Amalia Enache şi voluntarii MaiMultVerde au stricat liniştea picnicarilor de la Buşteni


 
Sâmbătă, 16 mai, Amalia Enache, prezentatoarea Ştirilor Pro TV de noapte, a făcut curăţenie într-o zonă de campare de lângă Buşteni, alături de Dragoş Bucurenci şi de voluntarii MaiMultVerde participanţi la a doua săptămână a taberei Recycle, Raft & Race, organizată de Asociaţia MaiMultVerde şi Heineken România. În seara aceleiaşi zile, voluntarii au primit în tabără vizita lui Cabral Ibacka, prezentatorul Poveştirilor de noapte de pe Acasă TV.

16 mai, Buşteni // foto: Alexandra Radu

Amalia Enache şi Cabral Ibacka vor conduce a doua serie de voluntari din tabără în întrecerea cu plute confecţionate din PET-uri care va încheia proiectul pe data de 7 iunie a.c. „Concurenţii” lor la această întrecere vor fi voluntarii din celelalte trei serii ale taberei, conduşi de vedetele participante la proiect:

•    Iulia Vântur (Pro TV) şi Răzvan Fodor (Acasă TV) – liderii seriei 1 (4-10 mai)
•    Malvina Cervenschi (TVR) şi Dragoş Bucurenci (MaiMultVerde) – liderii seriei 3 (17-24 mai)
•    Andreea Răducan şi Virgil Ianţu (Prima TV) – liderii seriei 4 (25-31 mai)

Amalia Enache a sosit în tabără de dimineaţă şi a purces la curăţenie alături de Dragoş Bucurenci şi de cei 25 de voluntari formaţi în tabără în săptămâna 11-16 mai. Turiştii ieşiţi la iarbă verde au privit relaxaţi la grupul de voluntari care strângeau gunoaie, fără să li se alăture, cu notabila excepţie a lui Alex, un băiat de 12 ani din Bucureşti, ai cărui părinţi campau în zonă în acel weekend.

16 mai, Buşteni // foto: Alexandra Radu

Micul voluntar inopinat a strâns gunoaie cot la cot cu voluntarii cei mari, dezvăluindu-le că nu este la prima acţiune de acest gen. La finalul curăţeniei, Amalia Enache şi Dragoş Bucurenci au mers la cortul unde campau părinţii lui Alex şi i-au felicitat pentru educaţia pe care i-au dat-o. Voluntarii au reuşit să strângă peste 250 de saci de gunoi, dintre care 30 de saci au fost plini de PET-uri aruncate în natură de turişti.În seara zilei de sâmbătă, 16 mai, Cabral Ibacka a sosit în tabăra "Recycle, Raft & Race!" şi a discutat cu echipa pe care urmează să o conducă în întrecerea cu plutele din PET-uri. Ca un respectabil absolvent al Facultăţii de Sport din cadrul Universităţii Ecologice, Cabral şi-a asumat rolul de strateg al echipei sale pentru concursul din luna iunie. De asemenea, în calitate de promotor al unei atitudini civice angajate, el i-a încurajat pe voluntari să iniţieze cât mai multe acţiuni de curăţenie şi plantare pe cont propriu. Seara s-a încheiat cu un concert al Trupei 13, urmat de o petrecere.

16 mai, Buşteni // foto: Alexandra Radu

În săptămâna precedentă (4-9 mai), voluntarii din seria 1 au primit vizita Iuliei Vântur şi a lui Răzvan Fodor, care au luat parte, fiecare, la câte o acţiune de curăţenie.

"Recycle, Raft & Race!"
este un program al cărui scop este formarea a 100 de tineri lideri care să mobilizeze voluntari de mediu în comunităţile lor şi să organizeze propriile acţiuni de ecologizare, plantare, informare şi educaţie. Procesul de formare are loc în cadrul unei tabere de o lună, în perioada 4-31 mai 2009, în patru serii săptămânale. La fiecare serie vor participa 25 de tineri care vor urma cursuri de leadership, orientare şi supravieţuire în natură, acordarea primului ajutor, comunicare şi dezvoltare organizaţională. De asemenea, printre voluntari se vor numara şi angajaţi ai Heineken România.

Componenta de ecologizare a taberei presupune colectarea de deşeurilor din diferite zone de pe Valea Prahovei. PET-urile vor fi folosite pentru a construi plute, iar celelalte deşeuri separate ulterior colectării vor fi predate firmelor de reciclare. La competiţie vor lua parte voluntarii din fiecare serie sub coordonarea unei echipe de vedete, care va lupta cot la cot cu ei pentru victorie. Vedetele care iau parte la proiect sunt: Amalia Enache, Cabral Ibacka, Andreea Răducan, Iulia Vântur, Malvina Cervenschi, Răzvan Fodor şi Virgil Ianţu.

Fiecare serie va primi vizita vedetelor care îi vor coordona în competiţia de închidere a proiectului, iar sâmbată seara se vor bucura de un concert oferit de MaiMultVerde şi Heineken România.
 
Seriile săptămânale de training şi concertele sunt programate pentru datele:

• 4-10 mai 2009 (seria 1). Concert Electric Brother (9 mai)
• 11-17 mai 2009 (seria 2). Concert Trupa 13 (16 mai)
• 18-24 mai 2009 (seria 3). Concert Viţa de Vie (23 mai)
• 25-31 mai 2009 (seria 4). Concert Brum Conspiracy (30 mai)

Liderii de voluntari vor organiza în decursul anului cel puţin o acţiune de mediu cu voluntari, în cadrul căreia vor pune în aplicare cunoştinţele şi experienţa acumulate în tabără. Ei vor beneficia de asistenţă tehnică şi logistică din partea MaiMultVerde, pentru a duce la capăt cu succes a acţiunilor de curăţenie, plantare, informare şi educare pe care le vor demara.

Participanţii la proiectul "Recycle, Raft & Race!" au fost selectaţi, dintr-un număr total de peste 200 de înscrieri, pe baza motivaţiei de a lua parte la program, a potenţialului de leadership, a experienţei anterioare în activităţi de voluntariat şi a distribuţiei geografice unitare, în aşa fel încât cei 100 de lideri să reprezinte toate regiunile României.

>>  vezi mai multe imagini din săptămâna a doua la "Recycle, Raft & Race!"