Premii de 5000 de euro pentru cele peste 100 de tone de deşeuri strânse de elevi în prima etapă a proiectului Verdis


 
Comunicat de presă
Bucureşti, 28 aprilie 2009

Cinci şcoli din Bucureşti, Braşov, Cluj, Galaţi şi Iaşi au fost premiate pentru cele peste 100 de tone de deşeuri pe care au reuşit să le strângă împreună în cadrul proiectului "Verdis", lansat de asociaţiile MaiMultVerde şi Eco Tic. Proiectul a debutat în ianuarie 2009 cu o competiţie de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor la care au luat parte elevii a 20 de şcoli şi licee din România.

Câştigătorii acestei prime etape sunt:

•    Bucureşti - Şcoala cu clasele I-VIII nr. 149
•    Braşov - Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”
•    Cluj - Şcoala cu clasele I-VIII „Nicolae Titulescu“
•    Galaţi - Şcoala cu clasele I-VIII nr. 22 „Dimitrie Cantemir”
•    Iaşi - Şcoala cu clasele I-VIII nr. 8 „Carmen Sylva“


Fiecare dintre cele cinci şcoli câştigătoare ale primei etape va primi o sponsorizare de 1000 de euro, constând în achiziţii pentru şcoală (aparatură electronică, echipamente de laborator etc.), din partea sponsorului proiectului, Asociaţia Eco Tic.

Derulat sub sloganul „Colectează şi câştigi un mediu sănătos”, proiectul VERDIS a demarat la începutul anului în douăzeci de şcoli din Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi şi Galaţi ca un program de educaţie şi informare ecologică destinat elevilor de liceu şi gimnaziu. În prima etapă a proiectului (ianuarie-aprilie 2009) şcolile au intrat într-o competiţie de colectare selectivă (hârtie, plastic şi DEEE - deşeuri de echipamente electrice şi electronice) şi de informare a comunităţilor locale despre beneficiile colectării selective şi ale unui comportament prietenos faţă de mediu.

Cantităţile de deşeuri adunate de elevi pe parcursul a 4 luni au atins cifre impresionante: s-au strâns în total peste 66 de tone de hârtie, 12 tone de plastic (ambalaje tip PET) şi 22 de tone de DEEE; acestea din urmă au fost preluate şi gestionate în vederea reciclării de către Asociaţia Eco Tic, care a oferit containere speciale pentru colectarea acestui tip de deşeu fiecărei şcoli participante. Hârtia şi plasticul au fost preluate de companii locale tot în vederea reciclării. Rezultatele pe oraşe au fost:

•    În Bucureşti: Şcoala nr. 149, Şcoala nr. 156, Colegiul Naţional Ion Luca Caragiale şi Şcoala Specială nr. 6 Sf. Nicolae – 6690 kg hârtie, 216 kg plastic, 2183 kg DEEE
•    În Braşov: Şcoala nr. 5 Braşov, Şcoala nr. 6 Săcele, Liceul Andrei Şaguna şi Liceul Ioan Meşotă – 190 kg hârtie, 10 kg plastic, 5578 kg DEEE
•    În Cluj: Şcoala Internaţională Cluj, Liceul Teoretic Gheorghe Şincai, Şcoala Nicolae Titulescu şi Şcoala Constantin Brâncuşi – 18420 kg hârtie, 7630 kg plastic, 6618 kg DEEE
•    În Galaţi: Colegiul Naţional Al.I. Cuza, Şcoala 9 Calistrat Hogaş, Şcoala 22 Dimitrie Cantemir şi Şcoala 3 I.L. Caragiale – 28 320 kg hârtie, 2531 kg plastic, 3498 kg DEEE
•    În Iaşi: Şcoala Valea Lupului, Şcoala Carmen Sylva, Liceul Mihai Eminescu şi Şcoala Ion Ghica – 13 000 kg hârtie, 1900 kg plastic, 4217 kg DEEE
Tot în cadrul acestei etape a concursului, elevii au conceput şi organizat împreună campanii de informare şi popularizare a proiectului destinate comunităţilor locale din care fac parte. Micii prieteni ai mediului s-au mobilizat şi au muncit în echipă pentru a-şi convinge profesorii, părinţii şi vecinii de importanţa unei atitudini responsabile faţă de mediul înconjurător.

Următoarea etapă a concursului va fi una inter-judeţeană şi se va desfăşura în luna mai. Cele cinci şcoli rămase în concurs vor strânge în continuare deşeuri electrice şi electronice, vor promova local proiectul şi vor concepe şi realiza, în echipă, un „Caiet Verde“ al şcolii - un set de instrucţiuni şi sfaturi pentru ca şcoala lor să poată deveni un loc prietenos faţă de mediu. În plus, organizatorii propun pentru ultima etapă şi un concurs foto, pe tema protecţiei mediului. Jurizarea celei de a doua etape şi evenimentul final al proiectului vor avea loc la Bucureşti, în luna iunie. Premiul cel mare va consta într-o nouă sponsorizare, de 3000 de euro, pentru şcoala cu cele mai impresionante rezultate.

