Fundaţia Yves Rocher și Asociația MaiMultVerde au organizat un schimb de seminţe şi o acţiune de plantare a unor arbori rari la Grădina Botanică din Bucureşti


 

Comunicat de presă
23 aprilie 2014
Pentru difuzare imediată
 

Fundaţia Yves Rocher și Asociația MaiMultVerde au organizat un schimb de seminţe
şi o acţiune de plantare a unor arbori rari la Grădina Botanică din Bucureşti

 

Tommy Rocher, Aurélia Rocher, Andreea Răducan, Ela Crăciun şi Dragoş Bucurenci au fost invitaţii speciali ai evenimentului.


 

Marţi, 15 aprilie, Marca Yves Rocher în parteneriat cu Asociaţia MaiMultVerde au lansat proiectul ”Să Plantăm pentru Planetă” în România, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Grădina Botanică ”Dimitrie Brândză” din Bucureşti. În cadrul evenimentului au fost organizate un schimb de seminţe şi o acţiune de plantare de arbori şi arbuşti rari care nu se numărau în portofoliul Grădinii Botanice din Bucureşti. Astfel Grădina Botanică, cu ajutorul Asociaţiei MaiMultverde şi a Fundaţiei Yves Rocher, va beneficia de sprijin în diversificarea speciilor de plante, arbori şi arbuşti pe care le deţine şi la creşterea valorii sale din punct de vedere botanic.


În toamna anului 2013, Marca Yves Rocher şi Asociaţia MaiMultVerde au demarat proiectul ”Să Plantăm pentru Planetă” în România, desfăşurat la nivel internaţional sub egida Programului Națiunilor Unite pentru Mediu / United Nations Environmental Programme. În 15 aprilie 2014, Marca Yves Rocher şi Asociaţia MaiMultVerde au lansat oficial acest proiect în România în cadrul unui eveniment desfăşurat la Grădina Botanică ”Dimitrie Brândză” din Bucureşti. Invitaţii speciali ai acestui eveniment au fost:

  • Tommy Rocher (nepotul fondatorului Mărcii Yves Rocher)
  • Aurélia Rocher (de asemenea, nepoata domnului Yves Rocher)
  • Doru Mitrana, director Asociaţia MaiMultVerde
  • Bianca Stroia, marketing manager Yves Rocher România și reprezentant al Fundaţiei Yves Rocher în România
  • Dr. Paulina Anastasiu, director al Grădinii Botanica ”Dimitrie Brândză”
  • sportiva Andreea Răducan
  • Ela Crăciun
  • Dragoş Bucurenci, membru fondator al Asociaţiei MaiMultVerde


În cadrul evenimentului a fost organizat un schimb de seminţe între Grădina Botanică a Mărcii Yves Rocher din localitatea La Gacilly din Bretania (Franţa) şi Grădina Botanică din Bucureşti. Pe lista seminţelor oferite de Grădina Botanică din La Gacilly se numără specii de plante din ordinele Solanales, Asterales, Lamiales şi Poales care au fost alese de reprezentanţii Grădinii Botanice din Bucureşti pentru a completa diversitatea vegetală a acestei instituţii reprezentative pentru Capitală şi România. 


De asemenea, Fundaţia Yves Rocher a oferit Grădinii Botanice 10 specii de arbori şi arbuşti care au fost plantaţi de către invitaţi. Aceste specii (Abies procera 'Glauca' / Brad nobil), Abies numidica / Brad algerian), Abies koreana / Brad corean, Juniperus pingii / Ienupăr, Chamaecyparis lawsoniana 'Stardust', Deutzia rosea, Deutzia purpurea, Albizia julibrissin 'Summer Chocolate' / Arbore de mătase, Hydrangea serrata / Hortensie, Vitex agnus-castus / Mielărea) nu se numărau până acum în portofoliul Grădinii Botanice. Prin cele două acţiuni instituţia beneficiază de sprijinul Fundaţiei Yves Rocher în diversificarea speciilor de plante, arbori şi arbuşti pe care le deţine şi la creşterea valorii sale din punct de vedere botanic.


Ulterior evenimentului de la Grădina Botanică, reprezentanţii Mărcii şi ai Fundaţiei Yves Rocher, ai Asociaţiei MaiMultVerde şi invitaţii lor au vizitat zonele plantate în toamna anului 2013 la Comana. În noiembrie 2013, a avut loc prima acţiune de plantare din cadrul proiectului ”Să Plantăm pentru Planetă”, 28.000 de puieţi de stejar fiind înrădăcinaţi de voluntari, colaboratori ai Mărcii Yves Rocher şi jurnalişti. Cu ocazia acestei vizite a fost realizată şi o evaluare a plantaţiei cu ajutorul specialiştilor de la Direcţia Silvică Giurgiu, partener al proiectului, constatându-se o rată de prindere a puieţilor de 90-95%.
 
  
 

  

 
  


Despre proiectul ”Să Plantăm Pentru Planetă” în România
 

Yves Rocher şi Asociaţia MaiMultVerde si-au luat angajamentul să planteze 100.000 de puieţi de stejar (Quercus robur), frasin (Fraxinus excelsior), cireş pădureţ (Prunus avium) şi plop (Populus spp.) pe o suprafaţă totală de 26 ha în sudul României, în Parcul Natural Comana şi în localitatea Isvoarele (judeţul Giurgiu). Scopul este de a susţine regenerarea artificială a stejarului (prin plantarea puieților) în Parcul Natural Comana şi de a contribui la îmbunătăţirea calităţii aerului şi solului în zonă, precum şi la refacerea centurii verzi din jurul Bucureştiului. 


În trecut, stejarul era specia predominantă în Parcul Natural Comana, însă, în ultimele decenii, a ajuns să fie din ce în ce mai rar. Romsilva, prin Ocolul Silvic Comana, şi-a propus să reintroducă stejarul în ecosistemul local prin acţiuni de plantare. Stejarul este un arbore maiestuos, specia de bază, edificatoare a ecosistemelor forestiere din partea de sud a ţării, specie care asigură stabilitatea şi umiditatea solului în care creşte, contribuie la dezvoltarea biodiversităţii, iar odată ajuns la maturitate, absoarbe o cantitate mare de CO2 din atmosferă, contribuind şi la îmbunătăţirea calităţii aerului.  - 


Primii 7.000 de puieţi de stejar au fost plantaţi de către 150 de voluntari MaiMultVerde, colaboratori ai mărcii Yves Rocher şi jurnalişti, în cadrul unei acţiuni de plantare organizate în 16 noiembrie 2013, în Parcul Natural Comana. Plantările au continuat pe parcursul lunii noiembrie cu încă 21.000 de puieţi de stejar şi plop, acţiuni realizate de Ocolul Silvic Comana, partener al proiectului, şi Administraţia Parcului. Acţiunile de plantare din cadrul proiectului ”Să Plantăm pentru Planetă” în România vor continua în toamna 2014 şi primăvara 2015, ajungându-se, în final, la 100.000 de puieţi de stejar, frasin, cireş pădureţ şi plop plantaţi pe o suprafaţă totală de 26 ha. 

Prin proiectul "Să Plantăm pentru Planetă", Fundaţia Yves Rocher şi-a luat angajamentul de a planta la nivel mondial 50 de milioane de arbori până la finalul anului 2015, sprijinind asociaţii specializate în reîmpăduriri din lumea întreagă.


Informaţii suplimentare:


Anamaria Bogdan
, Director de comunicare Asociaţia MaiMultVerde: tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro

Irina Mosor, Responsabil relaţii cu presa Yves Rocher România: tel. 0726 850100, email irina.mosor@yvesrocher.ro

 

Note pentru jurnalişti
 

Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii şase ani de activitate, 2008 - 2013, MaiMultVerde a lucrat cu 23.000 de voluntari, a plantat peste 780.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Oradea şi Timişoara, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii şase ani a ajuns la 4.000.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România şi din finanţări europene nerambursabile.


Fundaţia Yves Rocher – Institut de France

Fondată în anul 1991 de către Jacques Rocher (fiul fondatorului Mărcii Yves Rocher şi totodată Preşedintele de onoare al Fundaţiei), Fundaţia are drept misiune îngrijirea şi protejarea naturii şi oamenilor. Din anul 2001, l’Institut de France (cea mai veche şi mai prestigioasă instituţie de cultură din Franţa, echivalentul Academiei Române) s-a asociat Fundaţiei, astfel că aceasta funcţionează acum sub egida Institutului, avându-l ca preşedinte pe Gabriel de Broglie – Cancelar Institut de France şi Preşedinte al Fundaţiei Yves Rocher – Institut de France.

Obiectivul Fundaţiei Yves Rocher – Institut de France este să acţioneze pentru o amprentă ecologică responsabilă prin 4 programe:

-       Premiul Terre de Femmes, decernat de 13 ani de Fundaţia Yves Rocher, prin care peste 325 de femei din 50 de tări ale lumii au fost recompensate pentru acţiunile lor în favoarea protejării mediului.

-       Susţinerea fotografilor angajaţi pentru mediu, care redau prin lumina fotografiilor lor starea planetei si frumuseţea naturii.

-       Expertiza Botanică, program prin care Fundaţia Yves Rocher susţine grădini botanice şi istorice din întreaga lume, precum şi pe cercetătorii botanici.

-       Să Plantăm pentru Planetă, operaţiune prin care Fundaţia Yves Rocher şi-a luat angajamentul să planteze 50 de milioane de arbori la nivel mondial, până la finalul anului 2015.

(Mai multe informaţii la http://www.yves-rocher-fondation.org/fr/fr/)