Lansăm la apă cartea Dunării albastre


 
Comunicat de presă
Ziua Internaţională a Dunării
29 iunie 2008


De Ziua Internaţională a Dunării, 29 iunie, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Minsterul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), Sistemul Coca-Cola şi Asociaţiile „Salvaţi Dunărea şi Delta” şi MaiMultVerde au lansat proiectul cartea Dunării Albastre, primul proiect educaţional dedicat Dunării.


Cartea Dunării albastre constă în introducerea în curricula educaţională, la nivel gimnazial, a primei discipline opţionale dedicate protecţiei apei şi a ecosistemelor Dunării din România. În anul şcolar 2008-2009 sunt implicaţi în acest proiect pilot 22 de profesori reprezentând tot atâtea şcoli dunărene, totalizând un număr de aproximativ 500 de copii care vor fi expuşi mesajelor eco. Estimăm că acest prim grup ţintă va deveni un veritabil multiplicator de informaţie de mediu, prin transmiterea cunoştinţelor acumulate către colegi, prieteni, familie şi comunitate şi angrenându-i pe parcurs în iniţiative concrete de protecţie a mediului. Proiectul va fi evaluat şi monitorizat constant, urmând să fie extins în viitor şi în alte şcoli.

Lansarea a avut loc duminică, 29 iunie, de la ora 12:00, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti şi a fost urmată de un eveniment similar la Giurgiu, care a încheiat seria de acţiuni dedicate fluviului Dunărea organizate în România.

Evenimentul a fost marcat printr-o acţiune inedită: copiii de la malul Dunării au ţinut politicienilor o lecţie deschisă despre Dunăre şi protecţia apei. Au ridicat mâna şi au răspuns disciplinaţi micilor profesori Daciana Sârbu, europarlamentar, Victor Ponta, deputat PSD de Gorj, Nicolae Idu, Șeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Lucia Ana Varga, Secretar de Stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Sulfina Barbu, europarlamentar, Excelenţa Sa Martin Eichtinger, Ambasadorul Austriei în România. „Maestrul de ceremonii” al lecţiei de ecologie a fost directorul MaiMultVerde, Dragoş Bucurenci.

De ziua fluviului, oamenii mari ai României au promis, la imboldul micilor învăţăcei, să dezvolte şi să pună în aplicare măsuri de economisire a apei:

De mâine voi uda florile numai cu apă de ploaie. (Daciana Sârbu)
Voi continua să folosesc detergenţi ecologici. (Lucia Ana Varga)
O să-i acţionăm în judecată pe agenţii economici care poluează apele. (Victor Ponta)
Voi înlocui bateria de la duş cu una care economiseşte apa. (Dragoş Bucurenci)

Lecţia deschisă a fost urmată de o conferinţă de presă, susţinută de reprezentanţii instituţiilor participante:
Lucia Ana Varga, Secretar de Stat, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile;
Mugurel Rădulescu, Director de Comunicare, Coca-Cola HBC România;
Costel Popa, Directorul Asociaţiei „Salvaţi Dunărea şi Delta".


Declaraţii de presă

Lucia Ana Varga, Secretar de Stat, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile:
Lansăm astăzi, cu sprijinul Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), cartea Dunării albastre, un proiect care educă în spirit ecologic o nouă generaţie de tineri care va transforma teoria în practică. Mă adresez dumneavoastră tuturor cu îndemnul ca împreună să depunem un efort ca cele bune nu doar să se adune, ci şi să se concretizeze.”

Mugurel Rădulescu, Director de Comunicare, Coca-Cola HBC România:
Programele educaţionale sunt principala preocupare în cadrul strategiei de CSR a companiei Coca-Cola HBC. Ne dorim ca alături de toate părţile implicate să creştem acest proiect şi să-l facem să devină cu adevărat durabil. În ceea ce mă priveşte, am făcut o promisiune legată de folosirea responsabilă a resurselor de apă – nu voi mai uita niciodată robinetul deschis - şi vă asigur că o voi onora. ”

Costel Popa, Directorul Asociaţiei „Salvaţi Dunărea şi Delta:
Poluarea nu mai este o ştire bombă, ci o actualitate permanentă a Dunării. Nu poţi proteja şi aprecia ceea ce nu cunoşti, aceasta este fraza din manual care exprimă, în opinia mea, cel mai bine necesitatea acestui material educativ.”

Note pentru jurnalişti:


1. În acest an, Ziua Dunării a fost aleasă pentru lansarea primului proiect educaţional – cartea Dunării albastre. Acest proiect are ca obiectiv conservarea Dunării, implicarea, educarea şi integrarea generaţiei tinere din oraşele riverane fluviului în ecosistemul Dunării. În România, proiectul reprezintă o iniţiativă a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunãrea (ICPDR), lansată anul trecut, cu ocazia Preşedinţiei României la ICPDR. Setul educaţional cartea Dunării albastre a fost tradus şi adaptat de asociaţiile „Salvaţi Dunărea şi Delta” şi MaiMultVerde, cu sprijinul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile. În viitor, proiectul va fi implementat în şcoli, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Coca-Cola HBC România.

2. În România, sistemul Coca-Cola este format din Coca-Cola România şi Coca-Cola HBC România. Coca-Cola România este filială a The Coca-Cola Company, deţinătoarea mărcilor înregistrate şi a concentratului băuturilor răcoritoare, în timp ce Coca-Cola HBC România asigură îmbutelierea, distribuţia şi vânzarea produselor sub licenţa Coca-Cola. Sistemul Coca-Cola se implica în proiecte dedicate protecţiei apei, printre care enumerăm Verde003, cartea Dunării albastre, Ziua Dunării, “Avem o Deltă: Cum procedăm?”.

3. În doar patru ani de la înfiinţare, asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta este cea mai vizibilă organizaţie de mediu din România şi s-a impus ca unul dintre cele mai influente grupuri de lobby pe probleme ecologice la nivelul autorităţilor naţionale. ”Salvaţi Delta” este singura organizaţie neguvernamentală din România care desfăşoară acţiuni de protecţie la nivelul întregii Rezervaţii a Biosferei Delta Dunării.

4. Asociaţia MaiMultVerde, înfiinţată în martie 2008, are activitatea structurată în jurul a trei direcţii strategice - Aer Curat, Educaţie şi Voluntariat – iar principalele activităţi desfăşurate sunt curăţenii, plantări, reînverziri, promovarea mersului pe bicicletă şi programele de educaţie ecologică. MaiMultVerde este finanţată integral din sponsorizări oferite de companii private.


XXX


Persoane de contact:
Miruna Cugler / Carmen Oprea
Asociaţia MaiMultVerde
0755 224 816 / 0751 882 603
miruna.cugler@maimultverde.ro / carmen@maimultverde.ro