Cicloteque, centrul de închiriat biciclete, intră în vacanţa de iarnă


 
Comunicat de presă                                                                                                
Bucureşti, 8 decembrie 2008   


Asociaţia MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank anunţă închiderea centrului de închiriat biciclete, Cicloteque, între decembrie 2008 şi martie 2009, din cauza condițiilor meteo nefavorabile mersului pe bicicletă în această perioadă a anului. Centrul se va redeschide în aprilie 2009.

Deschis în august 2008 ca o soluţie de transport ecologic nonprofit pentru bucureşteni, Cicloteque a pus la dispoziţia doritorilor un parc velo de 100 de biciclete, accesoriile necesare utilizării acestora (antifurt, cască de protecţie, mănuşi, genunchiere etc.) şi rasteluri pentru parcarea bicicletelor în centrul oraşului, în principalele centre universitare.

De la lansarea sa în vara anului curent, Cicloteque a reuşit să atragă un număr de circa 2000 de utilizatori, dintre care 200 de abonaţi (144 de abonamente anuale şi 56 pe 6 luni) şi 1800 de asa numiţii utilizatori "de agrement" (cei care închiriază biciclete pentru câteva ore). În perioada 1 august – 1 decembrie 2008, Cicloteque a avut cheltuieli de 56115 RON (inclusiv salariile angajaţilor) şi încasări de 24853 RON, acoperindu-şi din veniturile proprii doar 50% din costurile de funcționare. Restul cheltuielilor de întreținere au fost acoperite de finanţarea acordată de UniCredit Țiriac Bank.

Pe viitor, partenerii implicaţi în proiect doresc să extindă serviciul Cicloteque prin deschiderea a cel puţin încă unui punct de închiriere în Bucureşti şi prin mărirea parcului velo.

Lansarea Cicloteque

Cicloteque s-a deschis la 1 august 2008 printr-un marș al bicicletelor de toate felurile  prin centrul capitalei: de lângă Ateneul Român spre Facultatea de Drept, unde se află sediul Cicloteque (Bd. Kogălniceanu nr. 36-46). La lansare, printre cei peste 100 de bicicliști, susținători  ai proiectului, s-au numărat și Primarul General Sorin Oprescu, europarlamentarul Daciana Sârbu, Lucian Mândruţă și Florin Grozea (HI-Q).

Câte biciclete?

Cicloteque a pus la dispoziţia doritorilor un parc velo de 100 de biciclete. Centrul a fost deschis în fiecare zi a săptămânii, între orele 8:00-22:00 (luni-vineri), respectiv 10:00-22:00 sâmbăta şi duminică. Standurile de parcare sunt amplasate la principalele centre universitare (Facultatea de Litere, Facultatea de Drept, Politehnică Electronică – Leu, Politehnică Automatică – Rectorat, ASE Moxa, ASE Agronomie), la Cărtureşti (Arthur Verona) şi la sediul central al UniCredit Ţiriac Bank din Strada Gheţarilor.

Tarife Cicloteque

Bicicletele au putut fi închiriate fie în baza unui abonament, fie în regim de agrement (fără abonament), ultima varianta fiind introdusă la cererea clienților. Abonații (abonament valabil pe 1 an / 100 RON sau 50 RON pentru studenţi, respectiv abonament pe șase luni/ 60 RON sau 30 RON pentru studenți) au putut opta pentru trei variante de închiriere: 2 RON pentru 1 h (1 RON pentru studenți), 10 RON pentru 12 h (5 RON pentru studenţi), respectiv 20 RON pentru 24 h (10 RON pentru studenţi). Abonații au beneficiat de mai multe facilități: curse de până la 1 h gratis, gratuitate în ziua înscrierii și posibilitatea de a împrumuta, pe timpul weekend-ului, 2 articole Cicloteque (bicicletă, cască de protecție, lanț antifurt). Închirierea în regim de agrement presupune închirierea bicicletei /h, respectiv 6 RON/h (3 RON pentru studenți).

Turul Bloggerilor
Bicicleta Cicloteque a făcut şi un tur al blogosferei româneşti în prima lună de la lansare. Bloggeri faimoşi, oameni din presă, politicieni şi prieteni ai Cicloteque au acceptat să folosească o bicicletă Cicloteque pentru câteva zile, relatând ulterior experienţa lor în trafic pe blogurile personale. Poveştile lor le puteţi găsi la: Iulian Comănescu (http://comanescu.hotnews.ro), Emanuel Gal (http://emigal.ro), Diana Tuşă (http://dianatusa.ro), Nihasa (http://bunny-power.blogspot.com), Mărieee (http://pietricele.blogspot.com), Adrian Cristea  (http://cristealizari.com), Doru Preşinaru (http://dorupersinaru.kinecto.ro), Tudor Maxim (www.tudormaxim.ro), Alinutze (http://alinutze.ro), Cosmin Pojoranu (http://cosmin.oricum.ro), Csibi Magor Imre (http://vantulschimbarii.ro), Aglaia Diculescu (http://pif-and-the-city.blogspot.com) şi Dragoş (http://launchnext.com). Vânt din spate tuturor bloggerilor biciclişti!

