Cicloteque, centrul de închiriat biciclete, îşi redeschide porţile


 
Asociaţia MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank au plăcerea să anunţe redeschiderea centrului de închiriat biciclete Cicloteque, lansat la jumătatea anului trecut. Centrul îi aşteaptă pe toţi cei pasionaţi de mersul pe bicicletă să se ridice deasupra traficului cotidian, în acelaşi loc (Bd. Kogălniceanu 36-46) şi la aceleaşi tarife ca anul trecut.

Deschis în august 2008 ca o soluţie de transport ecologic nonprofit pentru bucureşteni, Cicloteque pune la dispoziţia doritorilor un parc velo de 100 de biciclete, accesoriile necesare utilizării acestora (antifurt, cască de protecţie, mănuşi, genunchiere etc.) şi rasteluri pentru parcarea bicicletelor în centrul oraşului. Centrul este deschis în fiecare zi a săptămânii, între orele 8:00-22:00 (luni-vineri), respectiv 10:00-22:00 sâmbăta şi duminică.

Bicicletele pot fi închiriate fie în baza unui abonament, fie în regim de agrement (fără abonament), ultima varianta fiind introdusă la cererea clienților. Abonații (abonament valabil pe 1 an / 100 RON sau 50 RON pentru studenţi şi pensionari, respectiv abonament pe șase luni/ 60 RON sau 30 RON pentru studenți şi pensionari) pot opta pentru trei variante de închiriere: 2 RON pentru 1 h (1 RON pentru studenți şi pensionari), 10 RON pentru 12 h (5 RON pentru studenţi şi pensionari), respectiv 20 RON pentru 24 h (10 RON pentru studenţi şi pensionari). Abonații beneficiază de mai multe facilități: curse de până la 1 h gratis, gratuitate în ziua înscrierii și posibilitatea de a împrumuta, pe timpul weekend-ului, 2 articole Cicloteque (bicicletă, cască de protecție, lanț antifurt). Cei care nu doresc să se aboneze, pot închiria biciclete în regim de agrement, cu 6 RON pe oră (3 RON pentru studenți şi pensionari).

De la lansarea sa în vara anului curent, Cicloteque a reuşit să atragă un număr de circa 2000 de utilizatori, dintre care 200 de abonaţi (144 de abonamente anuale şi 56 pe 6 luni) şi 1800 de asa numiţii utilizatori "de agrement" (cei care închiriază biciclete pentru câteva ore). În perioada 1 august – 1 decembrie 2008, Cicloteque a avut cheltuieli de 56115 RON (inclusiv salariile angajaţilor) şi încasări de 24853 RON, acoperindu-şi din veniturile proprii doar 50% din costurile de funcționare. Restul cheltuielilor de întreținere au fost acoperite de finanţarea acordată de UniCredit Țiriac Bank, finanţare care continuă şi în 2009. Toate informaţiile despre centru sunt disponibile pe pagina de web a proiectului: www.cicloteque.ro

Despre proiect


Traficul rutier excesiv este cea mai mare sursă de poluare în capitală. În fiecare lună, în Bucureşti se produc 273 de tone de praf şi 125 de tone de plumb, aproape toate provenind de la traficul rutier. Astăzi, în Bucureşti circulă zilnic cca 1 500 000 de autovehicule, incluzându-le pe cele de tranzit sau folosite în aprovizionare. Aproximativ 30% dintre autovehicule circulă folosind benzină cu plumb, combustibil extrem de nociv, interzis de Uniunea Europeană. În cazul expunerii la concentraţii ridicate, particulele de plumb şi alte metale aflate în suspensie pot afecta sistemul nervos, funcţiile renale, hepatice, respiratorii. Dintr-o problemă de disconfort zilnic, traficul excesiv şi poluarea cauzată de acesta se transformă treptat într-o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei.

Soluţia

MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank propun o soluţie directă de transport alternativ pentru a reduce emisiile cauzate de traficul rutier: deschiderea centrului de închiriat biciclete Cicloteque accesibil publicului cu începere de la 1 august 2008. La 10 kilometri parcurşi, o bicicletă va reduce dioxidul de carbon pe care l-ar fi emis un autovehicul pe aceeaşi distanţă cu 1500 de grame. Folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ pentru deplasarea în oraş este deja o măsură adoptată eficient în foarte multe capitale europene, iar Bucureştiul a păşit de curând pe acelaşi drum.

Note pentru jurnalişti


1.    UniCredit Ţiriac Bank este subsidiara bancară din România a UniCredit Group, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa europeană a serviciilor financiare, cu operaţiuni în 22 de ţări şi cu o strategie coerentă de responsabilitate socială. De altfel, pentru a reuni întregul Grup UniCredit sub umbrela responsabilităţii sociale şi pentru a creşte valoarea donaţiilor voluntare în bani în favoarea entităţilor non-profit sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajaţilor şi cu sprijinul financiar al fundaţiei Unidea, fundaţia umanitară a Grupului UniCredit. Banca îşi desfăşoară activitatea deplin conştientă de responsabilitatea pe care o are faţă de societate şi faţă de mediu. UniCredit Ţiriac Bank se implică activ în comunitate, continuând astfel tradiţia acţionarului majoritar şi sprijinind până în prezent numeroase organizaţii şi fundaţii precum Fundaţia Anonimul, Salvaţi Copiii, Serviciul Apel, Freedom House, Care Foundation, Asociaţia Catalist etc.

2. Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, non-profit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi împreună cu românii un mediu sănătos pentru noi şi copiii noştri. MaiMultVerde îşi doreşte să responsabilizeze publicul larg faţă de mediu şi să sprijine sectorul verde al societăţii civile. MaiMultVerde lucrează numai cu probleme rezolvabile, nu îşi propune ţinte imposibile. Protestul va fi ultima soluţie, însă atunci când vom protesta ne vom asigura că ceea ce solicităm poate fi obţinut. Sub Înaltul Patronaj al ASR Principesa Margareta a României, Asociaţia MaiMultVerde îşi propune să mişte lucrurile înainte de a fi prea târziu. De noi depinde cum va arăta viitorul şi dacă va mai avea cine să-i fie martor!

3. Universitatea Bucureşti este una din cele mai importante instituţii de învăţământ superior din România. În cei 144 de ani de existenţă, ea a ajuns să aibă un solid prestigiu naţional şi internaţional. În toate marile domenii ale activităţii academice şi ştiinţifice s-au afirmat şcoli de renume. Mulţi dintre absolvenţii Universităţii s-au afirmat ca personalităţi de seamă: profesori şi cercetători la majoritatea marilor universităţi ale lumii, membrii ai Academiei Române şi ai unor academii din alte ţări, scriitori, politicieni (parlamentari, miniştri, prim-miniştri, preşedinţi), diplomaţi, înalţi prelaţi.

Contact:

MaiMultVerde                                         UniCredit Ţiriac Bank
Miruna Cugler, Manager Comunicare        Ioana Roescu, Senior PR Officer
T: 0755-224816                                     T: 021-2001059                                               
miruna.cugler@maimultverde.ro              ioana.roescu@unicredit.ro