Amalia Enache, Iulia Vântur, Liana Buzea şi Dragoş Bucurenci au inaugurat Monumentul Voluntarului Necunoscut


 
Comunicat de presă
Pentru difuzare imediată
29 septembrie 2010


Amalia Enache, Iulia Vântur, Liana Buzea şi Dragoş Bucurenci au inaugurat Monumentul Voluntarului Necunoscut

29% dintre tinerii români s-au implicat în activităţi de voluntariat în diverse domenii

Miercuri, 29 septembrie 2010, Amalia Enache, Iulia Vântur, vedete Pro TV, Liana Buzea (Let’s Do It, Romania!), Korodi Attila şi Dragoş Bucurenci au prezentat rezultatele unui studiu naţional despre voluntariat şi au dezvelit Monumentul Voluntarului Necunoscut. Conform studiului realizat de GfK Romania, numărul tinerilor care au făcut voluntariat în ultimii 6 ani s-a dublat, iar interesul pentru protecţia mediului a crescut dramatic în aceşti ani, de la 8% la 51%.

Monumentul Voluntarului Necunoscut a fost creat şi inaugurat de MaiMultVerde şi GfK Romania pentru toţi tinerii care au ales şi vor mai alege să iasă din mulţime făcând voluntariat în folosul celorlalţi.

Asociaţia MaiMultVerde şi-a propus încă de la înfiinţare, în anul 2008, să construiască o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. De-a lungul celor doi ani şi jumătate de activitate, în proiectele organizaţiei s-au implicat peste 12.000 de voluntari. Pentru a afla dacă interesul românilor pentru activităţile de voluntariat a crescut, câţi dintre tinerii români s-au implicat în proiecte de voluntariat şi care au fost cauzele pe care le-au îmbrăţişat, a fost realizat un studiu cu sprijinul GfK România. Pentru comparaţie s-au folosit informaţii din sondajul „Tânăr în România” realizat de Gallup Organization Romania pentru British Council în anul 2004.

Rezultatele studiului „Activităţi de voluntariat - Comportament şi percepţii” sunt surprinzătoare:
-29% dintre tinerii românii au desfăşurat activităţi de voluntariat în diverse domenii în ultimul an – o creştere de peste 50% comparativ cu 2004 când se înregistrase doar 13%
- 40% dintre tinerii care nu au făcut voluntariat sunt interesaţi să facă acest lucru în viitor
- 51% dintre tineri au ales protecţia mediuluica activitate de voluntariat.
- MaiMultVerde este a treia organizaţie sau proiect de mediu ca notorietate menţionată de respondenţi.

Aceste rezultate au fost prezentate în cadrul unui eveniment organizat în Piaţa Presei Libere, în cadrul căruia s-a amplasat, pe soclul fostei statui a lui Vladimir Ilici Lenin, şi inaugurat Monumentul Voluntarului Necunoscut, un omagiu adus de MaiMultVerde, voluntarilor mai vechi, mai noi şi viitori din România. Instalaţia artistică este un simbol al tânărului care hotărăşte să se desprindă din mulţime şi să facă voluntariat în sprijinul celorlalţi. Monumentul este realizat din materiale naturale (papură) de sculptorul Dumitru Cosma, după un concept semnat de Gelu Florea, şi instalat cu sprijinul Sima VM Impex SRL.

Monumentul Voluntarului Necunoscut va rămâne timp de o săptămână pe soclul din Piaţa Presei Libere, după care va fi amplasat într-un parc din Bucureşti.
Amalia Enache, prezentatoarea Ştirilor Nopţii de la Pro TV, şi Iulia Vântur, prezentatoarea emisiunii „Dansez pentru tine” şi a Ştirilor Pro TV din dimineţile de week end, care s-au implicat în mai multe proiecte de voluntariat alături de MaiMultVerde, s-au alăturat şi de această dată organizaţiei pentru a sărbători voluntarii din România în cadrul acestui eveniment, împreună cu alţi voluntari.

Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde, a prezentat împreună cu Violeta Bahaciu, GfK România, studiul şi rezultatele acestuia, iar Amalia Enache şi Iulia Vântur au dezvelit Monumentul  Voluntarului Necunoscut şi au vorbit despre experienţele lor de voluntariat. De asemenea, a fost prezent la eveniment şi Korodi Attila, fost Ministru al Mediului şi Dezvoltării, implicat în proiecte de voluntariat alături de organizaţii de protecţia mediului.
Cu aceeaşi ocazie, Dragoş Bucurenci i-a mulţumit Lianei Buzea şi voluntarilor implicaţi în proiectul „Let’s Do It Romania!” pentru ceea ce el a numit „actul de naştere al unei Românii normale”.

Declaraţii de presă:
„Faptul că voluntariatul a devenit din fenomen sporadic o epidemie naţională e un semn că societatea românească, în ciuda crizei economice, începe să se însănătoşească”, a declarat
Dragoş Bucurenci, preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde.

„Ne bucurăm că am putut să ne implicăm alături de MaiMultVerde în acest proiect de susţinere a voluntariatului în România şi să descoperim că din ce în ce mai mulţi tineri au nu numai o percepţie îmbunătăţită faţă de astfel de activităţi, dar s-au produs modificări substanţiale la nivel de comportament, de implicare efectivă”, a declarat  Violeta Bahaciu, Knowledge Research Manager GfK România.

Mai multe informaţii:
Anamaria Bogdan, Director de comunicare Asociaţia MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email anamaria.bogdan@maimultverde.ro

Note pentru jurnalişti

Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro), organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii doi ani de funcţionare, 2008 şi 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieţi, a strâns 262 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.