Proiectul Cicloteque

Problema
Traficul rutier excesiv este cea mai mare sursă de poluare în capitală. În fiecare lună, în Bucureşti se produc 273 de tone de praf şi 125 de tone de plumb, aproape toate provenind de la traficul rutier. Astăzi, în Bucureşti circulă zilnic cca 1 500 000 de autovehicule, incluzându-le pe cele de tranzit sau folosite în aprovizionare. Aproximativ 30% dintre autovehicule circulă folosind benzină cu plumb, combustibil extrem de nociv, interzis de Uniunea Europeană. În cazul expunerii la concentraţii ridicate, particulele de plumb şi alte metale aflate în suspensie pot afecta sistemul nervos, funcţiile renale, hepatice, respiratorii. Dintr-o problemă de disconfort zilnic, traficul excesiv şi poluarea cauzată de acesta se transformă treptat într-o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei.

Soluţia
MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank propun o soluţie directă de transport alternativ pentru a reduce emisiile cauzate de traficul rutier: deschiderea centrului de închiriat biciclete Cicloteque accesibil publicului cu începere de la 1 august. La 10 kilometri parcurşi, o bicicletă va reduce dioxidul de carbon pe care l-ar fi emis un autovehicul pe aceeaşi distanţă cu 1500 de grame. Folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ pentru deplasarea în oraş este deja o măsură adoptată eficient în foarte multe capitale europene. Din dorinţa de a se ralia la standardele Uniunii Europene, Bucureştiul a păşit de curând pe acelaşi drum: există deja piste speciale pentru biciclete pe multe dintre marile artere bucureştene, iar proiectul va continua. Primul pas a fost făcut, însă drumul care trebuie parcurs până la adoptarea în masă a mijloacelor de transport alternativ este lung şi anevoios şi are nevoie de cât mai mulţi suporteri.

Obiectivele proiectului Cicloteque
Pe termen mediu (1-3 ani)
1.    dezvoltarea centrului astfel încât să devină auto-sustenabil începând cu anul 2009
2.    deschiderea de noi centre şi standuri similare în anii următori (un nou centru pe an)
3.    creşterea parcului velo şi a numărului de utilizatori cu 100% în fiecare an

Pe termen lung (3-5 ani)
1.    afirmarea mersului pe bicicletă ca principal mijloc de locomoţie pe distanţe scurte
2.    extinderea serviciului în alte oraşe
3.    extinderea infrastructurii pentru biciclete prin continuarea parteneriatului cu municipalitatea
4.    transformarea serviciului de închiriere în serviciu de utilitate publică, complementar reţelei de transport în comun

Note pentru jurnalişti
1.    UniCredit Ţiriac Bank este subsidiara bancară din România a UniCredit Group, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa europeană a serviciilor financiare, cu operaţiuni în 22 de ţări şi cu o strategie coerentă de responsabilitate socială. De altfel, pentru a reuni întregul Grup UniCredit sub umbrela responsabilităţii sociale şi pentru a creşte valoarea donaţiilor voluntare în bani în favoarea entităţilor non-profit sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajaţilor şi cu sprijinul financiar al fundaţiei Unidea, fundaţia umanitară a Grupului UniCredit.
Banca îşi desfăşoară activitatea deplin conştientă de responsabilitatea pe care o are faţă de societate şi faţă de mediu. UniCredit Ţiriac Bank se implică activ în comunitate, continuând astfel tradiţia acţionarului majoritar şi sprijinind până în prezent numeroase organizaţii şi fundaţii precum Fundaţia Anonimul, Salvaţi Copiii, Serviciul Apel, Freedom House, Care Foundation, Asociaţia Catalist etc.

2. Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, non-profit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi împreună cu românii un mediu sănătos pentru noi şi copiii noştri. MaiMultVerde îşi doreşte să responsabilizeze publicul larg faţă de mediu şi să sprijine sectorul verde al societăţii civile. MaiMultVerde lucrează numai cu probleme rezolvabile, nu îşi propune ţinte imposibile. Protestul va fi ultima soluţie, însă atunci când vom protesta ne vom asigura că ceea ce solicităm poate fi obţinut. Sub Înaltul Patronaj al ASR Principesa Margareta a României, Asociaţia MaiMultVerde îşi propune să mişte lucrurile înainte de a fi prea târziu. De noi depinde cum va arăta viitorul şi dacă va mai avea cine să-i fie martor!

3. Universitatea Bucureşti este una din cele mai importante instituţii de învăţământ superior din România. În cei 144 de ani de existenţă, ea a ajuns să aibă un solid prestigiu naţional şi internaţional. În toate marile domenii ale activităţii academice şi ştiinţifice s-au afirmat şcoli de renume. Mulţi dintre absolvenţii Universităţii s-au afirmat ca personalităţi de seamă: profesori şi cercetători la majoritatea marilor universităţi ale lumii, membrii ai Academiei Române şi ai unor academii din alte ţări, scriitori, politicieni (parlamentari, miniştri, prim-miniştri, preşedinţi), diplomaţi, înalţi prelaţi.Contact:

MaiMultVerde                                                                                              UniCredit Ţiriac Bank
Miruna Cugler, Manager Comunicare                                                             Ioana Roescu, Senior PR Officer
T: 0755-224816                                                                                         
ioana.roescu@unicredit.ro
T: 021-2001059 miruna.cugler@maimultverde.ro