Declaraţii de presă

Doru Mitrana, Director Executiv MaiMultVerde:
„Dincolo de cantităţile impresionante de deseuri strânse în cadrul proiectului Verdis, ne bucură mesajul pe care participanţii il transmit prin acţiunile lor: atâta timp cât există facilităţile necesare, colectarea deşeurilor în vederea reciclării are viitorul asigurat. Preluăm acest semnal şi îl vom duce mai departe, astfel încât, în curând, procesele de colectare selectivă şi reciclare să devină, din excepţie, regulă."
Valentin Negoiţă, preşedintele ECO TIC:
„Potrivit crezului şi obiectivelor asumate, Asociaţia ECO TIC urmăreşte cu prioritate schimbarea mentalităţii populaţiei faţă de deşeurile electronice, propunând soluţii eficiente de colectare selectivă a DEEE. Proiectul Verdis, desfăşurat în 20 de şcoli din România, demonstrează în mod clar că tinerii  se află în linia întâi în procesul de schimbare a atitudinii faţă de mediul înconjurător.”

Despre activităţile derulate în prima etapă a proiectului

La Bucureşti, elevii de la Şcoala 149 au împărţit colegilor un chestionar despre mediu, care a avut 391 de respondenţi. Atât ei, cât şi elevii de la celelalte şcoli participante din Bucureşti au confecţionat felicitări de Paşti şi mărţişoare din obiecte reciclabile, precum şi expoziţii de desene şi colaje în şcoală din aceleaşi materiale. Elevii s-au implicat cu entuziasm şi în responsabilizarea comunităţii locale, distribuind materiale informative la blocurile din vecinătatea şcolii. Cei 245 de elevi cu nevoi speciale de la Şcoala Specială nr. 6 „Sf. Nicolae“ au construit chiar o casă din deşeuri în curtea şcolii, pe care au decorat-o cu mesaje ecologice. În plus, pe perioada proiectului, şcolile implicate au funcţionat ca centre de preluare a deşeurilor pentru orice persoană interesată, sporind astfel considerabil cantităţile strânse.

La Cluj, la şcoala „Nicolae Titulescu“ au avut loc acţiuni diferite care au implicat toţi elevii şcolii, diferenţiate în funcţie de tipul de deşeu: „Avionul de hârtie“ (concurs de lansare de avioane confecţionate din deşeuri de hârtie), „Plastic: pro şi contra“ (concurs de mărţişoare confecţionate din plastic, dezbatere cu elevii), „Containerul verde Eco Tic“ (concurs pe clase pentru colectarea de DEEE). Campania a fost popularizată în comunitatea locală şi în cadrul altor şcoli din vecinătatea Şcolii „Nicolae Titulescu“, numărul total de elevi implicaţi fiind 2000. Şcoala Internaţională şi Grădiniţa „Happy Kids“ au promovat proiectul în cadrul „Târgului Mărţişorului“, în data de 27 februarie.

La Braşov, Colegiul Naţional Andrei Şaguna a strâns cu ajutorul elevilor şi a comunităţii locale o cantitate impresionantă de deşeuri - cea mai mare cantitate de DEEE strânsă în concurs, peste 3,5 tone. Cu mult entuziasm s-au implicat şi elevii şcolii generale nr. 6 din Săcele, într-o campanie foarte eficientă de promovare a proiectului, în cadrul căreia micii ambasadori ai mediului au vizitat şi toate instituţiile importante din Săcele.

La Iaşi, proiectul a fost promovat în oraş şi în comunitatea din Valea Lupului. Elevii au făcut panouri informative, expoziţii de desene şi colaje, acţiuni de plantare şi curăţenie în curtea şcolii şi în parcurile din jur. Elevii de la Şcoala „Carmen Sylva“ au organizat şi Carnavalul „Eco Moda“, în cadrul căruia elevii au defilat costumaţi în ţinute confecţionate de ei din materiale reciclabile. Materialele de informare făcute de elevi au fost distribuite membrilor comunităţilor locale şi la principalele instituţii ale oraşului (Tribunal, Primărie, bănci).

La Galaţi, cele patru şcoli participante au lansat proiectul pe 20 ianuarie, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi, în cadrul unui târg intitulat „Reciclăm jucându-ne!“, o iniţiativă a Colegiului Naţional „Al. I. Cuza“. Elevii şi-au implicat părinţii şi profesorii, au vizitat instituţii publice (bănci, Spitalul de Copii, Primăria Galaţi etc). Elevii de la Şcoala nr. 22 „Dimitrie Cantemir“ au organizat un „marş al broscuţelor“, în cadrul căruia elevi îmbrăcaţi în verde au promovat în faţa comunităţii locale un comportament responsabil faţă de mediu.

Note pentru jurnalişti

Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. Viziunea MaiMultVerde este că în 5 ani va dezvolta o comunitate online cu 10000 de membri, dintre care 2500 se vor implica anual în acţiuni de voluntariat pentru mediu. Asociaţia MaiMultVerde îşi propune să mişte lucrurile înainte de a fi prea târziu. De noi depinde cum va arăta viitorul şi dacă va mai avea cine să-i fie martor!

Asociaţia Eco Tic este organizaţia colectivă de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) din domeniul IT&C şi al electronicelor de consum. Asociaţia acţionează ca o interfaţă între consumatori, pe de o parte, şi colectori şi reciclatori, pe de altă parte.

Contact:

MaiMultVerde
Miruna Cugler, Manager Comunicare
T: 0755-224816
miruna.cugler@maimultverde.ro