Cine strânge, parte-şi face! 12 septembrie 2008


 
Comunicat de presă
Cine strânge, parte-şi face!

12 septembrie 2008

Vedetele au strâns deşeuri şi au servit masa voluntarilor la curăţenie în beneficiul comunităţii din Mahmudia


Malvina Cervenschi, Valentina Pelinel, Cristiana Copos, Lavinia Şandru şi Dragoş Bucurenci au participat vineri, 12 septembrie a.c., la un concurs de ecologizare organizat de Asociaţia MaiMultVerde şi URSUS Breweries cu ocazia închiderii proiectului de reciclare şi valorificare a deşeurilor „Cine strânge, parte-şi face!”, destinat comunităţii locale din Mahmudia şi derulat împreună cu aceasta.


Împărţiţi în două echipe, voluntarii conduşi de Cristiana Copos şi de Malvina Cervenschi au ecologizat o zonă de pe malul Dunării din raza comunei Mahmudia, reuşind să adune peste 500 de kilograme de deşeuri în mai puţin de  2 ore. La finalul concursului câştigătorii, adică cei care au reuşit să colecteze cea mai mare cantitate de deşeuri, au primit un binemeritat prânz servit chiar de concurenţii lor la locul de curăţenie, iar organizatorii, cărora li s-a alăturat şi Primarul comunei Mahmudia, Gherghina Vrămuleţ, au vorbit despre proiect şi rezultatele acestuia în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin proiectul „Cine strânge, parte-şi face!”, MaiMultVerde şi URSUS Breweries au pus bazele unui model de bună practică în ceea ce priveşte colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor în Mahmudia, cu un impact semnificativ pentru protecţia mediului în localitate.

Proiectul, desfăşurat în perioada iulie-septembrie 2008, a constat în ecologizarea zonei Mahmudia cu ajutorul unor echipe de voluntari, formate din angajaţi ai URSUS Breweries şi membri ai comunităţii locale. De asemenea, comunitatea a fost informată despre beneficiile colectării selective şi reciclării deşeurilor, iar la Primăria comunei Mahmudia au fost montate pubele pentru sticlă, hârtie, metal şi plastic. Nu în ultimul rând, Primăria Mahmudia a încheiat acorduri cu unităţile turistice din zonă, urmând ca acestea să colecteze selectiv deşeurile în vederea reciclării.

Până la finalul proiectului au fost colectate 15 tone de deşeuri, din care s-au obţinut, după balotare, 5 tone de deşeuri reciclate: 2 tone şi jumătate PET-uri, 1 tonă sticlă, 1 tonă metal şi 500 de kilograme de hârtie. Banii câştigaţi prin valorificarea acestei cantităţi de deşeuri reciclate vor fi folosiţi pentru utilarea laboratorului informatic al Grupului Şcolar Mahmudia.

Locuitorii din Deltă au neşansa şi norocul, în acelaşi timp, de a beneficia de această resursă adusă de inconştienţa turiştilor: deşeurile. Ce am încercat noi prin acest proiect a fost să le arătăm că gunoiul nu este doar un produs secundar al activităţii umane, ci şi un produs care, dacă este colectat şi reciclat corespunzător, poate genera efecte benefice pentru comunitate”, a declarat Dragoş Bucurenci, Directorul MaiMultVerde la finalul proiectului.

Mă bucur că am participat la acţiunea de astăzi din Mahmudia, pentru că este important să învăţăm să nu poluăm natura şi să nu risipim resursele regenerabile, mai ales în acest loc minunat, care este Delta Dunării. Apa este sursa vieţii şi sper să reuşim să educăm turiştii şi comunitatea locală, deopotrivă, să o păstreze curată pentru ei şi pentru copiii lor", a declarat Stephan Maria Weber, Preşedintele URSUS Breweries.

Cine strânge, parte-şi face!” este o un proiect ecologic de CSR susţinut de URSUS Breweries şi implementat de Asociaţia MaiMultVerde, cu sprijinul partenerilor locali: Primăria Mahmudia şi Grupul Şcolar Mahmudia.

XXX


Persoane de contact:
Miruna Cugler / Carmen Oprea
Asociaţia MaiMultVerde
0755 224 816 / 0751 882 603
miruna.cugler@maimultverde.ro / carmen@maimultverde.ro