MaiMultVerde şi Carbon Solutions Global au semnat un parteneriat pentru emiterea primelor certificate de carbon


 

Comunicat de presă

22 octombrie 2013
 

Începând cu 15 octombrie, Asociaţia MaiMultVerde şi Carbon Solutions Global lansează primul parteneriat strategic pe piaţa voluntară de carbon din România şi împreună vor demara primul proiect de emitere de certificate de carbon pentru această piaţă. Certificatele vor fi emise ca urmare a împăduririlor făcute de către MaiMultVerde, folosindu-se metodologia Gold Standard, care reprezintă un prestigios standard de certificare a proiectelor de reducere a emisiilor de carbon. Acesta este recunoscut pe plan internaţional ca fiind un reper de calitate şi rigoare atât pe pieţele voluntare de carbon, cât şi pentru cele obligatorii.
- 

Înfiinţat în 2003 de WWF, Gold Standard este singurul standard de certificare susţinut şi aprobat de 85 de ONG-uri din întreaga lume, incluzând Care International, World Vision Australia, Forum for the Future şi Mercy Corps. Acestor organizaţii li se alătură şi Asociaţia MaiMultVerde, prin această colaborare. Gold Standard este, de asemenea, standardul preferat de multe guverne şi companii multinaţionale, cum ar fi H&M, DHL, Swiss Post, Nokia, Virgin Atlantic, Panasonic, TUI Travel şi FIFA. Agenţiile Naţiunilor Unite folosesc Gold Standard pentru dezvoltarea propriilor proiecte de scădere a emisiilor de carbon sau a proiectelor de dezvoltare durabilă.

-

Ca prim pas al proiectului, un calculator al amprentei de carbon pentru companii şi persoane fizice a fost implementat pe website-ul MaiMultVerde oferind celor interesaţi posibilitatea neutralizării propriei amprente de carbon prin achiziţionarea certificatelor de carbon. În contextul dezbaterilor despre schimbările climatice şi a importanţei reducerii amprentei de carbon şi a cantităţilor de gaze cu efect de seră care ajung în atmosferă, cele două instrumente pot ajuta publicul larg şi companiile să îşi calculeze impactul pe care îl au activităţile lor zilnice, să îl compenseze prin achiziţionarea certificatelor de carbon şi să dezvolte obiceiuri şi să implementeze strategii - în cazul companiilor, pentru a-l reduce în viitor.

-

Calculatorul amprentei de carbon este disponibil gratuit la http://maimultverde.ro/calculator-al-amprentei-de-carbon şi poate fi folosit atât de companii, cât şi de persoane fizice. Prin completarea informaţiilor solicitate despre consumul de energie electrică şi combustibil, cantitatea de deşeuri produsă, transportul public utilizat, stilul de viaţă şi obiceiuri, utilizatorul poate afla cantitatea de CO2 pe care o generează într-un anumit interval de timp. În urma acestui calcul, utilizatorul poate să compenseze cantitatea de CO2 rezultată achiziţionând certificate de carbon prin intermediul platformei puse la dispoziţie de către Carbon Solutions Global.

-

Un Certificat de Carbon este un certificat sau un permis tranzacţionabil reprezentând o tonă de dioxid de carbon ne-emisă. Prin acesta se demonstrează că proprietarul său are dreptul de a compensa emisia unei tone de CO2 (sau a altor gaze cu efect de seră echivalente cu o tonă de CO2), deoarece certificatul de carbon provine dintr-un proiect care a redus emisiile globale de dioxid de carbon sau a altor gaze cu efect de seră cu o tonă.

-

Gazele cu efect de seră emise în cursul activităţilor umane şi de business contribuie semnificativ la schimbările climatice, conform numeroaselor cercetări ştiinţifice. Conştientizarea faptului că diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră este inevitabilă şi urgentă, a condus la crearea pieţei certificatelor de carbon. Astăzi, certificatele de carbon sunt un instrument din ce în ce mai important în încercarea de reducere a cantităţii de gaze cu efect de seră emise în atmosferă. Proiectele de compensare din portofoliul Carbon Solutions Global pentru neutralizarea CO2 sunt: proiectul eolian Hebei Yuxian din China, proiectul eolian Cannakale, centrala hidroelectrică Kale din Turcia şi pădurea tasmaniană din Australia.

-

În viitor, în portofoliul de proiecte de compensare a Carbon Solutions Global vor fi incluse şi proiectele de împădurire ale Asociaţiei MaiMultVerde desfăşurate în perioada 2008-2013 cu o suprafaţă de peste 120 ha. Astfel, companiile şi persoanele fizice doritoare să îşi compenseze CO2 emis în urma activităţilor desfăşurate vor putea alege chiar un proiect românesc, care nu doar contribuie la creşterea suprafeţei împădurite a României, ci şi la reducerea cantităţii de CO2 din atmosferă, sprijinind în acelaşi timp dezvoltarea unor noi proiecte. 

-

MaiMultVerde a testat calculatorul de carbon pentru a-şi calcula amprenta de carbon în perioada iunie 2012-iunie 2013. Calculul a inclus: deplasările realizate de membrii organizaţiei în ţară şi străinătate cu autoturismul şi cu avionul, dioxidul de carbon generat de funcţionarea site-ului www.maimultverde.ro, consumul de energie electrică necesar funcţionării biroului organizaţiei. Cele 61 de tone rezultate în urma calculului au fost compensate prin achiziţionarea de certificate de carbon din proiectul eolian Hebei Yuxian din China, centrala hidroelectrică Kale din Turcia şi pădurea tasmaniană din Australia.

-

"Înainte de a fi o formă de compensare, calculatorul este un instrument de conştientizare a faptului că trăim peste capacitatea de susţinere a planetei. Pasul următor conştientizării este reducerea amprentei noastre de carbon, individuală sau de companie. Caracterul global al emisiilor de CO2 ne permite compensarea prin susţinerea unor proiecte aflate la mare distanţă, dar scopul MaiMultVerde este de a atrage susţinere pentru proiecte cu adevărat verzi din România", a declarat Doru Mitrana, director Asociaţia MaiMultVerde.

-

”Piaţa voluntară de carbon este abia la început în România şi de aceea salut răspunsul prompt şi deschiderea Asociaţiei MaiMultVerde de a ni se alătura în schimbarea modului în care oamenii şi companiile privesc impactul lor asupra mediului. Vedem în MaiMultVerde un partener de încredere, cu un trecut dedicat proiectelor verzi şi cu o viziune clară pentru un viitor sustenabil. Sunt sigur că am pus bazele unui parteneriat puternic şi sperăm să dezvoltăm cât mai multe proiecte împreună”, a declarat Constantin Popa, marketing manager Carbon Solutions Global.