MaiMultVerde şi Raiffeisen Bank au inaugurat în Ploieşti primul spaţiu verde


 
Comunicat de presă
Pentru difuzare imediată
2 pagini
                                                               
Bucureşti, 14 septembrie 2010


MaiMultVerde şi Raiffeisen Bank au inaugurat în Ploieşti primul spaţiu verde


Marţi, 14 septembrie 2010, Asociaţia MaiMultVerde şi Raiffeisen Bank au inaugurat în Ploieşti primul spaţiu verde şi de joacă realizat în cadrul  proiectului demarat la începutul lunii septembrie. Spaţiul verde amenajat de cei doi parteneri este situat pe Aleea Cameliei, Cartier Bloc Nord cu sprijinul Administraţiei Domeniului Public şi Privat Ploieşti. Următorul spaţiu verde şi de joacă va fi amenajat la Alexandria şi va fi inagurat pe 21 septembrie 2010.

Prin proiectul demarat de Asociaţia MaiMultVerde şi Raiffesein Bank, terenuri cu o suprafaţă de aproximativ 500 metri pătraţi, situate în oraşe în care spaţiul verde pe cap de locuitor este sub media europeană (26 metri pătraţi pe cap de locuitor), sunt amenajate pentru ca locuitorii să beneficieze de o zonă verde pentru relaxare şi joacă. Elementele folosite la amenajarea spaţiilor verzi şi de joacă sunt echipamente de joacă pentru copii (tobogan, leagăn, rotativă şi balansoar pe arcuri), mobilier urban din plastic reciclat (bănci şi coşuri de gunoi), gazon natural, arbuşti şi arbori (speciile acer negundo, albizia julibrissin, ilex aquilifolium, cortaderia). Mobilierul urban din plastic reciclat este realizat de Rainbow Company.

Primul spaţiu astfel conceput este situat în zona de nord a oraşului Ploieşti, iar la inaugurare au fost invitaţi Dan Ioniţă, director Administraţia Domeniului Public şi Privat Ploieşti, Sorin Adrian Vasiliu, senior director Raiffeisen Bank, Dragoş Bucurenci, preşedinte Asociaţia MaiMultVerde, precum şi elevi de la Şcoala „Henri Mathias Berthelot” din Ploieşti.

„Ne confruntăm cu o scădere drastică a suprafeţei spaţiilor verzi în România, unele comunităţi fiind grav afectate din această cauză, şi e foarte important ca orice soluţie de transformare a spaţiilor virane în spaţii verzi să fie pusă în practică şi sprijinită. Am găsit cele mai bune soluţii peisagistice, am lucrat cu specialişti, am folosit materiale ecologice, iar în curând veţi vedea rezultatul durabil al acestui proeict care va îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor din aceste oraşe”, a declarat Doru Mitarana, director Asociaţia MaiMultVerde.

„Resursele pe care organizaţia noastră le consumă au un impact asupra mediului. Una dintre resursele cele mai utilizate de către noi ca şi organizaţie sunt combustibilii necesari transportului. Pentru că ne desfăşurăm activitatea în mediul urban credem că este de datoria noastră să facem locul în care trăim unul mai curat, mai sănătos. Din acest motiv am ales să amenajăm spaţii verzi de joacă în acele zone de blocuri unde betonul este dominant, iar aerul curat o raritate", a declarat Corina Vasile, Director Comunicare şi Relaţii Publice, Raiffeisen Bank.

„Prin înfiinţarea de noi spaţii verzi încercăm să îmbunătăţim calitatea aerului din oraşul nostru şi, în acelaşi timp, să exploatăm spaţiile virane transformîndu-le în locuri de joacă şi recreere pentru cei mici şi pentru adulţi. Împreună cu partenerii nostri de la Asociatia MaiMultVerde am reusit să amenajăm acest loc de joacă modern şi sperăm ca eforturile noastre sa fie apreciate de cetăţeni. În acelaşi timp, încercăm să modernizăm echipamentele de joacă existente, astfel încât toate locurile de joacă din oraş să arate la fel de bine ca acesta”, a declarat Dan Ioniţă, directorul Administraţiei Domeniului Public şi Privat Ploieşti.

În ultimii ani, în România, se poate observa o reducere dramatică a spaţiilor verzi din oraşe, fie ele de utilitate publică (parcuri, grădini, spaţii de joacă), fie zone de verdeaţă în apropierea  străzilor şi marilor bulevarde. Reducerea spaţiilor verzi are impact asupra calităţii aerului şi a vieţii locuitorilor. Conform standardelor europene, până în anul 2013, fiecărui locuitor al oraşelor din România trebuie să-i revină 26 metri pătraţi de spaţiu verde, norma de care depinde sănătatea oamenilor. Mai mult, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca în marile aglomeraţii urbane să existe cel puţin 50 metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor. În acest moment, media spaţiului verde la nivel naţional este de doar 9 metri pătraţi pe cap de locuitor, iar in oraşe importante precum Arad, Călăraşi, Constanţa, Deva, Galaţi, Ploieşti sau Focşani nu se înregistrează mai mult de 5 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor.


Informaţii suplimentare:

Anamaria Bogdan, Manager comunicare MaiMultVerde, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro, tel.: 0755 224816


Note pentru jurnalişti

Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro), organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii doi ani de funcţionare, 2008 şi 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieţi, a strâns 262 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.
Raiffeisen Bank (www.raiffeisein.ro) este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii. Raiffeisen International, grupul care deţine 99,49% din acţiunile băncii, operează una dintre cele mai mari reţele bancare din Europa Centrală şi de Est, acoperind 17 pieţe în zona de creştere a Europei prin bănci subsidiare, companii de leasing şi alţi furnizori de produse financiare. Cei 56.000 de angajaţi ai grupului deservesc peste 15 milioane de clienţi în peste 3.000 de puncte de lucru. Raiffeisen International este subsidiara în intregime consolidată a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), care deţine aproximativ 72,8% din acţiunile comune. Restul acţiunilor sunt tranzacţionabile la Vienna Stock Exchange. RZB este una dintre cele mai importante bănci comerciale şi de investiţii din Austria şi instituţia centrală a Grupului austriac Raiffeisen, cel mai mare grup bancar din această ţară.