Proiectul EcoChampions şi-a desemnat câştigătorii - Echipa Zelená Růže de la Liceul Teoretic „George Călinescu” şi echipa Green Fingers de la Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu”


 
Comunicat de presă
B u c u r e ş t i
14 aprilie 2011

Proiectul EcoChampions realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ în judeţul Constanţa, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa şi a organizaţiei ecologiste Mare Nostrum, s-a încheiat miercuri, 13 aprilie 2011, cu o festivitate de premiere. După ce au participat la cursuri teoretice şi practice cu teme ecologice şi au implementat propriile proiecte de mediu şi voluntariat în comunitate, cei 200 de elevi implicaţi au fost premiaţi în cadrul acestui eveniment. Echipa Zelená Růže din Liceul „George Călinescu” şi echipa Green Fingers din Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu” au primit premiile pentru cele mai bune proiecte de voluntariat pentru mediu, iar celelalte opt şcoli şi licee au primit menţiuni speciale.


Eco-campionii au primit premii de la Raluca Lăzăruţ (Antena1), Gianina Corondan (TVR) şi DJ-ii Radio 21, Giulia Anghelescu, Soci şi Vali Bărbulescu, iar Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde, a prezentat evenimentul.


Proiectul EcoChampions a fost demarat în noiembrie 2010, fiind gândit ca un concurs între cele 10 şcoli şi licee participante şi şi-a propus ca la finalul celor patru luni de desfăşurare, echipele să poată susţine şi implementa propriile proiecte de voluntariat. Astfel, pe parcursul a 11 săptămâni, cele 10 cluburi de elevi şi-au găsit un nume pentru echipă şi şi-au creat identitatea vizuală şi au dezbătut împreună cu coordonatorii patru mari teme legate de protecţia mediului (schimbările climatice, biodiversitatea, protejarea pădurilor şi managementul deşeurilor), dar şi managementul de proiect. Elevii au aplicat treptat cunoştinţele dobândite în cadrul activităţilor practice, iar, la final, au conceput propriile propuneri de proiecte în folosul comunităţii din care fac parte. Pentru implementarea proiectelor, fiecare echipă a avut un buget de 500 de euro. Mai multe informaţii despre proiectul EcoChampions şi proiectele realizate de cluburile de elevi pot fi găsite pe www.ecochampions.ro.

Cele 10 şcoli şi licee implicate în proiect sunt: Şcoala nr. 24 „Ion Jalea”, Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Şcoala nr. 30 „Gh. Ţiţeica”, Şcoala cu cls. I-VIII Fântânele, Şcoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Traian” şi Liceul Teoretic „Ovidius”. Proiectele propuse şi implementate de elevi au fost foarte diferite, de la acţiuni de conştientizare, la plantări, curăţenii, flash mob-uri şi realizarea unui post de radio eco.

Aceste proiecte au fost analizate de un juriu format din reprezentanţi MaiMultVerde şi ai Grupului CEZ, iar câştigătorii sunt echipele Zelená Růže de la Liceul Teoretic „George Călinescu”, respective echipa Green Fingers de la Şcoala generală nr. 29 ”Mihai Viteazu”. Astfel, cele două instituţii de învăţământ au primit, în cadrul evenimentului organizat la Constanţa premii în valoare de 3.000 de euro, puse la dispozitie de Grupul CEZ.

Proiectul echipei Zelená Růže a reprezentat o colaborare între elevii liceului şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. În perioada 26-28 martie, membrii echipei EcoChampions au construit un foişor rustic din lemn în spaţiul microrezervaţiei din interiorul muzeului în aer liber. În plus, elevii au curăţat terenul, au toaletat pomii şi au construit hrănitoare pentru păsările din rezervaţie.

Proiectul echipei Green Fingers, „Vrem un parc si un lac mai ECO!!!” a tras un semnal de alarmă în privinţa Parcului şi Lacului Tăbăcăriei. La îndemnul clubului, peste 200 de elevi ai şcolii au participat la un marş care a pornit de la şcoală, a trecut prin parc şi s-a oprit în faţa mall-ului din Constanţa. Înarmaţi cu pancarte, fluiere şi baloane, elevii ecologişti au atras atenţia asupra neglijenţei oamenilor şi autorităţilor faţă de unul dintre singurele spaţii verzi din oraş. Proiectul a continuat cu o acţiune de curăţenie în Parcul Tăbăcăriei şi plantarea a 30 de puieţi de plop.

