Grupul CEZ în România şi MaiMultVerde au premiat proiectele şi voluntarii EcoChampions


 

Comunicat de presă
Constanţa,
26 septembrie 2012 

DJ Yaang (Kiss FM) a prezentat evenimentul, iar trupa VUNK a susţinut un concert în cinstea lor

Cea de-a doua ediţie a proiectului de educaţie şi voluntariat EcoChampions, realizat de Grupul CEZ in Romania si Asociaţia MaiMultVerde s-a încheiat miercuri, 26 septembrie. Cei 200 de elevi de gimnaziu şi liceu implicaţi în a doua ediţie a proiectului EcoChampions au participat la întâlnirile lunare şi la sesiunile de training organizate în cadrul acestuia şi au pus în practică 25 de proiecte de voluntariat în folosul comunităţii, atât din domeniul protecţiei mediului, cât şi proiecte sociale şi caritabile. La final, proiectele au fost premiate în cadrul unei festivităţi organizate în Constanţa.

Maestrul de ceremonii al evenimentului a fost DJ Yaang (Kiss FM), iar trupa VUNK a susţinut în onoarea premianţilor un concert mult aşteptat. EcoChampions este un proiect educaţional realizat de Grupul CEZ în România şi Asociaţia MaiMultVerde în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Mare Nostrum.

În urma succesului înregistrat de prima ediţie a proiectului EcoChampions, Grupul CEZ în Romania şi Asociaţia MaiMultVerde şi-au propus să continue proiectul şi în 2012. Demarată în octombrie 2011, a doua ediţie EcoChampions contribuie şi mai mult la dezvoltarea culturii voluntariatului în comunitate, la un nivel care va permite formarea unui grup mare de voluntari tineri cu iniţiativă, care să îi mobilizeze pe cei din jurul lor să se implice în rezolvarea problemelor locale: sociale, de mediu, culturale etc. Pe termen lung, scopul proiectului este să ajute tinerii cu abilităţi de lider să creeze structuri funcţionale care să implementeze proiecte în beneficiul comunităţii locale.


-
În total, au fost realizate 25 de proiecte de voluntariat în diverse domenii cu acţiuni diferite: implementarea colectării selective în şcolile din Cogealac şi Fântânele, strângerea de fonduri pentru colegi grav bolnavi prin organizarea de spectacole caritabile şi vânzarea de produse şi accesorii hand made, amenjarea spaţiului verde din campusul Universităţii Ovidius sau organizarea unui marş al bicicliştilor sub sloganul ”Stop poluare! Start mişcare!”.

A doua ediţie a proiectului EcoChampions s-a încheiat cu un eveniment de premiere a proiectelor realizate de voluntarii implicaţi. Câştigătorii celor şase categorii au fost:  

-       categoria ”Proiecte urbane” – echipa formată din Liceul Teoretic ”George Călinescu”, Şcoala nr. 29 ”Mihai Viteazu” şi Liceul Teoretic ”Traian” cu proiectul ”Stop poluare! Start mişcare!” (iunie 2012)

-       categoria ”Ecologie” – proiectul ”Monitorizarea calităţii apei din Marea Neagră şi a plajelor”, realizat de Şcoala nr. 30 şi Liceul Teoretic ”Ovidius” (noiembrie 2011)

-       categoria ”Studii şi proiecte ştiinţifice” – proiectul ”Chestionare sociologice” realizat de echipelor Şcolilor nr. 24 şi 29 şi Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” (februarie 2012)

-       categoria ”Artă şi creativitate” – spectacolul de Crăciun, ”Ninge iar”, organizat de Şcolile din Cogealac şi Fântânele (decembrie 2011)

-       categoria ”Educaţie comunitară” – proiectul ”Mărţişoare şi femei de succes” realizat de echiele Şcolii nr. 30 şi a Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân” (martie 2012)

-       categoria ”Campanii de fundraising” – campania ”Remus” a Liceelor Teoretice ”Traian” şi ”Ovidius” (martie 2012). 
Prezent la evenimentul final al proiectului, Miklos Szilagyi, Director al Tomis Team, parte a Grupului CEZ în Romania a declarat “EcoChampions este un proiect care abordează în mod inovativ educaţia informală oferită elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal. Evenimentul final al proiectului a evidenţiat proiectele propuse şi implementate de elevi recompensându-le pe cele de impact şi încurajând participanţii să fie o parte activă a comunităţii din care fac parte. Astăzi am primit încă o dată confirmarea că le-am oferit participanţilor o experienţă de impact pe termen lung.”
+

Organizatorii le-au pregătiti o surpriză voluntarilor EcoChampions şi l-au invitat pe DJ Yaang (Kiss FM) să prezinte festivitatea şi să înmâneze premiile. Evenimentul de premiere s-a încheiat cu trupa VUNK care a oferit un concert incendiar în cinstea voluntarilor EcoChampions.

