Cicloteque, primul centru de biciclete autofinanţat din Bucureşti


 
Comunicat de presă
Pentru difuzare imediată
Bucureşti, 9 decembrie 2010

După trei ani de funcţionare, Cicloteque a reuşit să-şi acopere integral costurile de funcţionare prin cele 20.000 de închirieri de biciclete

În al treilea an de funcţionare al Cicloteque, Asociatia MaiMulteVerde si UniCredit Tiriac Bank au deschis două noi centre în Parcurile Herăstrău şi Tineretului cu sprijinul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti. Reteaua de centre Cicloteque a înregistrat aproape 12.000 de utilizatori în sistem, a închiriat 20.000 de biciclete şi a susţinut numeroase evenimente cicliste, toate acestea pentru a încuraja mersul pe bicicletă în Bucureşti.

Astfel, în 2010, serviciul Cicloteque a devenit sustenabil, aşa cum şi-au propus cei doi parteneri încă de la inaugurarea primului centru în 2008: toate cheltuielile administrative recurente (salarii, utilităţi, taxe şi impozite, service pentru biciclete etc.) fiind acoperite integral din încasări. Sumele primite cu titlu de sponsorizare de la UniCredit Ţiriac Bank au fost şi vor fi folosite în continuare pentru dezvoltarea şi extinderea serviciului.

Pe perioada iernii, cele trei centre de închiriat biciclete Cicloteque vor fi inchise, urmând să-şi redeschidă porţile în primăvara anului 2011.


Deschis în anul 2008, ca o soluţie la problema transportului în Bucureşti, Cicloteque a devenit în 2010 o reţea de bike-sharing, în adevăratul sens al cuvântului. Pe lângă centrul deschis la Facultatea de Drept în 2008, deschiderea celor două noi centre a oferit utilizatorilor posibilitatea de a închiria bicicleta dintr-un centru şi de a o returna în altul.

Cicloteque a pus la dispoziţia doritorilor 300 de biciclete şi echipamentele de protecţie (antifurt, cască de protecţie, mănuşi, genunchiere etc.) necesare deplasării în siguranţă. Închirierea şi rezervarea bicicletelor s-a putut face şi online prin intermediul noului sistem de înregistrare a utilizatorilor pe site-ul www.cicloteque.ro, iar utilizatorii au primit cardurile de membru cu ocazia primei vizite la centru.

Tarifele de închiriere a bicicletelor au fost foarte prietenoase: 2 lei pe oră, 10 lei pe zi sau 20 lei pentru două zile, iar studenţii, pensionarii şi şomerii au beneficiat de tarife speciale, reduse la jumătate.

11.970 de utilizatori s-au înscris în 2010 în sistemul Cicloteque, beneficiind de avantajele oferite de acesta, iar bicicletele au fost închiriate de peste 20.000 de ori. Cele mai multe închirieri au fost înregistrate în centrul Cicloteque din Parcul Tineretului: 9.500, în cele şase luni de funcţionare. Cele 300 de biciclete au fost închiriate pentru un total de 35.000 de ore, ceea ce la o medie de 10 km parcurşi pe oră reprezintă o economie de 52,5 tone de CO2 emise în atmosferă. Comparativ cu anul 2009, numărul utilizatorilor a crescut de aproape de trei ori, ceea ce demonstrează că interesul bucureştenilor pentru mersul pe bicicletă este tot mai mare, de la an la an.

În condiţiile în care serviciul de bike-sharing Cicloteque a dobândit capacitatea de autofinantare, iar interesul bucureştenilor pentru biciclete este în creştere, planurile MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank sunt de extindere a acestui serviciu.

Vreau să le mulţumesc celor 20 de mii de biciclişti care protestează paşnic în fiecare zi pe străzile Bucureştiului pentru un trafic mai curat, mai prietenos, mai civilizat. Ei sunt cei care au transformat Cicloteque într-o poveste de succes”, a declarat Dragoş Bucurenci, preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde.

După trei ani de la lansarea proiectului, faptul că reuşeşte să se autofinanţeze integral confirmă viabilitatea sa pe termen lung şi ne confirmă tuturor încrederea pe care am avut-o în idee, la început de drum”, spune Anca Nuţă, Director Identity & Communication UniCredit Ţiriac Bank.

Cicloteque face un serviciu real bucureştenilor şi astfel şi-a câştigat şi clientii, şi resursele de dezvoltare de la an la an. Ne bucurăm să legăm numele UniCredit Ţiriac Bank de acest program util, practic şi ecologic.” „Sprijinul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București pentru acest proiect a venit din dorința de a oferi bucureștenilor mai multe posibilități de a petrece timpul liber sau de a se deplasa folosind mijloace de transport nepoluante. În parcurile pe care le administrăm, acolo unde infrastructura ne-a permis, am realizat piste de biciclete, care au trasat noi itinerarii pentru pasionații de sport și au asigurat un flux mare de vizitatori dornici să închirieze biciclete. Cicloteque a devenit în 2010 un proiect care ne arată că putem contribui la protejarea mediului înconjurător prin utilizarea mijloacelor de transport alternative”, a declarat Radu Popa, director general ALPAB.

Toate informaţiile despre reţeaua Cicloteque sunt disponibile pe pagina web a proiectului: www.cicloteque.ro

Informaţii suplimentare:

Anamaria Bogdan
, Director de comunicare MaiMultVerde:
tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro

Elena Constantinescu, Media Relations Senior Officer UniCredit Ţiriac Bank,
tel. 0732610202, email: elena.constatinescu@unicredit.ro

Note pentru jurnalişti

1. Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii doi ani de funcţionare, 2008 şi 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieţi, a strâns 262 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

2. UniCredit Ţiriac Bank este subsidiara bancară din România a UniCredit, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa europeană a serviciilor financiare, cu operaţiuni în 22 de ţări şi cu o strategie coerentă de responsabilitate socială. De altfel, pentru a reuni întregul grup UniCredit sub umbrela responsabilităţii sociale şi pentru a creşte valoarea donaţiilor voluntare în bani, în favoarea entităţilor non-profit sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajaţilor şi cu sprijinul financiar al fundaţiei Unidea, fundaţia umanitară a UniCredit. Banca îşi desfăşoară activitatea deplin conştientă de responsabilitatea pe care o are faţă de societate şi faţă de mediu. UniCredit Ţiriac Bank se implică activ în comunitate, continuând astfel tradiţia acţionarului majoritar şi sprijinind până în prezent numeroase organizaţii şi fundaţii precum MaiMultVerde, Fundaţia Hospice Casa Speranţei, Motivation Romania, SOS Satele Copiilor, Serviciul Apel, Freedom House, Care Foundation, Asociaţia Catalist, Asociaţia ArtPhoto, Fundaţia Anonimul etc.