În cadrul evenimentului de încheiere au fost acordate menţiuni speciale şi celorlalte cluburi de elevi de către Raluca Lăzăruţ (Antena1), Gianina Corondan (TVR şi DJ-ii Radio 21, Giulia Anghelescu, Marian Soci şi Vali Bărbulescu. Evenimentul a fost prezentat de Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde.

„Cred că avem mai multe şanse ca elevii de azi să devină cetăţenii responsabili de mâine dacă le dăm de pe acum şansa să vină cu soluţii la problemele cu care se confruntă mediul în loc să le predăm ecologia de la catedră”, a declarat Dragoş Bucurenci, preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde.

„Felicităm toţi membrii celor 10 cluburi înfiinţate, precum şi pe coordonatorii şi profesorii care i-au susţinut de-a lungul acestui proiect-pilot. Ne bucurăm să vedem că tinerele generaţii au conştiinţa responsabilităţii implicării lor în viaţa comunităţii. Au învăţat şi au lucrat împreună ca nişte adevărate echipe, cu mult entuziasm şi acest lucru ne motivează şi pe noi să susţinem în continuare acest program educaţional. Am să-l citez pe unul dintre aceşti copii remarcabili, care la finalul uneia din acţiunile practice din proiect mi-a spus că indiferenţa este cel mai mare rău. Este o mare satisfacţie pentru cei care au creat şi susţinut proiectul EcoChampions să constate că există cel puţin 200 de tineri în Constanţa zilei de azi care cred că implicarea e vitală şi că ei au forţa de a schimba în bine mediul în care trăiesc”, declarat Cosmina Marin, coordonator comunicare & PR din partea Grupului CEZ.

În perioada 16-22 aprilie, 46 de elevi (4 din fiecare şcoală, 6 din şcolile clasate pe primele trei locuri în competiţia săptămânală de activităţi practice) vor participa gratuit la o tabără educaţională şi recreativă timp de o săptămână, organizată la Sibiu de partenerii proiectului EcoChampions.

Informaţii suplimentare:

Andreea Popescu, Asistent comunicare, Asociaţia MaiMultVerde, tel. 0746 050011, email; andreea.popescu [at] maimultverde.ro

Cosmina Marin, Coordonator Comunicare & PR, Parcul eolian CEZ, tel. 0734 455809, email: cosmina.marin[at]cez.ro

Note pentru jurnalişti:

Asociaţia MaiMultVerde
este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii trei ani de funcţionare, 2008 - 2010, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 de voluntari, a plantat peste 500.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 2.500.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale, cât şi din punctul de vedere al numărului de clienţi deserviţi. Grupul CEZ este un jucător cheie pe piaţa de energie electrică a Europei Centrale şi este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acoperă domenii industriale variate, pornind de la extracţia de materii prime, generarea de energie, distribuţia de energie şi până la comercializarea energiei electrice şi termice, precum şi a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA, care, după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 5 companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Servicii şi CEZ Trade. Grupul CEZ investeşte 1,1 miliarde Euro în realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW. Parcul Eolian CEZ de la Fântânele şi Cogealac va avea astfel capacitatea aproximativ egală cu cea a unui reactor de la Cernavodă şi dublul capacităţii instalate a celui mai mare parc operaţional în prezent (Parcul eolian Whitelee, Scoţia, 322 MW). Construcţia parcului amplasat la nord de Constanţa se desfăşoară în două etape – prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW, a fost deja finalizată şi a început să producă energie verde în 2010. În vederea îndeplinirii directivei UE de a asigura provenienţa a 20% din producţia totală de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2020, investiţia derulată de Grupul CEZ în Dobrogea este una deosebit de importantă. În 2009, în România numai 14 MW au fost instalaţi în scopul valorificării potenţialului eolian.