270 de voluntari strâng 8 tone de deşeuri de pe albia râului Bistriţa


 

Comunicat de presă
29 mai 2008

 

270 de voluntari strâng 8 tone de deşeuri de pe albia râului BistriţaSute de voluntari din şcolile din Bicaz şi din localităţile limitrofe participă azi la o acţiune de curăţenie a râului Bistriţa. Până la prânz ei adunaseră în jur de 6 tone de deşeuri de pe albia râului, estimarea fiind că cifra finală a zilei se va ridica la aproximativ 8 tone.


 

Acest amplu demers de ecologizare face parte din campania Verde003, care îşi propune să educe tinerii şi să îi implice în rezolvarea problemelor de mediu prin activităţi de voluntariat. Verde003 este sădit şi crescut de Asociaţia Tăşuleasa Social şi Asociaţia MaiMultVerde, cu sprijinul Coca-Cola Hellenic România şi în parteneriat cu KissFM şi SMURD. Ambiţia iniţială a campaniei Verde003 a fost să recruteze şi să formeze cel puţin 500 de voluntari, ajungând ca, până la final, să mobilizeze peste 1700 de tineri.


Campania a început pe 28 mai la Vatra Dornei, continuă pe 30 mai la Piatra-Neamţ, 2 iunie la Bacău, 3 iunie la Adjud, 4 iunie la Mărăşeşti şi se încheie la Galaţi pe 5 iunie, Ziua Mediului. Estimăm că voluntarii vor strange aproximativ 50 de tone de deşeuri, adică volumul unei garnituri de tren cu 10 vagoane, pe durata întregii campanii.


O serie de personalităţi publice care sprijină şi promovează protecţia mediului şi voluntariatul se alătură acţiunii. Principalii susţinători sunt Excelenţa Sa Nicolae, nepotul Majestăţii Sale Regelui Mihai I, care va sosi la Bacău pe 2 iunie şi va strânge gunoaie timp de 4 zile, împreună cu voluntarii, precum şi realizatorul TVR Cătălin Ştefănescu, care îi va însoţi pe voluntari pe întreaga durată a campaniei. La Piatra Neamţ va lucra ca voluntar Amalia Enache. Campania se va încheia la Galaţi pe 5 iunie în prezenţa Ministrului Mediului şi Dezvoltării Durabile, Korodi Attila. Tot la Galaţi vor veni, gata să dea o mână de ajutor la curăţenie, Radu Naum şi Ivan Paţaichin.

 

“Cei mai mulţi români sărbătoresc 1 mai, ziua internaţională a muncii, ieşind la picnic. Prin contrast, noi ne-am propus să celebrăm 5 iunie, ziua internaţională a mediului, prin muncă. Viitorul României depinde de proporţia pe care vom şti s-o menţinem între picnicari şi voluntari”, a declarat Dragoş Bucurenci, Director al organizaţiei MaiMultVerde.

 

Toate activităţile sunt puse în practică de voluntarii recrutaţi încă din martie 2008 de Caravana Verde 003, sub coordonarea liderilor instruiţi în campusul Tăşuleasa. Împărţiţi în grupuri săptămânale de câte 30 de persoane, voluntarii-lideri au participat la ateliere de creaţie şi la cursuri de tehnici de supravieţuire, de comunicare, de orientare în carieră, cursuri SMURD şi juridice (în vederea înfiinţării unei organizaţii neguvernamentale).

 

“Deşi aceasta este cea mai amplă acţiune de curăţenie a apelor din România, ştim că nu putem curăţa noi toată ţara. Ce am încercat şi îmi place să cred că am reuşit a fost să sprijinim, prin acest proiect, formarea unor nuclee de societate civilă, adică să avem un corp de tineri instruiţi la Tăşuleasa, care înţeleg importanţa protejării mediului şi nevoia ca fiecare să acţioneze pe cont propriu, în comunitatea sa”, a declarat Laura Sgârcitu, Specialist Programe Comunitare, Coca-Cola HBC România.

 

În doar nouă zile (11-20 martie) Caravana Verde 003 a adunat un număr record de voluntari de mediu în România: 1700 de voluntari recrutaţi din nouă oraşe şi înscrişi prin intermediul site-ului www.verde003.ro. Numeroşi alţi voluntari sunt aşteptaţi să vină direct la acţiuni în cele şapte oraşe de pe traseul campaniei. Fiecare dintre zilele de curăţenie se va finaliza cu un concert susţinut de Trupa 13.

