Copacii protestează: ''Noi suntem cei 2%!''


 

Şoc! Câteva sute de copaci au protestat sâmbătă, 3 martie în capitală, pentru mai multe plantări, scăderea cantităţii de dioxid de carbon pe cap de copac urban şi condiţii de viaţă mai îndelungate în păduri.


Mai mulţi copaci au ridicat pancartele în ramuri şi au protestat sâmbătă în faţa trecătorilor din principalele parcuri ale capitalei. Protestele au fost paşnice, nu s-au înregistrat violenţe şi niciun copac nu a fost tăiat.

 

Se pare că protestele fără precedent ale copacilor s-au iscat în urma unor mesaje ecologiste pe Facebook. Mai mult de 850 de oameni - majoritatea voluntari de mediu - şi-au declarat online susţinerea faţă de cauza copacilor şi au promis să-i ajute prin campania de donaţii 2% a Asociaţiei MaiMultVerde.

 

Exclusiv! Imagini de la protestul copacilor din Bucureşti

 

Fondurile obţinute în urma donaţiilor campaniei 2% către MaiMultVerde (www.maimultverde.ro/doilasuta) vor merge către rezolvarea problemelor copacilor prin plantările din primăvara lui 2013, realizate cu ajutorul voluntarilor.

 

''Noi, copacii, vrem să crească ritmul împăduririlor din România, în special în zonele afectate de calamităţi naturale. Pe voi nu vă costă nimic! Nu cerşim, cei 2% din valoarea impozitului pe venit ne-ar folosi mai mult decât dacă ar ajunge oricum la stat”, explica un paltin motivele protestului.

 

Fraţii noştri dispar peste noapte din păduri şi au din ce în ce mai puţine condiţii să crească înalţi şi sănătoşi, să-i ajute pe oameni cu aer curat şi coroane umbroase. Am observat totuşi, că mai mulţi oameni nu au rămas indiferenţi la problemele noastre şi de aceea am hotărât să-i convingem pe toţi să doneze 2% pentru viitorul lor şi al fraţilor cu rădăcini. Până la urmă… noi suntem cei 2%!’’ a declarat un stejar din copăcimea adunată la protest.

 

Copacii spun că vor mai apela la astfel de acţiuni spontane până când opinia publică va realiza importanţa lor şi se va implica mai mult în creşterea şi protejarea puieţilor. Donaţiile pentru copaci continuă în campania 2% prin intermediul MaiMultVerde la www.maimultverde.ro/doilasuta.

 

*acest text este un comunicat-pamflet şi trebuie tratat ca atare. Toate declaraţiile copacilor sunt pură ficţiune şi nu intenţionează să aducă prejudicii morale sau de imagine regnului vegetal. Cu toate acestea, ne luăm libertatea de a considera problema defrişărilor şi a necesităţii continuării reîmpăduririlor din România ca fiind serioase şi reale! Apelăm pe această cale la toţi cei care pot disemina aceste mesaje şi oferim soluţii la fel de realiste prin campania 2% şi acţiunile de plantare pe care le desfăşurăm în fiecare an alături de comunitatea voluntarilor MaiMultVerde. Mulţumim! 

 

Informaţii suplimentare: 

 

Anamaria Bogdan, Director comunicare Asociaţia MaiMultVerde, 

 

tel. 0755 224816, email anamaria.bogdan@maimultverde.ro 

 

Note pentru jurnalişti 

 

Asociaţia MaiMultVerde este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii trei ani de funcţionare, 2008 - 2010, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 de voluntari, a plantat peste 500.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii trei ani a depăşit 2.500.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.