S-a lansat Cicloteque, centrul de închiriat biciclete, 31 iulie 2008


 
Comunicat de presă
31 iulie 2008

Bucureşti, 31 iulie. Asociaţia MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank au lansat astăzi primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti. Proiectul, sprijinit de Universitatea Bucureşti, a fost lansat printr-un marş al bicicletelor de toate felurile prin centrul Capitalei.

La eveniment au participat Primarul General Sorin Oprescu, europarlamanetarul Daciana Sârbu, Lucian Mândruţă, Florin Grozea (HI-Q) şi peste 100 de biciclişti susţinători ai proiectului. Ghidat de „gazdele” sale, Dragoş Bucurenci, Directorul MaiMultVerde şi Răsvan Radu, Preşedintele UniCredit Ţiriac Bank, marşul a pornit de lângă Ateneul Român spre Facultatea de Drept, unde se află sediul Cicloteque (Bd. Kogălniceanu nr. 36-46).

Alături de cei veniţi pe bicicletele proprii şi de cei care au pedalat pe bicicletele Cicloteque, la marş s-au remarcat şi câteva apariţii originale: biciclete de tip „chopper” sau bicicletele de familie cu patru locuri. La sosire participanţii au asistat la o conferinţă de presă, urmată de un bufet eco.

Cicloteque se va deschide pentru public din 1 august, punând la dispoziţia doritorilor un parc velo de 100 de biciclete. Centrul va fi deschis în fiecare zi a săptămânii, între orele 8:00-22:00 (luni-vineri), respectiv 10:00-22:00 sâmbăta şi duminică. Bicicletele vor putea fi închiriate exclusiv pe baza unui abonament anual în valoare de 100 RON (50 RON pentru studenţi), la care se adaugă o taxă de 2 RON / h (1 RON / h pentru studenţi) la fiecare închiriere. De asemenea, abonaţii pot opta pentru alte două variante de închiriere: 10 RON pentru 12 h (5 RON pentru studenţi), respectiv 20 RON pentru 24 h (10 RON pentru studenţi).

Pentru a asigura un rulaj cât mai mare, abonaţii sunt rugaţi să nu reţină o bicicletă mai mult de trei zile. Pentru început bicicletele vor putea fi închiriate şi aduse înapoi doar la sediul Cicloteque, urmând ca în viitor proiectul să se dezvolte prin mărirea parcului velo şi deschiderea mai multor puncte de unde vor pot fi luate / returnate bicicletele. Puteţi apela centrul la numărul de telefon: 0755 CENTRU (0755 236878) sau la adresa de email centru@cicloteque.ro. Toate detaliile sunt disponibile pe pagina de web: www.cicloteque.ro.

Tot începând din august, bicicliştii din oraş îşi vor putea putea parca bicicleta în standurile special amenajate în cadrul proiectului Cicloteque. Standurile sunt amplasate la principalele centre universitare (Facultatea de Litere, Facultatea de Drept, Politehnică Electronică – Leu, Politehnică Automatică – Rectorat, ASE Moxa, ASE Agronomie), la sediile UniCredit din Strada Gheţarilor şi din Piaţa Charles de Gaulle, la Cărtureşti Verona şi la sediul organizaţiei Copacul de Hârtie (Str. Domniţa Ruxandra nr. 15).

Vă aşteptăm la Cicloteque să ne ridicăm împreună deasupra oraşului!Declaraţii de presă

Sorin Oprescu, Primar General al Municipiului Bucureşti
Mă aflu aici întrucât cred cu tărie în iniţiative de acest fel, cred cu tărie că şi Bucureştiul poate fi un oraş al bicicletelor. Sunt convins că oricine, indiferent de vârstă şi de ocupaţie poate alege să meargă cu bicicleta şi vă promit că vom face lucruri în direcţia aceasta. Vă felicit şi vă rog să mă consideraţi, şi astăzi şi în alte ocazii, un prieten şi un susţinător al dumneavoastră.”

Răsvan Radu, Preşedinte, UniCredit Ţiriac Bank
Ne implicăm în acele proiecte care să ne mobilizeze şi pe noi şi pe cei din jur, în egală măsură, care să ne confirme că putem să ne schimbăm stilul de viaţă şi percepţiile despre societate, făcându-ne tuturor un bine. Proiectul Cicloteque propune tocmai o asemenea schimbare de stil de viaţă, benefică şi pentru Bucureştiul sufocat de trafic, şi pentru cei care vor veni în urma noastră.”

