Noile Obiective Globale aprobate în unanimitate de cei 193 de șefi de stat prezenți la summitul United Nations Global Compact


 

Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (Sustainable Development Goals - SDG) elaborate de Organizația Națiunilor Unite, au fost aprobate în weekend-ul care a trecut  în unanimitate de cei 193 de șefi ai statelor membre ONU, prezenți la summit-ul organizat de UN Global Compact la New York în perioada 25-27 septembrie. Pentru prima dată, România a fost reprezentată la nivel de șef de stat, Președintele Klaus Iohannis fiind prezent la acest summit.

Global Compact Network România și Asociația MaiMultVerde, în calitate de membru, pregătesc planuri de implementare pe plan național.
 

Cele 17 obiective, propuse comunității internaționale pentru următorii 15 ani, vizează eradicarea sărăciei extreme, lupta împotriva inechității și injustiției și protejarea planetei. Obiectivele au, prin natura lor, un caracter global, dar atingerea lor depinde de succesul implementării la nivel local și național, unde este de așteptat să declanșeze o reacție în lanț atât în mediul de afaceri, cât și la nivelul sectorului politico-administrativ.


Global Compact Network Romania, în calitate de rețea națională a UN Global Compact, militează pentru transpunerea Obiectivelor Globale la nivelul sectorului de afaceri din țara noastră și sprijină companiile – prin organizarea de sesiuni de instruire, întâlniri și dezbateri sau instrumente create  la nivelul UN Global Compact – să înțeleagă și să folosească aceste obiective pentru a acționa, a dezvolta bune practici și oportunități. Lansată în mai 2015, rețeaua numără în prezent 26 de membri, de la cele mai importante companii multinaționale prezente în România, la întreprinderi mici și mijlocii, asociații profesionale și organizații neguvernamentale.
 

România a acordat o importanță deosebită evenimentului, fiind reprezentată, pentru prima dată după zece ani, la nivel de șef de stat, de către Președintele Klaus Iohannis. Miercuri, 23 septembrie, înaintea plecării spre New York, Președintele României anunța pe contul său de Facebook:


“Voi pleca la New York, la summitul ONU, unde România va fi reprezentată, pentru prima oară după 10 ani, la nivel de şef de stat. Acolo, în prezenţa unui număr record de preşedinţi şi prim-miniştri, vor fi luate decizii cu privire la eradicarea sărăciei, contracararea extremismului violent sau consolidarea egalităţii de gen.”
 

"Protecţia mediului este o misiune nobilă. Pusă, însă, în context - alături de apărarea drepturilor omului, respectarea drepturilor celor care lucrează şi de anti-corupţie, celelalte teme ale Pactului Global al Naţiunilor Unite - ea capătă noi valenţe şi o forţă sporită. Pentru că de prea multe ori devalizare capitalului natural se face prin încălcarea unor drepturi fundamentale sau prin acte de corupţie. Eforturile MaiMultVerde de dezvoltare a culturii voluntariatului şi responsabilităţii pentru mediu în România au şanse mult mai mari de reuşită atunci când au sprijinul unor organizaţii puternice, înscrise deja pe drumul responsabilităţii sociale şi dezvoltării durabile, precum membrii Global Compact Network România”, a declarat Doru Mitrana, director Asociația MaiMultVerde.


“Aşteptăm alături de noi cât mai multe organizaţii care îşi doresc o Românie mai bună, mai prosperă şi mai responsabilă. Companiile cu un impact major în ţara noastră au acum ocazia să îmbunătăţească cu adevărat condiţiile de trai prin programe sustenabile pe termen lung şi nu doar prin sponsorizări sau donaţii ocazionale.” –
Dragoș Tuță, Director General Global Compact Network România.


Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă au fost negociate la nivelul Națiunilor Unite și înglobează comentarii și sugestii primite de la un număr foarte mare de companii semnatare ale Pactului Global (UN Global Compact), cea mai mare inițiativă din lume privitoare la sustenabilitatea corporativă. Pentru a contribui la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă, UN Global Compact solicită companiilor să dea, înainte de orice, dovadă de responsabilitate, pentru ca apoi să identifice și să valorifice oportunitățile de a rezolva provocări sociale prin afaceri inovative și colaborare.