Șase tone de gunoaie adunate în cadrul celei de-a doua ediții a programului „Grătar Curat 2011”


 
Comunicat de presă
Bucureşti, 5 septembrie

Finalul proiectului a fost marcat printr-o cursă de plute din PET-uri construite de voluntarii implicaţi în proiect


Peste şase tone de gunoaie au fost adunate din principalele zone de picnic și petrecere a timpului líber din România în cadrul celei de-a doua ediții a programului de responsabilizare socială “Grătar curat”, organizat de Asociația MaiMultVerde cu sprijinul Golden Brau. Proiectul are ca scop responsabilizarea participanților la activitățile de recreere în natură, în special grătar, în legătură cu importanța păstrării curățeniei în aceste zone naturale de petrecere a timpului liber.

Finalul celei de-a doua ediții a programului „Grătar Curat” a fost marcat printr-o cursă de plute din PET-uri pe Lacul Băneasa. În cursă s-au întrecut şase plute construite de voluntarii implicaţi în proiect. Aceştia au folosit pentru construirea plutelor aproximativ 7000 de PET-uri, lemn, sfoară şi pânză. Echipele au reprezentat cele şase zone în care s-a desfăşurat proiectul (Arad, Brăila, Galaţi, Craiova, Iaşi, Bucureşti) şi au fost formate din voluntari MaiMultVerde, vedete, jurnaliști și bloggeri.

Vedetele care au răspuns prezent la cursă au fost Alina Pușcaș, Gina Maican, Antonia Ionescu şi Andrei Aradits, actori în serialul „Narcisa sălbatică”, Mihaela Călin, Crina Abrudan (Antena 1) şi Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde. Susţinător al vedetelor a fost Silvian Ionescu, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu.

Câştigătorii cursei de plute din PET-uri au fost echipele din Iaşi condusă de Alina Puşcaş şi Gina Maican – locul I, Brăila condusă de Antonia Ionescu – locul II şi Galaţi condusă de Mihaela Călin – locul III. După cursă, plutele vor fi expuse într-unul din parcurile din Bucureşti timp de o lună, iar ulterior toate materialele din componenţa plutelor vor fi duse la centrele de colectare pentru reciclare.

Programul „Grătar Curat” a mobilizat până în prezent, în cele două ediţii, peste 600 de voluntari din toată țara. Aceștia au strâns peste 20 de tone de gunoaie lăsate în urmă de participanții la activitățile de recreere în natură. Ediția a doua a proiectului a scos în evidență scăderea semnificativă a cantității de deşeuri din zonele vizate, dovedind că acțiunile repetate de responsabilizare a participanţilor la activităţi de recreere dau rezultate.

 „Estimam acest lucru și la începutul celei de-a doua ediții a „Grătar Curat” și ne bucură să putem constata la final că programul este una dintre inițiativele în care cifrele mai mici înseamnă rezultate mai bune. Mai puține gunoaie înseamnă condiții mai bune de petrecere a timpului liber în natură. Finalul ediției 2011 ne bucură și reușește să răsplătească eforturile depuse de cei implicați în proiect”, a declarat Ana-Maria Taşu (Mureșan), Corporate Relations Manager, Heineken România.

„Chiar dacă spun o banalitate, uneori este util să repeţi că 1 şi cu 1 fac 2. Locul gunoaielor nu este în natură, ci la coşul de gunoi”, a spus Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde.

Activităţile proiectului „Grătar curat” s-au desfăşurat pe perioada verii, la ele participând peste 170 de voluntari. Aceştia, alături de reprezentanții Golden Brau au stat de vorbă cu mii de picnicari în încercarea de a-i convinge că un grătar bun este un grătar curat şi le-au dat saci de plastic pentru colectarea resturilor de la grătar . Acțiunile de curăţenie şi informare a grataragiilor s-au desfăşurat în 6 locuri importante de organizare de grătare: Snagov (Complex Astoria), Iași (Pădurea C.A. Rosetti), Galați (Pădurea Gârboavele), Brăila (Pădurea Lacul Sărat), Arad (Pădurea Ceala), Dolj (Pădurea Bucovăț).

Date de contact:

Anamaria Bogdan, Director comunicare Asociaţia MaiMultVerde,
Tel.: 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro

Ruxandra Morariu, Account Manager Oxygen PR
Tel. 0758 256049, email: ruxandra@oxygenpr.ro

Despre Golden Brau:


Golden Brau este marcă a Heineken România din anul 2005. Calitățile și rețeta originală au fost răsplătite de-a lungul timpului cu 7 medalii în cadrul competiției internaționale Monde Selection Bruxelles (2003, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011). Golden Brau este o bere cu gust echilibrat, făcută cu grijă și atenție de maeștri berari pricepuți, experimentați, dedicați meseriei lor.

Despre MaiMultVerde:


Asociaţia MaiMultVerde este o organizație neguvernamentală, nonprofit și de protecție a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii trei ani de activitate, 2008 - 2010, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 de voluntari, a plantat peste 500.000 de puieți, a strâns peste 300 de tone de deșeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educație şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depășit 2.500.000 de euro. Fondurile au fost obținute din sponsorizări oferite de marile companii din România.