 

Lansat în 2007, proiectul Verde 003 a luat în custodie pentru trei ani cursul râului Dorna de la izvoare până la vărsarea în Bistriţa şi apoi în Siret, ajungând până la Dunăre. Dacă în 2007 voluntarii împreună cu preşedintele Traian Băsescu, vedete şi jurnalişti au reîmpădurit un versant defrişat din Munţii Călimani, în 2008 se derulează acţiuni de ecologizare a malurilor râurilor Dorna, Bistriţa şi Siret.

 

Verde003 are un spaţiu de întâlnire virtual - www.verde003.ro. Acesta este „locul” unde se întâlnesc voluntarii şi iniţiatorii pentru dezbateri sau pentru a afla informaţii despre proiect şi stadiul lui.


Foto de la curăţenie aici.

 


Note pentru jurnalişti

 

1. Datele record înregistrate de Caravana Verde003 : 7 zile. 7 oraşe (Vatra Dornei, Bicaz, Piatra-Neamţ, Bacău, Adjud, Mărăşeşti şi Galaţi) aflate pe traseul celei mai ample acţiuni din România de curăţare a apelor. 65 de licee. 128 de lideri recrutaţi. 201 de voluntari înscrişi on-line. 450 de kilometri parcurşi. 1050 de voluntari înscrişi la faţa locului, în timpul acţiunii de recrutare. 1700 de voluntari care au demonstrat că voluntariatul în România nu este o utopie, ci un fenomen realizabil.

 

2. Coca-Cola HBC România integrează principiile de protecţie a mediului şi de dezvoltare durabilă în toate acţiunile şi deciziile luate. Din decembrie 2003, Coca-Cola este unul dintre membrii fondatori ai ECOROM Ambalaje SA, organizaţie de recuperare similară celor din statele membre ale Uniunii Europene, afiliate la sistemul „Punctul Verde’’ şi destinată recuperării şi reciclării ambalajelor puse pe piaţă. Coca-Cola HBC România este unicul îmbuteliator din România al produselor purtând marca Coca-Cola, având în portofoliu o gamă largă de băuturi non-alcoolice: de la băuturi răcoritoare carbonatate, necarbonatate, nectaruri până la ceaiuri, apă şi băuturi energizante.

 

3. Asociaţia „Tăşuleasa Social” este o organizaţie nonprofit, cu sediul în municipiul Bistriţa, înfiinţată în luna ianuarie a anului 2001. Misiunea Asociaţiei „Tăşuleasa Social” este aceea de a întări capacitatea de autodezvoltare a comunităţilor dezavantajate, prin sprijinirea acestora în depăşirea problemelor de ordin economic şi social, prin stimularea implicării membrilor comunităţii în găsirea de soluţii viabile, care să corespundă nevoilor comunitare. Scopul asociaţiei este de a ajuta persoanele fizice să beneficieze de o educaţie corespunzătoare şi de venituri pentru pregătirea profesională. Tăşuleasa Social plantează alături de puieţi oameni şi destine.

 

4. Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, non-profit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi împreună cu românii un mediu sănătos pentru noi şi copiii noştri. MaiMultVerde îşi doreşte să responsabilizeze publicul larg faţă de mediu şi să sprijine sectorul verde al societăţii civile. MaiMultVerde lucrează numai cu probleme rezolvabile, nu îşi propune ţinte imposibile. Protestul va fi ultima soluţie, însă atunci când vom protesta ne vom asigura că ceea ce solicităm poate fi obţinut. Sub Înaltul Patronaj al ASR Principesa Margareta a României, Asociaţia MaiMultVerde îşi propune să mişte lucrurile înainte de a fi prea târziu. De noi depinde cum va arăta viitorul şi dacă va mai avea cine să-i fie martor!

 

XXX

 

Persoane de contact:
Miruna Cugler / Carmen Oprea
Asociaţia MaiMultVerde
0755 224 816 / 0751 882 603
miruna.cugler@maimultverde.ro / carmen@maimultverde.ro