+

200 de elevi, conduşi de câte un coordonator şi un profesor îndrumător, au fost implicaţi în cea de-a doua ediţie a EcoChampions. Întâlnirile lunare programate în cadrul proiectului pentru cele 10 cluburi participante au oferit elevilor informaţii despre voluntariat şi educaţie civică pe baza cărora au fost organizate dezbateri. De asemenea, ei au identificat nevoi ale comunităţii şi cauze pe care să încerce să le rezolve prin diverse acţiuni de voluntariat puse în practică o dată la două luni. Două cluburi, unul de la liceu şi unul de la gimaziu, au făcut echipă în fiecare proiect de voluntariat. După fiecare acţiune, echipele s-au schimbat, astfel încât toţi elevii implicaţi în proiect să ajungă să se cunoască.
+

Pentru liderii cluburilor de la liceu, cei doi parteneri ai proiectului au pregătit sesiuni de training susţinute de Centrul de Resurse pentru Organizaţii Studenţeşti (CROS). Temele abordate în cadrul trainingurilor au vizat managementul de proiect, deprinderea tehnicilor de comunicare, dezvoltare personala şi managementul echipei. Aceste cunoştinţe au fost folosite în implementarea proiectelor de voluntariat şi rezolvarea cauzelor identificate.
+

Elevii de astăzi sunt cetăţenii de mâine. Ne bucură faptul că aceşti 200 de participanţi în cea de a doua ediţie a proiectului EcoChampions şi-au luat în bagajul pentru viitor valori precum responsabilitatea, dragostea pentru natură, grija pentru cei din jur, respectul, dar şi convingerea că schimbarea este în puterea lor. Aptitudinile lor de lideri ne dau speranţe că vor atrage în jurul lor şi vor influenţa în bine mulţi alţi oameni. Nouă nu ne rămâne decât să continuăm şi în anii viitori pregătirea, cu ei şi cu cei ce le vor urma în şcoli”, a declarat Doru Mitrana, director Asociaţia MaiMultVerde.
+

Printre proiectele de responsabilitate socială corporatistă pe care Grupul CEZ în România le desfăşoară, EcoChampions are un loc aparte datorită faptului că participanţii au fost încurajaţi să aibă un rol activ şi să facă o diferenţă în ceea ce priveşte problemele întâmpinate de comunitatea din care fac parte. Credem sincer că investind în tineri şi oferindu-le ocazia să se implice în mod activ în actiuni de voluntariat este o parte importantă a provocării de a construi un viitor mai bun”, a declarat Ondrej Safar, Director al Diviziei Power Generation din cadrul Grupului CEZ în România.
+

Alte activităţi desfăşurate în cadrul proiectului au fost excursiile tematice organizate în arii protejate din zona Dobrogei, cu scopul de a cunoaşte mai bine aceste zone şi problemele de mediu cu care se confruntă. În luna iulie, 40 de elevi din cele 10 cluburi au participat într-o tabără coordonată de CROS - Centrul de Resurse pentru Organizaţii studenţeşti, la Predeal.
+

Cele 10 şcoli şi licee implicate în proiect sunt: Şcoala nr. 24 „Ion Jalea”, Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Şcoala nr. 30 „Gh. Ţiţeica”, Şcoala cu cls. I-VIII Fântânele, Şcoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Traian” şi Liceul Teoretic „Ovidius”.


 
+
Informaţii suplimentare:
+

 Roxana Mărgineanu, Specialist Comunicare CEZ România, tel. 0733 559 636, roxana.margineanu@cez.ro,

 Anamaria Bogdan, Director comunicare, Asociaţia MaiMultVerde, tel. 0755 224816, anamaria.bogdan@maimultverde.ro
+

 Note pentru jurnalişti

+

 Despre Grupul CEZ în România

+

Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale, cât şi din punctul de vedere al numărului de clienţi deserviţi. Grupul CEZ este un jucător cheie pe piaţa de energie electrică a Europei Centrale şi de Sud- Est şi este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acoperă domenii industriale variate, pornind de la extracţia de materii prime, generarea de energie, distribuţia de energie şi până la comercializarea energiei electrice şi termice, precum şi a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judete: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

+
Grupul CEZ investeşte, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro în realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fântânele, Grădina şi Cogealac.

+

Construcţia parcurilor amplasate la nord de Constanţa se desfăşoară în mai multe etape - prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapă se desfăşoară în zona Cogealac şi Grădina, include 101  turbine cu o capacitate totală de 252,5 MW.

+

Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizată să fie pusă in functiune până la sfârşitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse în România, incluzând marile hidrocentrale. În vederea îndeplinirii directivei UE de a asigura provenienţa a 20% din producţia totală de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2020, investiţia derulată de Grupul CEZ în Dobrogea este una deosebit de importantă.

+

 În 2009, în România, numai 14 MW au fost instalaţi în scopul valorificării potenţialului eolian.

+

 În 2011, Grupul CEZ în România a achiziţionat sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 18 MW şi o producţie de circa 70GWh/an. Grupul CEZ investeşte în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei; capacitatea de producţie urmând să se ridice la peste 20 MW după finalizarea procesului de reabilitare.

+

 Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii patru ani de activitate 2008 - 2011, MaiMultVerde a lucrat cu peste 19.000 de voluntari, a plantat peste 600.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii patru ani a depăşit 3.300.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.