Malvina Cservenschi şi voluntarii MaiMultVerde au terminat de ecologizat Valea Cerbului


 
Comunicat de presă
Bucureşti, 25 mai 2009   

Sâmbătă, 23 mai, Malvina Cservenschi, prezentatoarea jurnalelor de dimineaţă de pe TVR 1, a făcut curăţenie într-o zonă de campare de lângă Buşteni, alături de Dragoş Bucurenci, de voluntarii MaiMultVerde şi de angajaţii Heineken România în cadrul taberei Recycle, Raft & Race, organizată de Asociaţia MaiMultVerde şi Heineken România. 

Malvina Cservenschi şi Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi vor conduce a treia serie de voluntari din tabără în întrecerea cu plute confecţionate din PET-uri care va încheia proiectul pe data de 7 iunie a.c. „Concurenţii” lor la această întrecere vor fi voluntarii din celelalte trei serii ale taberei, conduşi de vedetele participante la proiect:

•    Iulia Vântur (Pro TV) şi Răzvan Fodor (Acasă TV) – liderii seriei 1 (4-10 mai)
•    Amalia Enache (Pro TV) şi Cabral Ibacka (Acasă TV) – liderii seriei 2 (11-17 mai)
•    Gabi Szabo şi Radu Naum (GSP TV) – liderii seriei 4 (25-31 mai)


Malvina Cservenschi a sosit în tabără dis de dimineaţă şi, împreună cu Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde, şi Dragoş Năcuţă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, a muncit cot la cot cu cei 25 de voluntari formaţi în tabără în săptămâna 17- 24 mai şi cei 25 angajaţi ai Heineken România. Turiştii ieşiţi la iarbă verde au privit relaxaţi grupul de voluntari care strângeau gunoaie, fără să li se alăture, oferind în schimb indicaţii preţioase despre cum trebuie ecologizată zona.

La sfârşitul zilei de sâmbătă, voluntarii strânseseră 350 de saci de gunoi şi acoperiseră ultima porţiune din Valea Cerbului. În ultimele trei săptâmâni, voluntarii taberei Recycle, Raft & Race au ecologizat în întregime această vale, care se întinde de la ieşirea din Buşteni la cabana Gura Diham.

În săptămânile precedente (4-9 mai şi 10-17 mai), voluntarii din seria 1 şi 2 au primit vizita Iuliei Vântur şi a lui Răzvan Fodor, respectiv a Amaliei Enache şi a lui Cabral Ibacka care au luat parte, fiecare, la câte o acţiune de curăţenie.


Recycle, Raft & Race este un program al cărui scop este formarea a 100 de tineri lideri care să mobilizeze voluntari de mediu în comunităţile lor şi să organizeze propriile acţiuni de ecologizare, plantare, informare şi educaţie. Procesul de formare are loc în cadrul unei tabere de o lună, în perioada 4-31 mai 2009, în patru serii săptămânale. La fiecare serie vor participa 25 de tineri care vor urma cursuri de leadership, orientare şi supravieţuire în natură, acordarea primului ajutor, comunicare şi dezvoltare organizaţională.

Componenta de ecologizare a taberei presupune colectarea de deşeurilor din diferite zone de pe Valea Prahovei. PET-urile vor fi folosite pentru a construi plute, iar celelalte deşeuri separate ulterior colectării vor fi predate firmelor de reciclare. La competiţie vor lua parte voluntarii din fiecare serie sub coordonarea unei echipe de vedete, care va lupta cot la cot cu ei pentru victorie. Vedetele care iau parte la proiect sunt: Amalia Enache, Cabral Ibacka, Gabriela Szabo, Iulia Vântur, Malvina Cservenschi, Răzvan Fodor şi Radu Naum.

Fiecare serie va primi vizita vedetelor care îi vor coordona în competiţia de închidere a proiectului, iar sâmbată seara se vor bucura de un concert oferit de MaiMultVerde şi Heineken România.
 
