Set educaţional pentru şcolile dunărene premiat de Liga Americană a Profesioniştilor în Comunicare


 
Comunicat de presă
Bucureşti, 11 decembrie 2008

Caietul Elevului”, componentă originală concepută şi dezvoltată în România în cadrul proiectului educaţional “cartea Dunării albastre, a fost distins cu argint de Liga Americană a Profesioniştilor în Comunicare (League of American Communications Professionals - LACP) în cadrul competiţiei internaţionale “2008 Spotlight Awards Print, Video and Web”.
“cartea Dunării albastre” (Danube Box) este un proiect educaţional ce are ca obiectiv conservarea Dunării, implicarea, educarea şi integrarea generaţiei tinere din oraşele riverane fluviului în ecosistemul Dunării. Proiectul a luat naştere în contextul parteneriatului dintre Sistemul Coca-Cola şi Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), fiind lansat în ţara noastră în 2007, cu ocazia Preşedinţiei României la ICPDR.

În competiţia LACP “Caietul elevului” s-a clasat între cele mai bune materiale de comunicare din cele 1256 de proiecte înscrise din 10 ţări, fiind apreciat pentru realizarea grafică, creativitate, relevanţa şi claritatea mesajului.
Setul educaţional „cartea Dunării albastre” conţine un manual al profesorului, un CD-ROM interactiv, o hartă a bazinului dunărean, un pachet de cărţi de joc cu plante şi animale dunărene şi un „Caiet al elevului”.

“cartea Dunării albastre” constituie prima disciplină opţională dedicată protecţiei apei şi ecosistemelor Dunării, predată în 22 de şcoli dunărene, începând cu anul şcolar 2008-2009. Un număr de aproximativ 500 de elevi beneficiază de acest material educaţional, estimându-se că acest prim grup ţintă va deveni un veritabil multiplicator de informaţie de mediu, prin transmiterea cunoştinţelor acumulate către colegi, prieteni, familie şi comunitate şi angrenându-i pe parcurs în iniţiative concrete de protecţie a mediului.

În România, proiectul reprezintă o iniţiativă a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunãrea (ICPDR), fiind tradus şi adaptat de Asociaţiile Salvaţi Dunărea şi Delta şi MaiMultVerde, implementat în parteneriat cu Fundaţia Codecs pentru Leadership, cu sprijinul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile şi al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Coca-Cola HBC România.

Contact: Miruna Cugler, Manager Comunicare MaiMultVerde,
0755 224 816, miruna.cugler@maimultverde.ro.

Note pentru jurnalişti:

1. Liga Americană a Profesioniştilor în Comunicare (LACP)  s-a constituit în 2001 cu scopul de a crea un cadru de discuţie pentru cele mai bune proiecte dezvoltate de profesioniştii din industria de relaţii publice, precum şi pentru recompensarea celor mai bune iniţiative în comunicare. LACP acordă sprijin în dezvoltarea competenţelor de comunicare pentru peste 30000 de profesionişti din întreaga lume. În competiţiile trimestriale se înscriu sute de lucrări aparţinând companiilor din întreaga lume.
2. În România, Sistemul Coca-Cola este format din Coca-Cola România şi Coca-Cola HBC România. Coca-Cola HBC România asigură îmbutelierea, distribuţia şi vânzarea produselor sub licenţa Coca-Cola. Coca-Cola HBC România se implică în proiecte dedicate protecţiei apei, printre care enumerăm Verde003, cartea Dunării albastre, Ziua Dunării, simpozionul “Avem o Deltă: Cum procedăm?”.

3. Comisia Internaţională a Fluviului Dunãrea (ICPDR) este un organism internaţional cu sediul la Viena, format în anul 1993, având ca scop implementeare Convenţiei pentru Protecţia Fluviului Dunărea, ratificată de toate ţările dunărene. În cadrul ICPDR, delegaţi ai statelor implicate, reprezentanţi ai Ministerelor de Mediu, experţi tehnici, membri ai societăţii civile şi ai comunităţii ştiinţifice cooperează pentru a asigura folosirea echitabilă şi durabilă a aperlor din bazinul dunărean. Preşedinţia ICPDR este deţinută anual de câte unul din statele dunărene; România a deţinut această preşedinţie în anul 2007.

4. În doar patru ani de la înfiinţare, asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta” este cea mai vizibilă organizaţie de mediu din România şi s-a impus ca unul dintre cele mai influente grupuri de lobby pe probleme ecologice la nivelul autorităţilor naţionale. ”Salvaţi Delta” este singura organizaţie neguvernamentală din România care desfăşoară acţiuni de protecţie la nivelul întregii Rezervaţii a Biosferei Delta Dunării.

5.  Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi împreună cu românii un mediu sănătos pentru noi şi copiii noştri. MaiMultVerde îşi doreşte să responsabilizeze publicul larg faţă de mediu şi să sprijine sectorul verde al societăţii civile. Sub Înaltul Patronaj al ASR Principesa Moştenitoare Margareta a României, Asociaţia MaiMultVerde îşi propune să mişte lucrurile înainte de a fi prea târziu. De noi depinde cum va arăta viitorul şi dacă va mai avea cine să-i fie martor!