Române, fă-te frate cu colectarea selectivă a deşeurilor!

Până trecem puntea condiţiilor UE cu privire la colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor- angajament al României ce expiră în 2013- mai sunt tare multe de făcut… Suntem în continuare pe ultimul loc în Europa la acest capitol, iar vremurile se anunţa grele şi suprataxate pentru populaţie, în cazul în care lucrurile nu se vor mişca mai eficient.

:: vezi video Aruncam gunoiul cum ne vine. Ne pasc amenzi usturatoare via Ştirile PRO TV

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, anunţa la începutul lunii că singura ţintă europeană atinsă până acum este cea a colectării şi reciclării PET-urilor. Din cauza nesortării deşeurilor şi aruncării lor necorespunzătoare la groapa de gunoi, atât firmele de salubrizare, cât şi cetăţenii, riscă o suprataxă pe tona de deşeuri. Autorităţile locale sunt obligate prin lege să introducă sistemele de colectare selectivă la cererea comunităţii şi, în plus, există fonduri bugetare de 1,2 miliarde de lei, ce vor fi alocate gestionării integrate a deşeurilor până în 2014.

Deşi centre de reciclare există în ţară (unele chiar importă materia primă), problemele românilor sunt infrastructura necesară colectării selective – respectiv pubelele speciale care ar trebui amplasate de autorităţile locale – şi educaţia românului de rând, care învaţă greu să depoziteze gunoiul sortat. Se ia în calcul şi sistemul de colectare într-o singură maşină de gunoi şi resortarea deşeurilor la staţiile de sortare. Acest aspect l-am tratat pe larg în însemnarea ”Răspuns la veşnica întrebare: eu de ce să sortez deşeurile dacă tot sunt răsturnate la grămadă într-o maşină de gunoi?” de pe blogul viatadupacolectare.ro.

O statistică alarmantă e că reciclăm doar 1% din gunoiul pe care îl producem, adică de 62 de ori mai puţin decât media europeană. Dacă nu vom colecta selectiv şi civilizat deşeurile, statisticile se vor resimţi în curând şi în buzunarele fiecăruia dintre noi.

Cum te poţi implica?

Susţii colectarea selectivă a deşeurilor şi o Românie mai curată dacă scrii un e-mail primarului sau deputatului tău, sau trimiţi o scrisoare către autorităţi pentru implementarea sistemelor de colectare selectivă în apropierea locuinţei tale. Este dreptul tău să trăieşti într-un mediu civilizat!

Intră pe www.viatadupacolectare.ro şi află informaţii din culisele transformării deşeurilor în obiecte noi. Viaţa după colectare îţi dezvăluie secretul economisirii resurselor prin colectarea selectivă.

Viatadupacolectare.ro este o campanie naţională, lansată în mediul online din mai 2009 la iniţiativa MaiMultVerde și Coca-Cola HBC România şi în parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje SA. Campania îşi propune crearea unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor de către autorităţi prin mobilizarea unui număr cât mai mare de solicitanţi al acestuia şi crearea unui mediu mai curat şi civilizat.

Succes la redactat şi colectat!

2 răspunsuri

  1. Merdeka means a lot for us from Sabah,yet still many things to be done,some places are no difference from the colonial era, especially in the remote area such as Ranau, Keningau and Sook.
    Selamat menyambut hari merdeka to all Malaysians.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.