Lansarea Asociaţiei MaiMultVerde


 

Comunicat de presă
Palatul Elisabeta, 21 aprilie 2008

Finanţări de peste 1 milion de euro şi 5,000 de voluntari implicaţi în proiecte eco
- ţintele pentru primul an ale nou înfiinţatei Asociaţii MaiMultVerde -În prezenta Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României, luni, 21 aprilie, s-a lansat la Palatul Elisabeta Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală non-profit de protecţie a mediului.

Patronată de ASR Principesa Margareta a României şi condusă de Dragoş Bucurenci, MaiMultVerde îşi propune încă din primul an să atragă finanţări din mediul privat de peste 1 milion de euro, să planteze 10,000 de copaci, să strângă 20,000 de kilograme de gunoi, să elimine 50,000 de kg de emisii de gaze cu efect de seră şi să implice cel puţin 5,000 de voluntari în proiecte de protecţie a mediului.

La evenimentul de la Palatul Elisabeta, MaiMultVerde a lansat comunitatea online a voluntarilor de mediu, www.maimultverde.ro. Această platformă reprezintă primul pas dintr-un program care-şi propune să-i ajute pe români să facă voluntariat de mediu pe cont propriu, fără să mai aştepte să fie mobilizaţi de organizaţiile neguvernamentale.

MaiMultVerde le va oferi celor înscrişi pe această platformă posibilitatea de a deveni lideri de echipă şi de a primi educaţie specifică pentru a coordona acţiuni de voluntariat. De asemenea, MaiMultVerde va colecta, prin intermediul unei Gale Verzi, fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor asociate acţiunilor de voluntariat.

Semnul distinctiv al voluntarilor de mediu, propus de MaiMultVerde, este un şnur verde purtat la mâna stângă. Primul care l-a purtat în cadrul ceremoniei de la Palatul Elisabeta şi care s-a şi înscris ca voluntar pe www.maimultverde.ro a fost Excelenţa Sa Nicolae al României, nepotul Majestăţii Sale Regele Mihai. Excelenţa Sa care a promis că se va implica activ în acţiuni de curăţenie şi plantare cu ajutorul voluntarilor.


MaiMultVerde a fost sprijinită încă de la înfiinţare de Coca-Cola HBC România, iar platforma de voluntariat www.maimultverde.ro a fost realizată cu sprijinul Unilever South Central Europe şi Cosmote România.

Campania de recrutare pentru www.maimultverde.ro va dura până la sfârşitul lunii mai şi este realizată în parteneriat cu Europa FM, Televiziunea Română şi Evenimentul Zilei.


Informaţii suplimentare

Carmen Oprea, Asistent PR, carmen@maimultverde.ro, 0751 882 603


Declaraţii de presă

“Există o zicală care spune că Pământul nu-l moştenim de la părinţii noştri, ci îl împrumutăm de la copiii noştri. Îndrăzniţi să plantaţi acolo unde alţii s-au îmbogăţit defrişând, nu vă sfiiţi să ridicaţi gunoiul altuia şi să-l duceţi la coş, dovediţi că sunteţi mai buni economisind resursele vitale pe care le alţii le risipesc cu atâta uşurinţă! Daţi un exemplu şi alţii vor sfârşi prin a vă urma, pentru că nimic nu este mai convingător decât seninătatea celui care ştie că face o faptă bună.”, i-a îndemnat ASR Principesa Margareta pe tinerii din România.

“Mă bucur că am ocazia să mă implic şi în România în acţiuni care au legătură cu protejarea naturii, pentru că am făcut deja asta în alte părţi ale lumii. Admir foarte mult ce face prinţul Charles şi cred că e un model de urmat.”, a declarat ES Nicolae.

“Avem nevoie să redevenim generoşi unii cu alţii, pentru ca natura să redevină generoasă cu generaţia copiiilor noştri”, a avertizat Dragoş Bucurenci.


Note pentru jurnalişti

Despre MaiMultVerde

MaiMultVerde a fost înfiinţată de Dragoş Bucurenci, Andreea Teodorescu, Doru Mitrana şi Hanno Hoefer.

