Raluca Lăzăruţ a ajutat voluntarii proiectului EcoChampions să împartă mărţişoare în Constanţa


 

Raluca Lăzăruţ (Antena 1) şi Bobo Burlăcianu (Fără Zahăr) i-au susţinut pe elevii de la Şcoala ”Gheorghe Ţiţeica” şi Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân” în cadrul celei de-a doua activităţi din proiectul EcoChampions. În cadrul acestui proiect realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ în parteneriat cu Mare Nostrum şi Inspectoratul Şcolar Constanţa, cluburile de elevi de la şcolile înscrise vor pune în practică 25 de proiecte de voluntariat în folosul comunităţii, iar temele proiectelor realizate în luna martie au fost în concordanţă cu perioada: primăvară, mărţişoare şi prezentări de modă caritabile.


Astfel, elevii cluburilor EcoChampions de la Şcoala cu clasele I-VIII "Gheorghe Ţiteica" şi Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" au confecţionat mărţişoare din materiale reciclabile sau refolosibile (hârtie, fibre şi resturi de materiale textile, fimo etc.) pe care le-au distribuit femeilor din Constanţa, pe 1 martie, în faţa centrului comercial Tomis Mall. Ei i-au avut alături pe Raluca Lăzăruţ (Antena 1) şi Bobo Burlăcianu, membru al trupei Fără Zahăr, care i-au susţinut în acest demers şi i-au ajutat să le facă primăvara mai frumoasă constănţencelor.

 

Aceasta a fost a doua întâlnire a Ralucăi cu voluntarii EcoChampions (anul trecut ea a participat la festivitatea de premiere a elevilor implicaţi în proiect) şi prima în cazul lui Bobo, care s-a simţit foarte bine şi a aflat informaţii despre activităţile de voluntariat pe care elevii le-au desfăşurat până acum, dar şi despre planurile lor viitoare.

 

"M-a impresionat atât implicarea, cât şi simţul responsabilităţii sociale de care au dat dovadă tinerii constănţeni în proiectul la care au contribuit. Micii voluntari nu sunt doar un exemplu pentru noi toţi, ci pot fi schimbarea pe care am vrea s-o vedem în jur", a declarat Raluca Lăzăruţ (Antena 1).

 

Apoi, pe 3 martie, aceiaşi elevi de la Şcoala cu clasele I-VIII "Gheorghe Ţiteica" şi Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" au continuat să le facă surprize doamnelor, organizând un seminar în care directorul Filialei din Constanţa a Crucii Roşii, Carmen Lungu, le-a vorbit celor aproximativ 50 de persoane prezente în sala Hotelului Ibis din Constanţa despre ce înseamnă să fii o femeie de succes. Seminarul a fost încheiat cu un concert susţinut de trupa Poze cu Sunet. Tot pe 3 martie, elevii de la Liceele Teoretice ”Ovidius” şi ”Traian” au pregătit un spectacol caritabil la City Park Mall. Acesta a inclus o prezentare de modă cu modelele alese atât din rândul elevilor înscrişi în proiect, cât şi din rândul colegilor de liceu, dar şi o tombolă cu produse oferite de diferiţi sponsori cooptaţi în activitate de către elevi. Banii strânşi în urma vânzării de bilete la tombolă i-au fost donaţi lui Remus, un elev al Liceului ”Ovidius”, care este bolnav de leucemie.

 

EcoChampions este un proiect educaţional realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ în judeţul Constanţa.

Prima ediţie s-a desfăşurat pe perioada anului şcolar 2010-2011 în 10 şcoli şi licee din localităţile Constanţa, Cogealac şi Fântânele. Au fost create cluburi de voluntari care, la finalul proiectului, au propus şi implementat propriile lor proiecte de voluntariat. Astfel, proiectul a venit în întâmpinarea nevoii de instruire şi canalizare a abilităţilor elevilor de a se implica activ în dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc. Cei peste 200 de elevi de gimnaziu şi liceu implicaţi şi-au dorit să continue proiectul şi în anul şcolar 2011-2012, fiind conştienţi de schimbările pe care le pot produce în comunitate. Întâlnirile lunare programate în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului pentru cele 10 cluburi participante le vor oferi elevilor informaţii despre voluntariat şi educaţie civică pe baza cărora vor organiza dezbateri.

 

De asemenea, ei vor identifica nevoi ale comunităţii şi cauze în care să se implice prin diverse acţiuni de voluntariat pe care le vor pune în practică o dată la două luni. Două cluburi, unul de la liceu şi unul de la gimaziu, vor face echipă în fiecare proiect de voluntariat. După fiecare acţiune, echipele se vor schimba, astfel încât toţi elevii implicaţi în proiect să ajungă să se cunoască.

 

Cluburile de elevi implicate în proiect trebuie să implementeze cinci proiecte în această ediţie EcoChampions. Cele 10 şcoli şi licee implicate în proiect sunt: Şcoala nr. 24 „Ion Jalea”, Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Şcoala nr. 30 „Gh. Ţiţeica”, Şcoala cu cls. I-VIII Fântânele, Şcoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Traian” şi Liceul Teoretic „Ovidius”.


Informaţii suplimentare:


Anamaria Bogdan, Director comunicare, Asociaţia MaiMultVerde,

tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro

Cosmina Marin, Coordonator Comunicare & PR, Parcul eolian CEZ,

tel. 0734 455809, email: cosmina.marin@cez.ro


Note pentru jurnalişti:


Asociaţia MaiMultVerde este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii trei ani de funcţionare, 2008 - 2010, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 de voluntari, a plantat peste 500.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii trei ani a depăşit 2.500.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

 

Despre Grupul CEZ


Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale, cât şi din punctul de vedere al numărului de clienţi deserviţi. Grupul CEZ este un jucător cheie pe piaţa de energie electrică a Europei Centrale şi de Sud- Est şi este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acoperă domenii industriale variate, pornind de la extracţia de materii prime, generarea de energie, distribuţia de energie şi până la comercializarea energiei electrice şi termice, precum şi a produselor auxiliare.

 

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judete: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

 

Grupul CEZ investeşte, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro în realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fântânele, Grădina şi Cogealac. Construcţia parcurilor amplasate la nord de Constanţa se desfăşoară în mai multe etape - prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapă se desfăşoară în zona Cogealac şi Grădina, include 101 turbine cu o capacitate totală de 252,5 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizată să fie pusă in functiune până la sfârşitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse în România, incluzând marile hidrocentrale.

 

În vederea îndeplinirii directivei UE de a asigura provenienţa a 20% din producţia totală de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2020, investiţia derulată de Grupul CEZ în Dobrogea este una deosebit de importantă. În 2009, în România, numai 14 MW au fost instalaţi în scopul valorificării potenţialului eolian. In 2011, Grupul CEZ în România a achiziţionat sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 18 MW şi o producţie de circa 70GWh/an. Grupul CEZ investeşte în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei; capacitatea de producţie urmând să se ridice la peste 20 MW după finalizarea procesului de reabilitare.