Răzvan Fodor şi Iulia Vântur sunt căpitanii primei serii de voluntari formaţi în tabăra ''Recycle, raft & race!''


 
Comunicat de presă
Bucureşti, 12 mai  2009

Iulia Vântur şi Răzvan Fodor au fost primele două vedete care au strâns gunoaie la Buşteni în perioada 4-9 mai, alături de voluntarii MaiMultVerde participanţi la prima săptămână a taberei Recycle, Raft & Race, organizată de Asociaţia MaiMultVerde şi Heineken România. Cei doi vor conduce voluntarii în întrecerea cu plute confecţionate din PET-uri care va încheia proiectul pe data de 7 iunie a.c.

„Concurenţii” lor la această întrecere vor fi voluntarii din celelalte trei serii ale taberei, conduşi de vedetele participante la proiect: Amalia Enache, Cabral Ibacka, Malvina Cervenschi, Gabriela Szabo şi Radu Naum.

Răzvan Fodor s-a alăturat voluntarilor din tabăra RRR în ultima zi a primei serii, sâmbătă, 9 mai. Întreaga zi a fost dedicată celei mai ample acţiuni de curăţenie din întreaga săptămână. Echipat corespunzător cu mănuşi de cauciuc şi saci de plastic, Răzvan a muncit cot la cot cu voluntarii, dând astfel un exemplu turiştilor de weekend care deja împânziseră relaxaţi drumul din Buşteni până la cabana Gura Diham. În drumul lor, voluntarii au dat peste adevărate gropi de gunoi, ascunse de marginea pădurii.

În timpul activităţii, Răzvan a fost asaltat de un grup de elevi din ciclul primar de la o şcoală din Ploieşti, care l-au recunoscut pe interpretul din "Îngeraşii" şi s-au arătat imediat dornici de poze şi autografe. La prânz, Răzvan şi voluntarii au mâncat rapid pachetul pregătit şi, după o pauză scurtă pe iarbă, la marginea pădurii, s-au apucat din nou de treabă. S-au strâns în total peste 200 de saci de gunoi, dintre care Răzvan singur a reuşit să adune 10.
 
La rândul său, Iulia Vântur a vizitat tabăra Recycle, Raft & Race pe data de 6 mai. Deşi în acea zi a plouat torenţial, voluntarii nu s-au lăsat intimidaţi de noroi şi nici de terenul abrupt: înarmaţi cu cizme şi cu pelerine, ei au strâns deşeurile lăsate de turişti la periferia Buşteniului. Iulia Vântur s-a numărat printre cei mai harnici ecologişti: în doar două ore, ea a strâns cinci saci de gunoi şi a reuşit să cureţe, împreună cu ceilalţi voluntari, o porţiune de pădure frecventată de picnicari.

Alături de Iulia Vântur, Răzvan Fodor va conduce una din cele patru plute care vor intra în competiţie pe 7 iunie, în cadrul evenimentului ce va marca închiderea proiectului. Pasionat de sport şi de navigaţie, Răzvan le-a dat voluntarilor din echipa lui o idee care ar putea îmbunătăţi timpul relizat de pluta lor, însă deocamdată această metodă inedită va rămâne secretul primei echipe de voluntari de la Buşteni.

Printre vedetele invitate să ia parte la proiect alături de următoarele trei serii se numără Amalia Enache, Cabral Ibacka, Malvina Cervenschi, Gabriela Szabo şi Radu Naum.

Recycle, Raft & Race este un program al cărui scop este formarea a 100 de tineri lideri care să mobilizeze voluntari de mediu în comunităţile lor şi să organizeze propriile acţiuni de ecologizare, plantare, informare şi educaţie. Procesul de formare are loc în cadrul unei tabere de o lună, în perioada 4-31 mai 2009, în patru serii săptămânale. La fiecare serie vor participa 25 de tineri care vor urma cursuri de leadership, orientare şi supravieţuire în natură, acordarea primului ajutor, comunicare şi dezvoltare organizaţională. De asemenea, printre voluntari se vor numara şi angajaţi ai Heineken România.

Componenta de ecologizare a taberei presupune colectarea de deşeurilor din diferite zone de pe Valea Prahovei. PET-urile vor fi folosite pentru a construi plute, iar celelalte deşeuri separate ulterior colectării vor fi predate firmelor de reciclare. La competiţie vor lua parte voluntarii din fiecare serie sub coordonarea unei echipe de vedete, care va lupta cot la cot cu ei pentru victorie. Vedetele care iau parte la proiect sunt: Amalia Enache, Cabral Ibacka, Gabriela Szabo, Iulia Vântur, Malvina Cervenschi, Răzvan Fodor şi Radu Naum.

Fiecare serie va primi vizita vedetelor care îi vor coordona în competiţia de închidere a proiectului, iar sâmbată seara se vor bucura de un concert oferit de MaiMultVerde şi Heineken România.
 
Seriile săptămânale de training şi concertele sunt programate pentru datele:

• 4-10 mai 2009 (seria 1). Concert Electric Brother (9 mai)
• 11-17 mai 2009 (seria 2). Concert Trupa 13 (16 mai)
• 18-24 mai 2009 (seria 3). Concert Viţa de Vie (23 mai)
• 25-31 mai 2009 (seria 4). Concert Brum Conspiracy (30 mai)

Liderii de voluntari vor organiza în decursul anului cel puţin o acţiune de mediu cu voluntari, în cadrul căreia vor pune în aplicare cunoştinţele şi experienţa acumulate în tabără. Ei vor beneficia de asistenţă tehnică şi logistică din partea MaiMultVerde, pentru a duce la capăt cu succes a acţiunilor de curăţenie, plantare, informare şi educare pe care le vor demara.

Participanţii la proiectul Recycle, Raft & Race au fost selectaţi, dintr-un număr total de peste 200 de înscrieri, pe baza motivaţiei de a lua parte la program, a potenţialului de leadership, a experienţei anterioare în activităţi de voluntariat şi a distribuţiei geografice unitare, în aşa fel încât cei 100 de lideri să reprezinte toate regiunile României.

Declaraţii de presă

Doru Mitrana, Director Executiv, Asociaţia MaiMultVerde

„Proiectul Recycle, Raft & Race reprezintă a doua etapă a campaniei Voluntariat 2.0, după lansarea platformei online www.maimultverde.ro în aprilie 2008. După ce timp de un an am organizat acţiuni de voluntariat coordonate "de la centru", acum vrem să răspândim <> voluntariatului pentru mediu în întreaga ţară. Cei 100 de tineri pe care îi vom forma în cadrul taberei vor gândi, organiza şi coordona propriile acţiuni de plantare, curăţenie, informare şi educare, coagulând în jurul lor resursele de voluntariat ale comunităţilor din care provin. Aceasta este noua cultură a voluntariatului pe care MaiMultVerde, prin misiunea sa, şi-a propus să o construiască în România.”

Ana-Maria Mureşan, Corporate Relations Manager, Heineken România

„Proiectul Recycle, Raft & Race vine în întâmpinarea obiectivului companiei Heineken România de a îmbunătăţi climatul social şi mediul în care lucrează. Cele trei valori fundamentale ale Grupului Heineken – Respectul pentru mediul înconjurǎtor şi societate, Pasiunea pentru Calitate şi Bucuria – se îmbină în acest proiect, care permite oamenilor să acţioneze pentru protejarea mediului înconjurător. Suntem conştienţi de responsabilitatea ce ne revine faţă de mediul şi societatea în care operăm, iar politicile noastre foarte clare referitoare la mediul înconjurator şi consumul responsabil de alcool reprezintǎ o garanţie în acest sens.” 

Note pentru jurnalişti

Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. Viziunea MaiMultVerde este că în 5 ani va dezvolta o comunitate online cu 10000 de membri, dintre care 2500 se vor implica anual în acţiuni de voluntariat pentru mediu. Asociaţia MaiMultVerde îşi propune să mişte lucrurile înainte de a fi prea târziu. De noi depinde cum va arăta viitorul şi dacă va mai avea cine să-i fie martor!

Heineken România este unul din cei mai mari producători de bere de pe piaţa din România, cu o cotă de piaţă de 29%, în ceea ce priveşte volumul de vânzări (AC Nielsen, 2008). Portofoliul de marci oferit de Heineken România acoperă toate segmentele pieţei: Heineken, Ciuc Premium, Golden Brau, Neumarkt, Bucegi, Edelweiss (import), Zipfer (import), Gösser, Schlossgold, Silva, Gambrinus, Harghita şi Haţegana. Heineken România are cinci fabrici în Constanţa, Craiova, Haţeg, Miercurea Ciuc, Târgu Mureş.