Vedete şi politicieni de toate culorile s-au alăturat voluntarilor MaiMultVerde în cadrul celei mai mari acţiuni de plantare organizată până acum la marginea Bucureştiului


 

Comunicat de presă
Marea Plantare

20 noiembrie 2008

Vedete şi politicieni de toate culorile s-au alăturat voluntarilor MaiMultVerde în cadrul celei mai mari acţiuni de plantare organizată până acum la marginea Bucureştiului

Oana Pellea, Amalia Enache, Iulia Vântur, Cabral Ibacka, Malvina Cervenschi, Melania Medeleanu, Dana Războiu, Sulfina Barbu, Silvian Ionescu, Bogdan Olteanu, Mircea Geoană, Elena Udrea, Liviu Negoiţă şi Dan Dumitrescu sunt doar câteva dintre personalităţile care au venit joi, 20 noiembrie, să dea o mână de ajutor voluntarilor mobilizaţi în cadrul acţiunii Marea Plantare, derulată de Asociația MaiMultVerde cu sprijnul ING Asigurări de Viață și Cosmote România şi în parteneriat cu RNP Romsilva şi Cosmopolis.

La orele 15:00, voluntarii reuşiseră deja să planteze 4000 de puieţi doar în decursul acestei zile, cifra care se adaugă celor 5000 plantaţi de la începutul acţiunii.

Organizată în comuna Jilava, lângă Bucureşti, în perioada 17-22 noiembrie a.c., acţiunea are ca scop plantarea unui număr de aproximativ 30.000 de puieți, pe o suprafață însumată de 12,5 hectare, într-un demers de refacere a centurii verzi a Capitalei. Iniţiativa se derulează cu fonduri strânse la Gala Verde organizată de MaiMultVerde cu sprijinul Cosmopolis.

În doar trei zile (17-19 noiembrie), voluntarii reuşiseră deja să planteze peste 5000 de puieţi de frasin, iar joi, 20 noiembrie, atât voluntarii şi personalităţile publice care li s-au alăturat îşi propuseseră să planteze alte câteva mii de puieţi de salcâm. La faţa locului a fost organizată şi o conferinţă de presă, la care au luat cuvântul, alături de VIP-urile prezente, Dragoş Bucurenci, Director MaiMultVerde, Florina Şerban, Coordonator CSR Cosmote România, Theodor Chiriac, Director, RNP Romsilva - Direcţia Bucureşti şi Ilfov şi Claudia Roman, Director Marketing Cosmopolis.

În fiecare zi a acţiunii MaiMultVerde pune la dispoziția voluntarilor mijloace de transport până la locul de plantare, echipament de protecție, unelte și puieți. Sub îndrumarea specialiștilor de la RNP Romsilva sunt plantati frasini, salcâmi și alte specii ajutătoare (meri, peri etc.). Speciile ajutătoare sunt amplasate între rândurile de arbori plantați pentru a spori densitatea plantației și a forța arborii să se înalțe cât mai mult pe verticală. Plantarea are scopul de a completa fondul forestier deja existent în zonă, iar terenul este deja pregătit și marcat pentru plantare.

Zilnic sunt sunt aşteptaţi la acţiune în jur de 100 de voluntari, recrutaţi de pe platforma online www.maimultverde.ro, din rândul angajaţilor ING Asigurări de Viaţă, Cosmote România şi Cosmopolis, precum şi dintre angajaţii altor companii şi organizaţii care sprijină voluntariatul şi protecţia mediului. În cazul în care la finalul perioadei 17-22 noiembrie voluntarii nu vor reuşi să planteze numărul de puieţi propus, acţiunea va continua, în parteneriat cu RNP Romsilva, până la atingerea ţintei de 30000 de puieţi.


Declarații de presă

Dragoș Bucurenci, Director, Asociația MaiMultVerde
„Fac un apel către toţi posesorii de autoturisme să vină să-şi plătească în natură taxa de poluare: câte un pom plantat pentru fiecare plin de carburant pe care-l consumă săptămâna asta. Nu va fi mai puţină poluare, dar va fi, cu siguranţă, mai multă responsabilitate la volan.”

Oana Pellea
„Se vorbeşte foarte mult în România şi se tace mai puţin. E mai bine să muncim. Văd în jur mulţi copii frumoşi şi mă bucur că au aflat azi că atunci când munceşti îţi e cald şi când vorbeşti îţi e frig. Un „bravo” din inimă pentru voluntari şi echipa care i-a mobilizat.”

