Henkel şi MaiMultVerde au premiat Poliţia Verde


 
        
Comunicat de presă
Bucureşti, 24 februarie 2009

 
Asociaţia MaiMultVerde şi Henkel România, iniţiatorii proiectului Poliţia Verde a Copiilor, au anunţat şcolile premiate pentru rezultatele deosebite din anul 2008. Îndrumaţi de profesorii lor, poliţiştii verzi au dezvoltat pe tot parcursul anului trecut campanii locale prin care au promovat un comportament prietenos şi responsabil faţă de Dunăre şi faţă de mediul înconjurător. Pe lista finaliştilor s-au aflat cinci şcoli, trei dintre acestea fiind premiate de Henkel România cu sponsorizări în valoare de câte 1,000 de euro fiecare.

Derulat în cadrul proiectului „Poliţia Verde a Copiilor”, concursul dintre şcolile dunărene a reprezentat ultima etapă de popularizare a demersului ecologic şi educaţional propus de parteneri prin această iniţiativă. Cele trei şcoli câştigătoare sunt:

- Şcoala generală nr. 14 din Drobeta Turnu Severin, premiată pentru campania Treci pe verde!. Elevii au întins o pânză de jur împrejurul gardului şcolii, pe care au pictat-o şi   inscripţionat-o cu mesaje de protecţie a mediului. Organizatorii au mobilizat un număr record de participanţi – aproximativ 900 de elevi şi profesori, precum şi autorităţi locale (Primărie şi Agenţia de Protecţie a Mediului Mehedinţi).

- Şcoala generală nr. 6 din Drobeta Turnu Severin, premiată pentru proiectul „6, 6, vine Poliţia Verde!”. Activităţile desfăşurate de micii poliţişti verzi au inclus: ecologizarea malului Dunării şi instalarea unor pubele eco cu însemnele Poliţiei Verzi, plantarea de arbuşti în grădina şcolii,  concurs de desene pe asfalt cu tematică eco, concurs de dezbateri între elevi pe tema „Plasticul: soluţie sau problemă", organizarea unui eveniment public care încuraja un comportament mai prietenos faţă de mediu (în cadrul evenimentului s-au strâns peste 600 de adeziuni).

- Şcoala generală nr. 12 din Tulcea premiată pentru proiectul Pandora, derulat de Parlamentul Verde al elevilor. Elevii au primit cutii de culori diferite, în care au introdus mesaje despre Dunăre: probleme cu care se confruntă fluviul, ce putem face pentru Dunăre, lucruri de care beneficiem datorită Dunării. Alte activităţi organizate de cei mici au fost: concursul de design pentru realizarea unui blazon pentru Poliţia Verde, o vizită la o centrală eoliană, un concurs de desene şi colaje pe teme eco şi o scenetă intitulată „Legendele Dunării".

În plus, iniţiatorii campaniei - Henkel România şi MaiMultVerde - au decis să acorde două menţiuni speciale următoarelor două proiecte:

- Sticla gigant, iniţiativă a liceului teoretic Nicolae Iorga din Brăila. Elevii au construit o sticlă gigantică din PET-uri, pe care au instalat-o în faţa Primăriei ca semnal de avertizare
asupra poluării. De asemenea, ei au montat panouri pe care trecătorii erau rugaţi să scrie mesaje pentru un mediu curat sau sugestii „ecologice” pentru autorităţile locale.

- Monstrul Nepăsării, proiect al elevilor de la  şcoala generală nr 3, Moldova Nouă, care  au construit un robot din PET-uri pe care l-au plimbat prin oraş. Tot ei au organizat şi un concurs de costume din materiale reciclabile, o lecţie deschisă de ecologie ţinută de elevi profesorilor şi o expoziţie de colaje şi desene cu tematică eco.

Despre proiect

„Poliţia Verde a Copiilor” este primul proiect derulat sub umbrela „Împreună pentru o Dunăre curată”. Obiectivul principal al proiectului „Poliţia Verde a copiilor" îl reprezintă constituirea unei reţele de mici prieteni ai Dunării, în scopul realizării de acţiuni de ecologizare şi educare a populaţiei şi turiştilor din localităţi aflate pe cursul Dunării şi din Delta Dunării.
Iniţiatorii au demarat proiectul în septembrie 2007 cu tabăra „Poliţia Verde a Copiilor“ organizată la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. În timpul taberei, cei 22 de participanţi, elevi de gimnaziu, au învăţat lucruri noi despre protecţia mediului şi despre Rezervaţia Deltei Dunării, au făcut plimbări şi excursii şi au acţionat ca nişte veritabili Poliţişti Verzi, dojenind turiştii care neglijau gunoaiele lăsate în urmă. La finalul taberei, copiii au arătat ceea ce au învăţat organizând o expoziţie de fotografii, desene şi colaje despre Dunăre, în prezenţa unor oaspeţi de seamă, printre care Loredana şi HiQ.  Întorşi acasă, micii poliţişti şi-au mobilizat colegii şi împreună cu echipele locale au conceput şi implementat campanii de informare şi responsabilizare destinate comunităţii locale, ducând astfel mai departe mesajul Poliţiei Verzi.

