MaiMultVerde şi Golden Brau au continuat acţiunile de informare şi curăţenie din proiectul „Grătar Curat 2010” în judeţul Constanţa


 
Comunicat de presă
Pentru difuzare imediată
3 pagini
                                                    
Bucureşti, 19 iulie 2010


MaiMultVerde şi Golden Brau au continuat acţiunile de informare şi curăţenie din proiectul „Grătar Curat 2010” în judeţul Constanţa

MaiMultVerde şi Golden Brau au continuat sâmbătă, 17 iulie 2010, proiectul „Grătar Curat 2010”, printr-o acţiune de responsabilizare a picnicarilor şi de curăţenie la Popasul Fântâniţa, Murfatlar, judeţul Constanţa. Raluca Lăzăruţ, prezentatoarea SuperBingo Metropolis (Antena 1) şi voluntarii MaiMultVerde au transmis participanţilor la picnic mesajul „Un grătar bun este un grătar curat” şi au strâns aproximativ 80 de saci de gunoi. Proiectul va continua sâmbătă, 24 iulie, în judeţul Gorj, la Cheile Sohodolului.


Grătar curat 2010” este un proiect de conştientizare şi responsabilizare demarat de Asociaţia MaiMultVerde şi Golden Brau. Până în luna august, voluntarii MaiMultVerde şi reprezentanţii Golden Brau desfăşoară activităţi de conştientizare şi curăţenie în zone de picnic din toată ţara. Este cunoscut faptul că în urma activităţilor de picnic rămân cantităţi impresionante de gunoi, iar eforturile autorităţilor şi organizaţiilor de mediu nu sunt suficiente pentru a păstra aceste zone de petrecere a timpului liber curate. Astfel, proiectul „Grătar curat 2010” îşi propune să informeze şi responsabilizeze participanţii la picnic despre importanţa păstrării curăţeniei în aceste zone naturale de petrecere a timpului liber.

Până acum, în cadrul proiectului au mai avut loc acţiuni de responsabilizare în judeţul Argeş, la Valea Vâlsanului, în Bucureşti, Pădurea Snagov, la Cluj-Napoca, Pădurea Făget, la Râmnicu Vâlcea, Baraj Nord şi pe Lacul Cincis, în judeţul Hunedoara, zone foarte cunoscute de petrecere a timpului liber. În cadrul acestor acţiuni, s-au implicat 260 de voluntari care au adunat peste 12 tone de gunoaie.

La acţiunea de la Popasul Fantâniţa au participat Raluca Lăzăruţ, prezentatoarea SuperBingo Metropolis (Antena1), Gheorge Cojocaru, primarul localităţii Murfatlar şi reprezentanţi ai RNP Romsilva. Sacii cu gunoaie adunate de voluntari au fost ridicaţi imediat de compania locală de salubritate, cu ajutorul Primăriei Murfatlar.

 Proiectul va continua în judeţele Gorj (Cheile Sohodolului), Dolj (Pădurea Bucovăţ), Arad (Pădurea Ceala), Bacău (Parcul Gherăieşti), Brăila (Pădurea Lacul Sărat) şi Ilfov (Pădurea Snagov), în fiecare sfârşit de săptămână până în 30 august. La fiecare acţiune vor participa voluntari MaiMultVerde şi reprezentanţi Golden Brau care vor împărţi saci participanţilor la picnic, le vor explica importanţa păstrării curăţeniei în zonele naturale şi vor aduna gunoaiele. În zonele unde acest lucru e posibil, prin parteneriate cu autorităţile locale se vor colecta selectiv deşeurile colectate: plastic, hârtie şi sticlă, ulterior acestea fiind valorificate de firmele de salubrizare locale.

“Cred că decizia de a participa la acţiuni ecologice, în general, vine dintr-o regulă simplă pe care o aplic şi în societatea în care trăim: respectul faţă de cei mai în vârstă; natura a fost aici cu mult înaintea mea, mi-a oferit atâtea momente de neuitat încât aş vrea măcar printr-un gest atât de mărunt ca cel facut azi, să-mi arăt grija şi respectul faţă de mediul natural. Un lucru e cert în ceea ce mă priveşte, natura merită preţuită, respectată şi ocrotită prin revanşa de implicare şi motivaţie. Natura a constituit întotdeauna pentru mine o sursă de inspiraţie, aş vrea să-i pot dărui şi eu ceva, o mână de ajutor. Respect tare mult organizaţia “MaiMultVerde”, pentru că acţiunile ei sunt rezultatul vizibil al luptei împotriva distrugerii mediului înconjurător; m-am bucurat mult că am putut să fiu alături de echipă în ecologizarea zonei Fântâniţa din Murfatlar; m-a impresionat devotamentul de care au dat dovadă voluntarii care s-au alăturat acţiunii cât şi membrii organizaţiei, tineri şi totuşi cu un aşa dezvoltat simţ al responsabilităţii sociale faţă de noi ca oameni şi natură.
Mi-aş dori din suflet ca ‘Grătar curat 2010’ să nu fie doar o sintagmă, ci chiar să transforme obiceiurile proaste ale celor care ies la picnic în sânul naturii şi lasă în urma lor mormane de gunoaie; e nevoie de atât de puţin timp să laşi locul în care ai ales să te relaxezi aşa cum l-ai găsit: verde. E nevoie de mai mult verde pentru o viaţă mai frumoasă!”, Raluca Lăzăruţ, prezentatoarea SuperBingo Metropolis la Antena1.

„Ieşitul la grătar în weekend este pentru români un sport naţional. Îndemânarea, răbdarea, cele mai bune preparate şi o bere făcută bine sunt ingredientele esenţiale. Însă pe lângă acestea, un grătar cu adevărat reuşit înseamnă obligatoriu să laşi în urmă un loc curat. Acesta este motivul pentru care Golden Brau, „berea grătarului” în România, împreună cu MaiMultVerde au demarat o campanie de promovare a unui comportament responsabil la grătar”, arată Andrei Cazacu, Brand Manager Golden Brau. 

 

Informaţii suplimentare:
Anamaria Bogdan, Manager comunicare MaiMultVerde,
email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro, tel.: 0755 224816


Note pentru jurnalişti


1. Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii doi ani de funcţionare, 2008 şi 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieţi, a strâns 262 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

Informaţii la zi despre MaiMultVerde şi proiectele desfăşurate sunt disponibile pe www.maimultverde.ro.

2. Golden Brau face parte din portofoliul companiei Heineken România. Berea Golden Brau este recunoscută la nivel internaţional pentru calitate, fiind premiată cu şase medalii de aur la prestigioasa competiţie Monde Selection din Bruxelles.