Theodor Chiriac, Director RNP Romsilva, Direcţia Bucureşti şi Ilfov
„Vă mulţumesc pentru prezenţă, RNP Romsilva a ales acest teren pentru plantarea cu salcâmi de astăzi şi ne bucurăm de acest ajutor nesperat. Ne-am propus să împădurim 1,25 ha cu ajutorul dv. Sperăm că e prima acţiune împreună, nu ultima. Vă aşteptăm şi la primăvară”.

Carmen Soare, Director Marketing, ING Asigurări de Viață
„Un vechi proverb care îmi place foarte mult spune "dacă vrei să fii fericit pentru un an plantează flori într-o grădină. Dacă vrei să fii, însă, fericit pentru toată viaţa plantează un copac". Copacii plantaţi astăzi ne vor depăşi cu siguranţă în existenţă pe noi, cei care îi plantăm, rămânând însă moştenire celor de mai târziu, pentru ca aceştia să poată beneficia de aer curat într-o lume din ce în ce mai plină de betoane şi praf. Am ales proiectul de refacere a centurii verzi a Bucureştiului pentru că acesta ne-a oferit, mie şi colegilor mei, posibilitatea de a ne implica într-o activitate de voluntariat ce ne reprezintă şi care nu este singulară la nivel mondial. În această primăvară, colegii noştri din New York au plantat cireşi, iar acum ne revine nouă plăcerea şi satisfacţia de a planta frasini şi salcâmi.”

Claudia Roman, Director Marketing, Cosmopolis
„Dacă în urmă cu câteva luni ne asociam cu MaiMultVerde în organizarea Galei de strângere de fonduri pentru proiectele de împădurire, astăzi venim cu echipa noastră de voluntari, participând la prima acţiune de plantare. Suntem la primul proiect verde, prima iniţiativă de voluntariat si construim primul oras european din România. Şi ne veţi vedea şi la acţiunile care vor urma. Ne-am alăturat proiectelor MaiMultVerde, în primul rând pentru că ne pasă de ceea ce respiră bucureştenii, dar şi pentru că în mod firesc împărtăşim aceleaşi valori. Credem că Verde înseamnă să fii sănătos, dar şi educat, responsabil şi civilizat, atribute pe care orice cetăţean european trebuie să le aibă”.

Despre proiectul Marea Plantare

Problema

Bucureştiul candidează cu mari şanse de reuşită la  titlul de cea mai poluată capitală a Europei. Măsurătorile arată că, lunar, se depun peste 273 de tone de praf pe fiecare kilometru pătrat al Bucureştiului, limita maximă admisă de standardele europene fiind de 180 tone/kmp. În ultimii 15 ani, din Bucureşti au dispărut peste 20 de milioane mp de spaţii verzi. Norma de spaţiu verde în zona urbană este de 12 mp/locuitor, (dar în Viena există 70 mp/locuitor, iar în Varşovia 31 mp/locuitor), comparativ cu 2,5 mp/locuitor în Bucureşti.

România are un fond forestier de circa 6.4 milioane hectare, reprezentând 27% din suprafaţa ţării, faţă de media europeană de 32%. Numai în 2007, 100.000 de hectare de pădure au dispărut fără urmă. Institutul Naţional de Statistică a calculat că la un hectar de pădure tăiat legal, alte patru sunt defrişate ilegal, fără a fi urmate de o reîmpădurire.

Soluţia

Proiectul derulat de Asociația MaiMultVerde împreună cu RNP Romsilva, ING Asigurări de Viață și Cosmote România își propune să refacă centura verde a Bucureștiului prin plantări desfășurate în apropierea capitalei. Orice copac este un veritabil aspirator, pentru că fiecare arbore matur reţine 20 de kilograme de praf. Capitala va respira mai ușor pentru că 30.000 de arbori plantați vor reține 600 de tone de praf. Arborii vor fi plantați pe un teren administrat de RNP Romsilva, instituție care va asigura întreținerea și paza plantației în următorii ani.

De ce plantăm toamna târziu?

Plantarea are loc în cea mai propice perioadă a toamnei, după prima brumă, când temperatura scade sub 5 grade câteva nopţi la rând, moment în care arborii intră în repaos vegetativ (îşi reduc la minim creşterea şi dezvoltarea pentru a trece peste anotimpul rece). Pentru a maximiza rata de prindere, este nevoie ca puieţii să fi intrat în repaos vegetativ, ceea ce le permite să suporte mai bine şocul transplantării din pepinieră într-un sol nou. Repaosul vegetativ nu se produce înainte ca temperatura să scadă sub 8-10 grade („când cade frunza”, în jargon silvic). Rata de supravieţuire a puieţilor plantaţi înainte de acest moment este mult redusă.