În anul 2008, proiectul a continuat cu dezbateri extinse despre ecologie pe forumul site-ului www.politiaverde.ro, unde cei peste 450 de membri au aflat noutăţi despre activităţile proiectului şi au interacţionat cu colegi din alte localităţi dunărene. Şi în 2008, Henkel şi MaiMultVerde le-au propus poliţiştilor verzi diverse activităţi amuzante în cadrul proiectului, cum ar fi concursul de design vestimentar, în cadrul căruia s-au făcut propuneri pentru tricoul Poliţiei Verzi. În octombrie 2008 a fost lansată competiţia pentru campaniile locale concepute şi implementate de poliţiştii verzi cu ajutorul profesorilor lor, concurs ai cărui câştigători au fost enumeraţi mai sus.

„Poliţia Verde a Copiilor” a câştigat în 2008 „Silver Award for Excellence” la Romanian PR Awards, la categoria „Responsabilitate socială şi dialog cu grupurile cointeresate".


Declaraţii de presă

Lavinia Toma, Corporate Communications, Henkel România
„Proiectul Poliţia Verde a Copiilor este foarte important pentru Henkel România. Ne bucurăm că micii poliţişti verzi au fost foarte harnici şi în anul 2008. Ţin sa felicit absolut toate şcolile înscrise în concurs. Proiectele au fost, şi în anul 2008, extrem de variate, complexe şi foarte bine executate. Din acest motiv, deliberarea nu a fost uşoară. După doi ani de la debutul proiectului putem spune cu certitudine că micii poliţişti verzi acţionează împreună pentru ca noi toţi să avem o Dunăre mai curată!”
Doru Mitrana, Director Executiv, Asociaţia MaiMultVerde
„Suntem împreună pentru o Dunăre curată alături de partenerul nostru Henkel România şi de elevii  din şcolile dunărene încă din 2007 şi ne bucurăm să vedem că „virusul” poliţiei verzi a contaminat toate locurile prin care a trecut. Sperăm ca peste 20 de ani să putem vorbi despre poliţia verde a cetăţenilor cărora le pasă de mediul în care trăiesc şi acţionează ca să îl păstreze curat şi sănătos.”


Note pentru jurnalişti

1.    Henkel România are în prezent cca 600 de angajaţi, iar portofoliul său cuprinde peste 30 de mărci, mii de produse, de la produse cosmetice, detergenţi, adezivi comerciali şi profesionali până la tehnologii. De la înfiinţarea sa în România, Henkel a lansat cu succes pe piaţa românească un important număr de mărci din portofoliul internaţional Henkel, precum: Persil, Pur, Rex, Perwoll, Silan, Perwoll, Clin, Bref – dintre detergenţi; Fa, Palette, Taft, Gliss, Schauma, Bac, dintre cosmetice; Ceresit, Thomsit, Moment, Super Attak, Loctite şi Teroson – dintre adezivi şi tehnologii.

2. Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, non-profit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi împreună cu românii un mediu sănătos pentru noi şi copiii noştri. MaiMultVerde îşi doreşte să responsabilizeze publicul larg faţă de mediu şi să sprijine sectorul verde al societăţii civile. MaiMultVerde lucrează numai cu probleme rezolvabile, nu îşi propune ţinte imposibile. Protestul va fi ultima soluţie, însă atunci când vom protesta ne vom asigura că ceea ce solicităm poate fi obţinut. Sub Înaltul Patronaj al ASR Principesa MMargareta a României, Asociaţia MaiMultVerde îşi propune să mişte lucrurile înainte de a fi prea târziu. De noi depinde cum va arăta viitorul şi dacă va mai avea cine să-i fie martor!

Contact:

MaiMultVerde                     Henkel România
Miruna Cugler, Manager Comunicare        Lavinia Toma, Corporate Communications
T: 0755-224816                    T: 021-2032631
miruna.cugler@maimultverde.ro               lavinia.toma@ro.henkel.com