Românii folosesc în jur de 5 miliarde de pungi de plastic în fiecare an


 
Comunicat de presă
2 septembrie 2008

Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Korodi Attila şi Directorul asociaţiei MaiMultVerde, Dragoş Bucurenci au distribuit astăzi, 2 septembrie, în jur de 2000 de sacoşe din material textil reutilizabil la hypermarketul Real Berceni din Bucureşti. Acţiunea a fost menită să prevină şi să informeze consumatorii despre noile reglementări privind taxarea pungilor din material nebiodegradabil, distribuite în prezent gratuit de comercianţi. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Executiv pe 27 august 2008, o taxă de 20 de bani per ambalaj (pungă) nebiodegradabil va fi percepută de la 1 ianuarie 2009.

Pe termen lung, măsura are drept scop diminuarea consumului de astfel de ambalaje la nivel naţional. Conform unor date oferite de Ministerul Mediului, un român foloseşte aproximativ 250 de pungi de plastic într-un an, fiecare dintre aceste ambalaje fiind folosit, în medie, circa 15-20 de minute. La o populaţie de circa 20 milioane de locuitori, care folosesc, fiecare, 250 de pungi de plastic pe an, rezultă că pe piaţă ajung peste 5 miliarde de ambalaje nebiodegradabile anual.

Dacă în anul 2006 puteam vorbi de punerea pe piaţă a peste 1.300.000 de tone de ambalaje (care mai mai apoi devin deşeuri) astăzi vorbim de o creştere cu cel putin 30% a acestora. Pentru a stopa această creştere, România a optat pentru taxarea pungilor de plastic concomitent cu măsura acordului voluntar. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2009, toţi operatorii economici care introduc pe piaţă astfel de ambalaje vor fi taxaţi cu 0,2 lei per bucată. În acelaşi timp, o altă obligaţie a operatorilor este aceea de a afişa, la loc vizibil, valoarea acestei eco-taxe în vederea informării consumatorilor finali”, a declarat la eveniment Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Korodi Attila.

Este foarte important să ştim dacă vrem să rămânem în istorie ca o civilizaţie adevărată sau ca o civilizaţie a pungii de plastic. Ceea ce sperăm, de fapt, este ca românii să revină la folosirea mult râvnitei sacoşe atunci când îşi fac cumpărăturile. Salut şi sprijin această iniţiativă şi sper să văd cât mai mulţi oameni folosind ambalaje biodegradabile sau măcar reutilizându-le pe cele din plastic”, a declarat Directorul MaiMultVerde, Dragoş Bucurenci.

Scopul normei recent adoptate este de „a micşora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distribuţiei gratuite a acestora şi, nu în ultimul rând, de a încuraja producţia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din materiale reciclabile". Întrucât nu există, momentan, pârghii legale pentru interzicerea ambalajelor care nu sunt biodegradabile, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile încearcă să obţină acordul voluntar al marilor retaileri, pentru ca aceştia să distribuie gratuit sau la un preţ cât mai mic ambalaje din material biodegradabil cu începere de la 1 ianuarie 2009. De asemenea, se încearcă informarea şi educarea populaţiei pentru ca aceasta să se obişnuiască să utilizeze ambalaje biodegradabile.

Conform Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile, prima ţară care a introdus suprataxarea pentru ambalajele din plastic este Irlanda, în 2002. Măsura a determinat, la doar un an de la introducere, o scădere cu 80% a consumului de pungi de plastic ( de la 1,2 miliarde de pungi de plastic la 230 milioane anual).


XXX


Contact: Miruna Cugler, Manager Comunicare MaiMultVerde
telefon: 0751-224816
email:
miruna.cugler@maimultverde.ro