România curată - 70 de tone de gunoi colectate de 2000 de voluntari în cea mai amplă campanie de curăţare a apelor , 5 iunie 2008


 

Comunicat de presă
5 iunie 2008

 

România curată - 70 de tone de gunoi colectate de 2000 de voluntari în cea mai amplă campanie de curăţare a apelor

 

Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Korodi Attila, alături de Excelenţa Sa Nicolae, nepotul Majestăţii Sale Regele Mihai I, de marele sportiv Ivan Paţaichin şi de vedetele TVR Cătălin Ştefănescu şi Radu Naum au închis astăzi la Galaţi, Campania Verde003. În cadrul campaniei malurile râurilor Dorna, Bistriţa şi Siret au fost curăţate de 2000 de tineri voluntari şi personalităţi publice pe traseul Vatra Dornei-Bicaz-Piatra-Neamţ-Bacău-Adjud-Mărăşeşti-Galaţi. Ei au reuşit să strângă 70 de tone de deşeuri în aceste oraşe. 

Verde003, proiect care îşi propune să educe tinerii şi să îi implice în rezolvarea problemelor de mediu prin activităţi de voluntariat, este sădit şi crescut de Asociaţia Tăşuleasa Social şi Asociaţia MaiMultVerde, cu sprijinul Coca-Cola Hellenic România şi în parteneriat cu KissFM şi SMURD. Ambiţia iniţială a campaniei Verde003 a fost să recruteze şi să formeze cel puţin 500 de voluntari care să strângă 50 de tone de gunoi, ajungând ca, până la final, să mobilizeze în jur de 2000 de tineri şi să adune peste 70 de tone de deşeuri, după cum urmează:

 

28 mai - Vatra Dornei – 10 tone de deşeuri, 400 de voluntari

29 mai - Bicaz - 8 tone de deşeuri, 200 de voluntari

30 mai - Piatra Neamţ - 10 tone de deşeuri, 450 de voluntari

2 iunie – Bacău - 10 tone de deşeuri, 270 voluntari

3 iunie – Adjud – 3 tone de deşeuri, 75 de voluntari

4 iunie – Marăşeşti – 15 tone de deşeuri, 140 de voluntari

5 iunie – Galaţi -15 tone deşeuri, 570 de voluntari

 

O serie de personalităţi publice care sprijină şi promovează protecţia mediului şi voluntariatul s-au alăturat acţiunii. Principalii susţinători au fost Excelenţa Sa Nicolae, nepotul Majestăţii Sale Regele Mihai I, care a sosit la Bacău pe 2 iunie şi a strâns gunoaie timp de 4 zile, împreună cu voluntarii, precum şi realizatorul TVR Cătălin Ştefănescu, care i-a însoţit. La Piatra Neamţ a lucrat ca voluntar Amalia Enache, iar la Galaţi au venit să dea o mână de ajutor la curăţenie, Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Korodi Attila, Radu Naum şi Ivan Paţaichin.

 

Toate activităţile au fost puse în practică de voluntarii recrutaţi încă din martie 2008 de Caravana Verde 003, sub coordonarea liderilor instruiţi în campusul Tăşuleasa în luna mai a anului curent. Împărţiţi în grupuri săptămânale de câte 30 de persoane, voluntarii-lideri au participat la ateliere de creaţie şi la cursuri de tehnici de supravieţuire, de comunicare, de orientare în carieră, cursuri SMURD şi juridice (în vederea înfiinţării unei organizaţii neguvernamentale).

 

În doar nouă zile (11-20 martie) Caravana Verde 003 a adunat un număr record de voluntari de mediu în România: 1700 de voluntari recrutaţi din nouă oraşe şi înscrişi prin intermediul site-ului www.verde003.ro. Numeroşi alţi voluntari au venit direct la acţiuni în cele şapte oraşe de pe traseul campaniei. Fiecare dintre zilele de curăţenie s-a finalizat cu un concert susţinut de Trupa 13.

 

Lansat în 2007, proiectul Verde 003 a luat în custodie pentru trei ani cursul râului Dorna de la izvoare până la vărsarea în Bistriţa şi apoi în Siret, ajungând până la Dunăre. Dacă în 2007 voluntarii împreună cu preşedintele Traian Băsescu, vedete şi jurnalişti au reîmpădurit un versant defrişat din Munţii Călimani, în 2008 s-au derulat acţiuni de ecologizare a malurilor râurilor Dorna, Bistriţa şi Siret.

 

Verde003 are şi un spaţiu de întâlnire virtual - www.verde003.ro. Aici se întâlnesc voluntarii şi iniţiatorii pentru dezbateri sau pentru a afla informaţii despre proiect şi stadiul lui.

 


Declaraţii de presă

 

Korodi Attila, Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile:

„Eu nu cred într-o Românie în care doar instituţiile fac treabă, ci într-una în care noi toţi ne facem treaba. Am văzut la un moment dat în Bucureşti un şofer aruncând pe geamul maşinii o pungă de gunoi, i-am atras atenţia că aşa ceva nu se face şi a părut să se simtă prost. Dacă şi tinerii vor face acelaşi lucru cu părinţii, vecinii sau cu oricine care aruncă gunoiul pe jos, noi toţi vom avea de câştigat şi asta este România în care eu cred”.

 

Călin Drăgan, General Manager Coca-Cola Hellenic România:

„Considerăm că dezvoltarea durabilă a unei companii se poate face numai într-o societate educată şi într-un mediu sănătos. Este datoria noastră să contribuim la dezvoltarea comunităţilor în care ne desfăşurăm activitatea. Suntem convinşi că acest proiect nu se va opri aici, el va da roade şi pe mai departe. Plantarea celor 10000 de puieţi anul trecut şi curăţarea a 450 km de albie anul acesta sunt doar dimensiunea exterioară a demersului nostru. Dimensiunea profundă şi perenă constă însă în educarea acestor tineri, care mâine vor constitui baza unei societăţi civile active, conştiente şi responsabile."

 

Alin Uhlmann Uşeriu, Preşedintele Asociaţiei „Tăşuleasa Social”:

„Am venit cale de 450 de km., de la Vatra Dornei până la Galaţi şi am trecut prin mai multe oraşe, am strâns gunoi, am cunoscut mulţi tineri minunaţi şi ne-am făcut foarte mulţi prieteni. Sacul de gunoi al fiecăruia este acum la locul lui. Un astfel de efort se duce la capăt numai prin prietenie şi mă bucur să îi numesc prieteni pe toţi voluntarii care ne-au sprijinit”.

 

Dragoş Bucurenci, Director al organizaţiei MaiMultVerde:

„Cei mai mulţi români sărbătoresc 1 mai, ziua internaţională a muncii, ieşind la picnic. Prin contrast, noi ne-am propus să celebrăm 5 iunie, ziua internaţională a mediului, prin muncă. Viitorul României depinde de proporţia pe care vom şti s-o menţinem între picnicari şi voluntari”.

 

Excelenţa Sa Nicolae, nepotul Majestăţii Sale Regele Mihai I:

„Aceasta este a patra mea zi în Campania Verde003 şi am văzut la Galaţi cei mai mulţi voluntari de până acum. Vreau să le spun că ar trebui să fie mândri şi să se bucure de implicarea lor în protecţia mediului şi îngrijirea locului în care trăiesc. Dacă îl rogi pe un copil din Marea Britanie să ridice un gunoi de pe jos, o să refuze spunând că nu e treaba lui şi tocmai de aceea mi se pare extraordinar ce am văzut întâmplându-se în acest proiect.”

 

Ivan Paţaichin, multiplu medaliat olimpic şi antrenorul lotului olimpic de caiac-canoe:

„Am ţinut neapărat să vin la Galaţi, unde am şi copilărit, de altfel, ca să vă salut, să vă felicit şi să vă spun că aţi făcut un gest extraordinar. Ştiu de o lună de acest proiect şi am urmărit evoluţia sa îndeaproape şi sper ca un astfel de model să fie preluat în toată ţara, pentru că avem mare nevoie.”

 

Cătălin Ştefănescu, realizator programe, Televiziunea Română:

„Acest proiect este, de fapt, o experienţă de viaţă, care te ajută să înţelegi cu adevărat ce înseamnă prietenia şi încrederea. Mă bucur enorm că am luat parte direct la tot acest proces, alături de prieteni mai vechi şi mai noi.”

 

Radu Naum, comentator sportiv, Televiziunea Română:

„Dincolo de ce s-a întâmplat aici, este foarte importantă curăţenia pe care voluntarii au făcut-o în ei şi sper să îi contamineze şi pe alţii, astfel încât, într-o bună zi, să ne uităm în jur şi să constatăm că s-a făcut brusc curat.”

 


Note pentru jurnalişti

 

1. Datele record înregistrate de Caravana Verde003 : 7 zile. 7 oraşe (Vatra Dornei, Bicaz, Piatra-Neamţ, Bacău, Adjud, Mărăşeşti şi Galaţi) aflate pe traseul celei mai ample acţiuni din România de curăţare a apelor. 65 de licee. 128 de lideri recrutaţi. 201 de voluntari înscrişi on-line. 450 de kilometri parcurşi. 1050 de voluntari înscrişi la faţa locului, în timpul acţiunii de recrutare. 1700 de voluntari care au demonstrat că voluntariatul în România nu este o utopie, ci un fenomen realizabil.

 

2. Coca-Cola HBC România integrează principiile de protecţie a mediului şi de dezvoltare durabilă în toate acţiunile şi deciziile luate. Din decembrie 2003, Coca-Cola este unul dintre membrii fondatori ai ECOROM Ambalaje SA, organizaţie de recuperare similară celor din statele membre ale Uniunii Europene, afiliate la sistemul „Punctul Verde’’ şi destinată recuperării şi reciclării ambalajelor puse pe piaţă. Coca-Cola HBC România este unicul îmbuteliator din România al produselor purtând marca Coca-Cola, având în portofoliu o gamă largă de băuturi non-alcoolice: de la băuturi răcoritoare carbonatate, necarbonatate, nectaruri până la ceaiuri, apă şi băuturi energizante.

 

3. Asociaţia „Tăşuleasa Social” este o organizaţie nonprofit, cu sediul în municipiul Bistriţa, înfiinţată în luna ianuarie a anului 2001. Misiunea Asociaţiei „Tăşuleasa Social” este aceea de a întări capacitatea de autodezvoltare a comunităţilor dezavantajate, prin sprijinirea acestora în depăşirea problemelor de ordin economic şi social, prin stimularea implicării membrilor comunităţii în găsirea de soluţii viabile, care să corespundă nevoilor comunitare. Scopul asociaţiei este de a ajuta persoanele fizice să beneficieze de o educaţie corespunzătoare şi de venituri pentru pregătirea profesională. Tăşuleasa Social plantează alături de puieţi oameni şi destine.

 

4. Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, non-profit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi împreună cu românii un mediu sănătos pentru noi şi copiii noştri. MaiMultVerde îşi doreşte să responsabilizeze publicul larg faţă de mediu şi să sprijine sectorul verde al societăţii civile. MaiMultVerde lucrează numai cu probleme rezolvabile, nu îşi propune ţinte imposibile. Protestul va fi ultima soluţie, însă atunci când vom protesta ne vom asigura că ceea ce solicităm poate fi obţinut. Sub Înaltul Patronaj al ASR Principesa Margareta a României, Asociaţia MaiMultVerde îşi propune să mişte lucrurile înainte de a fi prea târziu. De noi depinde cum va arăta viitorul şi dacă va mai avea cine să-i fie martor!

 

XXX

 

Persoane de contact:
Miruna Cugler / Carmen Oprea
Asociaţia MaiMultVerde
0755 224 816 / 0751 882 603
miruna.cugler@maimultverde.ro / carmen@maimultverde.ro