Seriile săptămânale de training şi concertele sunt programate pentru datele:

•  4-10 mai 2009 (seria 1). Concert Electric Brother (9 mai)
• 11-17 mai 2009 (seria 2). Concert Trupa 13 (16 mai)
• 18-24 mai 2009 (seria 3). Concert Viţa de Vie (23 mai)
• 25-31 mai 2009 (seria 4). Concert Brum Conspiracy (30 mai)

Liderii de voluntari vor organiza în decursul anului cel puţin o acţiune de mediu cu voluntari, în cadrul căreia vor pune în aplicare cunoştinţele şi experienţa acumulate în tabără. Ei vor beneficia de asistenţă tehnică şi logistică din partea MaiMultVerde, pentru a duce la capăt cu succes a acţiunilor de curăţenie, plantare, informare şi educare pe care le vor demara.

Participanţii la proiectul Recycle, Raft & Race au fost selectaţi, dintr-un număr total de peste 200 de înscrieri, pe baza motivaţiei de a lua parte la program, a potenţialului de leadership, a experienţei anterioare în activităţi de voluntariat şi a distribuţiei geografice unitare, în aşa fel încât cei 100 de lideri să reprezinte toate regiunile României.

Declaraţii de presă

Doru Mitrana, Director Executiv, Asociaţia MaiMultVerde

„Proiectul Recycle, Raft & Race reprezintă a doua etapă a campaniei Voluntariat 2.0, după lansarea platformei online www.maimultverde.ro în aprilie 2008. După ce timp de un an am organizat acţiuni de voluntariat coordonate "de la centru", acum vrem să răspândim <> voluntariatului pentru mediu în întreaga ţară. Cei 100 de tineri pe care îi vom forma în cadrul taberei vor gândi, organiza şi coordona propriile acţiuni de plantare, curăţenie, informare şi educare, coagulând în jurul lor resursele de voluntariat ale comunităţilor din care provin. Aceasta este noua cultură a voluntariatului pe care MaiMultVerde, prin misiunea sa, şi-a propus să o construiască în România.”

Ana-Maria Mureşan, Corporate Relations Manager, Heineken România

„Proiectul Recycle, Raft & Race vine în întâmpinarea obiectivului companiei Heineken România de a îmbunătăţi climatul social şi mediul în care lucrează. Cele trei valori fundamentale ale Grupului Heineken – Respectul pentru mediul înconjurǎtor şi societate, Pasiunea pentru Calitate şi Bucuria – se îmbină în acest proiect, care permite oamenilor să acţioneze pentru protejarea mediului înconjurător. Suntem conştienţi de responsabilitatea ce ne revine faţă de mediul şi societatea în care operăm, iar politicile noastre foarte clare referitoare la mediul înconjurator şi consumul responsabil de alcool reprezintǎ o garanţie în acest sens.” 

Note pentru jurnalişti

Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. Viziunea MaiMultVerde este că în 5 ani va dezvolta o comunitate online cu 10000 de membri, dintre care 2500 se vor implica anual în acţiuni de voluntariat pentru mediu. Asociaţia MaiMultVerde îşi propune să mişte lucrurile înainte de a fi prea târziu. De noi depinde cum va arăta viitorul şi dacă va mai avea cine să-i fie martor!

Heineken România este unul din cei mai mari producători de bere de pe piaţa din România, cu o cotă de piaţă de 29%, în ceea ce priveşte volumul de vânzări (AC Nielsen, 2008). Portofoliul de marci oferit de Heineken România acoperă toate segmentele pieţei: Heineken, Ciuc Premium, Golden Brau, Neumarkt, Bucegi, Edelweiss (import), Zipfer (import), Gösser, Schlossgold, Silva, Gambrinus, Harghita şi Haţegana. Heineken România are cinci fabrici în Constanţa, Craiova, Haţeg, Miercurea Ciuc, Târgu Mureş.