

În ianuarie 2017, în Parlamentul European va fi un vot istoric care va decide viitorul risipei alimentare în Europa.

Aceasta ar putea fi cea mai ambițioasă țintă obligatorie din punct de vedere legal de până acum, ţintă prin care Europa se angajează să reducă risipa alimentară cu 50% până în anul 2030, fiind un exemplu la nivel global.

Însă materializarea acestui acord este încă incertă. Înjumătăţirea risipei alimentare ar putea deveni o țintă opţională, la nivel “aspirațional”, devenind astfel ușor de ignorat. Anumite versiuni ale acestui acord minimalizează chiar cantităţile enorme de hrană irosite în ferme și fabrici, cu toate că anumite activităţi economice irosesc mai multă hrană pe zi decât o persoană într-un an întreg.

Fără “dacă” și “dar” – avem nevoie de măsuri clare!

Mi-am unit efortul cu cel al altor activiști, companii și grupuri de protecţia mediului din Europa pentru a cere:

  • O țintă cu valoare legală obligatorie pentru reducerea cu 50% până în 2030 a risipei alimentare în UE, de pe câmp în farfurie.
  • Stabilirea priorităţilor în reducerea risipei alimentare, direcţionarea alimentelor comestibile către consumul uman în primul rând şi abia apoi, după ce s-au epuizat toate variantele, să ajungă, în cel mai rău caz, la groapa de gunoi.

Te rog să ni te alături. Împreună putem convinge UE să preia iniţiativa stopării risipei de  hrană. Împreună putem pune capăt foametei inutile și problemelor de mediu pe care le generează.

 

Dă vestea mai departe:

1 comentariu

  • Florin Răspunde

    Faceți și o petiție cu titlul ”Containere pentru colectare selectivă la orice scară de bloc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *