Ghidul Verde al voluntarului EcoChampions a câştigat Silver Award în cadrul unei competiţii internaţionale de comunicare


 
În cadrul primei ediţii a proiectului EcoChampions, Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ au realizat Ghidul Verde al voluntarului EcoChampions. Acest manual de ecologie şi protecţia mediului a rezultat în urma întâlnirilor săptămânale ale cluburilor de elevi implicate în proiect, adunând în 52 de pagini informaţiile pe care elevii le-au aflat în cadrul acestor întâlniri. În urma înscrierii în competiţia internaţională de comunicare Spotlight Awards organizată de Liga Americană a Profesioniştilor în Comunicare (League of American Communications Professionals), Ghidul Verde a câştigat Silver Award la categoria Cărţi şi a ocupat locul 79 în Top 100 al celor mai bune lucrări înscrise în competiţie.

EcoChampions este un proiect educaţional realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ în judeţul Constanţa. Prima ediţie s-a desfăşurat pe perioada anului şcolar 2010-2011 în 10 şcoli şi licee din localităţile Constanţa, Cogealac şi Fântânele în care au fost create cluburi de voluntari care, la finalul proiectului, au propus şi implementat propriile lor proiecte de voluntariat.

În cadrul acestei primei ediţii, a fost realizat Ghidul verde al voluntarului EcoChampions, un manual pentru elevii participanţi în proiect. Cei peste 200 de elevi, profesori şi coordonatori au primit, astfel, informaţii despre schimbări climatice, biodiversitate, protejarea pădurilor, transport, managementul deşeurilor şi surse regenerabile de energie.

Conceptul Ghidului este proaspăt, plin de culoare, adaptat audienţei – copii cu vârste între 12 şi 18 ani. Conţine multe ilustraţii, iar textul este scris într-un mod amuzant astfel încât să atragă atenţia celor care îl vor utiliza. Cele cinci capitole sunt A-Climat-izare, Viaţa şi operele lui C. Opac, Biodiversitatea, Deşeurile şi ”Cât de verde eşti?”, o serie de întrebări despre obiceiurile noastre zilnice şi informaţii acumulate din ghid, astfel încât să se poată determina cât de ecologist este fiecare dintre noi.

În luna octombrie 2011, Ghidul verde al voluntarului EcoChampions a fost înscris la prestigioasa competiţie internaţională Spotlight Awards organizată de Liga Americană a Profesioniştilor în Comunicare. În urma analizării celor 1.500 de lucrări înscrise şi a dosarului depus de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ, Ghidul verde a obţinut Silver Award la categoria Cărţi şi a ocupat locul 79 în Topul 100 al celor mai bune lucrări înscrise în competiţie.

Christine Kennedy, Managing Director
în cadrul Ligii Americane a Profesioniştilor în Comunicare, a considerat că ”prima impresie pe care ne-a lăsat-o această lucrare este excepţională, în timp ce partea narativă este deosebită. Designul vizual al Ghidului verde al voluntarului EcoChampions este excepţional, demonstrând un înalt nivel de creativitate.”

”Gândit iniţial ca o recapitulare jucăuşă a cursurilor de educaţie pentru protecţia mediului din programul EcoChampions, Ghidul verde a fost înmânat fiecăruia dintre cei 200 mici voluntari EcoChampions la evenimentul care a încununat finalul primei ediţii. Ne bucurăm aşadar să vedem că reacţia minunată pe care el a provocat-o se repetă şi la un nivel mai ridicat, în cadrul unui concurs de talie internaţională unde este premiat efortul educaţional şi de comunicare”, a declarat Cosmina Marin, Coordonator PR & Comunicare, CEZ Group (Parc Eolian CEZ).

Proiectul EcoChampions continuă şi în anul şcolar 2011-2012 şi îşi propune să pună bazele unei comunităţi de voluntari care să se implice din ce în ce mai mult în rezolvarea problemelor din judeţul Constanţa. Cele 10 cluburi de elevi participante în proiect vor avea întâlniri şi sesiuni de training pe diferite nivele şi vor implementa 25 de proiecte de voluntariat pentru comunitatea locală. Elevii vor dobândi astfel cunoştinţele şi aptitudinile necesare mobilizării comunităţii şi implementării proiectelor necesare rezolvării anumitor probleme cu care aceasta se confruntă.

Cele 10 şcoli şi licee implicate în proiect sunt: Şcoala nr. 24 „Ion Jalea”, Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Şcoala nr. 30 „Gh. Ţiţeica”, Şcoala cu cls. I-VIII Fântânele, Şcoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Traian” şi Liceul Teoretic „Ovidius”.

Informaţii suplimentare:

Anamaria Bogdan, Director comunicare, Asociaţia MaiMultVerde, tel. 0755 224816,
email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro

Cosmina Marin, Coordonator Comunicare & PR, Parcul eolian CEZ, tel. 0734 455809,
 email: cosmina.marin@cez.ro

Note pentru jurnalişti


Asociaţia MaiMultVerde
este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii trei ani de funcţionare, 2008 - 2010, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 de voluntari, a plantat peste 500.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 2.500.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

Grupul CEZ
este unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale, cât şi din punctul de vedere al numărului de clienţi deserviţi. Grupul CEZ este un jucător cheie pe piaţa de energie electrică a Europei Centrale şi este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acoperă domenii industriale variate, pornind de la extracţia de materii prime, generarea de energie, distribuţia de energie şi până la comercializarea energiei electrice şi termice, precum şi a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA, care, după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Grupul CEZ investeşte 1,1 miliarde Euro în realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW. Parcul Eolian CEZ de la Fântânele şi Cogealac va avea astfel capacitatea aproximativ egală cu cea a unui reactor de la Cernavodă şi dublul capacităţii instalate a celui mai mare parc operaţional în prezent (Parcul eolian Whitelee, Scoţia, 322 MW). Construcţia parcului amplasat la nord de Constanţa se desfăşoară în două etape – prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW, şi a început să producă energie verde în 2010. În vederea îndeplinirii directivei UE de a asigura provenienţa a 20% din producţia totală de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2020, investiţia derulată de Grupul CEZ în Dobrogea este una deosebit de importantă. În 2009, în România numai 14 MW au fost instalaţi în scopul valorificării potenţialului eolian.