Din Board-ul Asociaţiei fac parte Cătălin Ştefănescu, Cosmin Alexandru, Dan Hulea, Eduard Petrescu, Gabriela Massaci, Laura Tampa şi Sandra Pralong.

Activitatea MaiMultVerde este structurată în jurul a 3 direcţii strategice - Aer Curat, Educaţie şi Voluntariat – iar principalele activităţi desfăşurate sunt curăţenii, plantări, reînverziri, promovarea mersului pe bicicletă şi programele de educaţie ecologică.

MaiMultVerde este finanţată integral din sponsorizări oferite de companii private. În 2007, Asociaţia “Salvaţi Delta” a atras, sub managementul lui Dragoş Bucurenci şi al lui Doru Mitrana, un buget de 920,000 de euro, iar cei doi speră să depăşească această cifră în primul an de funcţionare a noii organizaţii.


Despre
Programul de Voluntariat

Este un program-cadru care-şi propune să ofere voluntarilor din întreaga ţară instrumentele necesare pentru a-şi organiza propriile acţiuni de voluntariat. Dintre membrii înscrişi pe platforma online de voluntariat www.maimultverde.ro, MaiMultVerde va selecta 80 de lideri, în funcţie de abilităţile lor de conducere şi coordonare, de competenţele lor în managementul de proiect, dar şi de poziţionarea lor geografică, astfel încât harta României să fie cât mai bine acoperită.

Liderii vor participa la o tabără de voluntariat în cadrul căreia vor fi instruiţi de specialiştii MaiMultVerde pentru a deveni buni organizatori de acţiuni de ecologizare.

În toamnă, MaiMultVerde va organiza o Gală Verde pentru a strânge fondurile necesare acţiunilor de plantare şi curăţenie pe care le vor desfăşura voluntarii.


Despre starea mediului

1. România are un fond forestier de circa 6.4 milioane hectare, reprezentând 27% din suprafaţa ţării, faţă de media europeană de 32%. Institutul Naţional de Statistică a arătat că la un hectar de pădure tăiat legal, alte 4 sunt defrişate fără a urma o reîmpădurire.

2. Bucureştiul este o capitală europeană extrem de poluată. Măsurătorile arată că, lunar, se depun peste 273 de tone de praf pe fiecare kilometru pătrat al Bucureştiului, limita maximă admisă fiind de 180 tone/kmp. Fiecare arbore matur reţine 20 de kilograme de praf, însă în ultimii 15 ani, în Bucureşti, au dispărut peste 20 milioane mp de spaţii verzi. Norma de spaţiu verde în zona urbană este de 12 mp/locuitor (70 mp/loc. în Viena, 31 mp/loc. în Varşovia), comparativ cu 2,5 mp/locuitor în Bucureşti. Nu în ultimul rând, trebuie subliniat că speranţa de viaţă în Bucureşti este cu 2-5 ani mai mică decât media pe ţară, care la rândul său este penultima din Europa.

3. România se situează printre ultimele ţări europene care nu au un sistem public de reciclare a deşeurilor, o cerinţă obligatorie a Uniunii Europene. Metodele clasice folosite de noi: arderea şi îngroparea cantităţilor mari de deşeuri urbane (umede, plastic) în aer liber, procedee care produc emisii de dioxina, una dintre cele mai toxice substanţe cunoscute până în prezent, care este şi bioacumulativă.

În Bucureşti sunt aruncate, săptămânal peste un milion de sticle de plastic. Aproximativ 70% din aceste PET-uri sunt colectate la "grămada" cu celelate deşeuri urbane, de către firmele specializate şi apoi eliminate din mediu, prin procedeul "arderii în aer liber la grămadă" în marile gropi de gunoi de la periferia oraşului, iar restul rămân depozitate prin diferite locaţii (zone locuite, parcuri, zone verzi ş.a.m.d.). Ajunsă în mediu, o sticlă PET se biodegradează în 600-800 de ani, o sticlă obişnuită în 500 de ani, în timp ce unui cotor de măr îi trebuie doar 3 luni. Aluminiul din cutiile de bere se descompune abia în 1000 de ani, iar cauciucul şi tinichelele au nevoie de 100 de ani pentru a se biodegrada.