Dragoş Bucurenci, Director, Asociaţia MaiMultVerde

Cu cât vor fi mai mulţi biciclişti pe străzi, cu atât mai sigur va fi mersul pe bicicletă prin Bucureşti. Sunt convins că, odată cu formarea unei mase critice de biciclişti în Bucureşti, vor apărea şi pistele, iar şoferii se vor obişnui să ne ia în seamă. ”


Proiectul Cicloteque

Problema
Traficul rutier excesiv este cea mai mare sursă de poluare în capitală. În fiecare lună, în Bucureşti se produc 273 de tone de praf şi 125 de tone de plumb, aproape toate provenind de la traficul rutier. Astăzi, în Bucureşti circulă zilnic cca 1 500 000 de autovehicule, incluzându-le pe cele de tranzit sau folosite în aprovizionare. Aproximativ 30% dintre autovehicule circulă folosind benzină cu plumb, combustibil extrem de nociv, interzis de Uniunea Europeană. În cazul expunerii la concentraţii ridicate, particulele de plumb şi alte metale aflate în suspensie pot afecta sistemul nervos, funcţiile renale, hepatice, respiratorii. Dintr-o problemă de disconfort zilnic, traficul excesiv şi poluarea cauzată de acesta se transformă treptat într-o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei.

Soluţia
MaiMultVerde şi UniCredit Ţiriac Bank propun o soluţie directă de transport alternativ pentru a reduce emisiile cauzate de traficul rutier: deschiderea centrului de închiriat biciclete Cicloteque accesibil publicului cu începere de la 1 august. La 10 kilometri parcurşi, o bicicletă va reduce dioxidul de carbon pe care l-ar fi emis un autovehicul pe aceeaşi distanţă cu 1500 de grame. Folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ pentru deplasarea în oraş este deja o măsură adoptată eficient în foarte multe capitale europene. Din dorinţa de a se ralia la standardele Uniunii Europene, Bucureştiul a păşit de curând pe acelaşi drum: există deja piste speciale pentru biciclete pe multe dintre marile artere bucureştene, iar proiectul va continua. Primul pas a fost făcut, însă drumul care trebuie parcurs până la adoptarea în masă a mijloacelor de transport alternativ este lung şi anevoios şi are nevoie de cât mai mulţi suporteri.

Obiectivele proiectului Cicloteque
Pe termen mediu (1-3 ani)
1. dezvoltarea centrului astfel încât să devină auto-sustenabil începând cu anul 2009
2. deschiderea de noi centre şi standuri similare în anii următori (un nou centru pe an)
3. creşterea parcului velo şi a numărului de utilizatori cu 100% în fiecare an

Pe termen lung (3-5 ani)
1. afirmarea mersului pe bicicletă ca principal mijloc de locomoţie pe distanţe scurte
2. extinderea serviciului în alte oraşe
3. extinderea infrastructurii pentru biciclete prin continuarea parteneriatului cu municipalitatea
4. transformarea serviciului de închiriere în serviciu de utilitate publică, complementar reţelei de transport în comun

Note pentru jurnalişti

1. UniCredit Ţiriac Bank este subsidiara bancară din România a UniCredit Group, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa europeană a serviciilor financiare, cu operaţiuni în 23 de ţări şi cu o strategie coerentă de responsabilitate socială. De altfel, pentru a reuni întregul Grup UniCredit sub umbrela responsabilităţii sociale şi pentru a creşte valoarea donaţiilor voluntare în bani în favoarea entităţilor non-profit sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajaţilor şi cu sprijinul financiar al fundaţiei Unidea, fundaţia umanitară a Grupului UniCredit.
Banca îşi desfăşoară activitatea deplin conştientă de responsabilitatea pe care o are faţă de societate şi faţă de mediu. UniCredit Ţiriac Bank se implică activ în comunitate, continuând astfel tradiţia acţionarului majoritar şi sprijinind până în prezent numeroase organizaţii şi fundaţii precum Fundaţia Anonimul, Salvaţi Copiii, Serviciul Apel, Freedom House, Care Foundation, Asociaţia Catalist etc.

2. Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, non-profit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi împreună cu românii un mediu sănătos pentru noi şi copiii noştri. MaiMultVerde îşi doreşte să responsabilizeze publicul larg faţă de mediu şi să sprijine sectorul verde al societăţii civile. MaiMultVerde lucrează numai cu probleme rezolvabile, nu îşi propune ţinte imposibile. Protestul va fi ultima soluţie, însă atunci când vom protesta ne vom asigura că ceea ce solicităm poate fi obţinut. Sub Înaltul Patronaj al ASR Principesa Margareta a României, Asociaţia MaiMultVerde îşi propune să mişte lucrurile înainte de a fi prea târziu. De noi depinde cum va arăta viitorul şi dacă va mai avea cine să-i fie martor!

3. Universitatea Bucureşti este una din cele mai importante instituţii de învăţământ superior din România. În cei 144 de ani de existenţă, ea a ajuns să aibă un solid prestigiu naţional şi internaţional. În toate marile domenii ale activităţii academice şi ştiinţifice s-au afirmat şcoli de renume. Mulţi dintre absolvenţii Universităţii s-au afirmat ca personalităţi de seamă: profesori şi cercetători la majoritatea marilor universităţi ale lumii, membrii ai Academiei Române şi ai unor academii din alte ţări, scriitori, politicieni (parlamentari, miniştri, prim-miniştri, preşedinţi), diplomaţi, înalţi prelaţi.


XXX

 

Persoane de contact:
Miruna Cugler / Carmen Oprea
Asociaţia MaiMultVerde
0755 224 816 / 0751 882 603
miruna.cugler@maimultverde.ro / carmen@maimultverde.ro