Voluntarii EcoChampions au promovat mersul pe bicicletă în Constanţa


 

Comunicat de presă

Bucureşti, 18 iunie 2012

-

Duminică, 17 iunie, voluntarii cluburilor EcoRiot (Liceul Teoretic ”Traian”), Zelena Ruze (Liceul Teoretic ”George Călinescu”) şi Green Fingers (Şcoala nr. 29 ”Mihai Viteazul”) din cadrul roiectului EcoChampions au organizat un marş ciclist în Constanţa la care i-au invitat pe toţi biciclişti constănţeni şi susţinătorii acestora. Scopul a fost promovarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ şi atragerea atenţiei asupra asupra poluării aerului din cauza transportului motorizat excesiv în Constanţa.

-

EcoChampions este un proiect educaţional realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Mare Nostrum. Cluburile de elevi de la şcolile înscrise în proiectul EcoChampions trebuie să pună în practică 25 de proiecte de voluntariat în folosul comunităţii, atât din domeniul protecţiei mediului, cât şi proiecte sociale.

-

60 voluntari EcoChampions şi alţi 100 susţinători ai mersului pe bicicletă din Constanţa, voluntari şi membri ai comunităţii de biciclişti, s-au întâlnit duminică, 17 iunie, în Parcul Tăbăcăriei. Sub sloganul ”Stop poluare! Start mişcare!”, cei 160 de biciclişti au plecat pe traseul City Mall – Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu – Cazino Mamaia şi retur pentru a promova bicicleta ca mijloc de transport alternativ nepoluant. 50 de biciclete au fost puse la dispoziţia participanţilor prin Cicloteque, serviciul de închiriere biciclete deschis în Bucureşti şi Oradea de Asociaţia MaiMultVerde (www.cicloteque.ro). 

-

Marşul de biciclete organizat duminică face parte din seria a cincea de proiecte organizate de voluntarii EcoChampions. Chiar dacă marşul a fost organizat de trei cluburi din proiect, şi alţi voluntari implicaţi li s-au alăturat pentru a susţine mesajul ecologist. Următorul pas al proiectului EcoChmapions îl reprezintă excursiile tematice pe care le va organiza fiecare club de voluntari în parte într-o anumită zonă geografică din România pentru a o cunoaşte mai bine pe aceasta, dar şi problemele de mediu cu care se confruntă.

-

EcoChampions este un proiect educaţional realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ în judeţul Constanţa. Prima ediţie s-a desfăşurat pe perioada anului şcolar 2010-2011 în 10 şcoli şi licee din localităţile Constanţa, Cogealac şi Fântânele. Au fost create cluburi de voluntari care, la finalul proiectului, au propus şi implementat propriile lor proiecte de voluntariat. Astfel, proiectul a venit în întâmpinarea nevoii de instruire şi canalizare a abilităţilor elevilor de a se implica activ în dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc. Cei peste 200 de elevi de gimnaziu şi liceu implicaţi şi-au dorit să continue proiectul şi în anul şcolar 2011-2012, fiind conştienţi de schimbările pe care le pot produce în comunitate.

-

Întâlnirile lunare programate în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului pentru cele 10 cluburi participante le vor oferi elevilor informaţii despre voluntariat şi educaţie civică pe baza cărora vor organiza dezbateri. De asemenea, ei vor identifica nevoi ale comunităţii şi cauze în care să se implice prin diverse acţiuni de voluntariat pe care le vor pune în practică o dată la două luni. Două cluburi, unul de la liceu şi unul de la gimaziu, vor face echipă în fiecare proiect de voluntariat. După fiecare acţiune, echipele se vor schimba, astfel încât toţi elevii implicaţi în proiect să ajungă să se cunoască. Cluburile de elevi implicaţi în proiect trebuie să implementeze cinci proiecte în această ediţie EcoChampions.

-

Cele 10 şcoli şi licee implicate în proiect sunt: Şcoala nr. 24 „Ion Jalea”, Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Şcoala nr. 30 „Gh. Ţiţeica”, Şcoala cu cls. I-VIII Fântânele, Şcoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Traian” şi Liceul Teoretic „Ovidius”. 

-

Informaţii suplimentare: 

-

Anamaria Bogdan, Director comunicare, Asociaţia MaiMultVerde,

tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro 

-

Cosmina Marin, Coordonator Comunicare & PR, Parcul eolian CEZ,

tel. 0734 455809, email: cosmina.marin@cez.ro 

-

Note pentru jurnalişti 

-

Asociaţia MaiMultVerde este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii trei ani de funcţionare, 2008 - 2010, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 de voluntari, a plantat peste 500.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii trei ani a depăşit 2.500.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România. 

-

Despre Grupul CEZ 

-

Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale, cât şi din punctul de vedere al numărului de clienţi deserviţi. Grupul CEZ este un jucător cheie pe piaţa de energie electrică a Europei Centrale şi de Sud- Est şi este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acoperă domenii industriale variate, pornind de la extracţia de materii prime, generarea de energie, distribuţia de energie şi până la comercializarea energiei electrice şi termice, precum şi a produselor auxiliare. 

-

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judete: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power. Grupul CEZ investeşte, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro în realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fântânele, Grădina şi Cogealac. Construcţia parcurilor amplasate la nord de Constanţa se desfăşoară în mai multe etape - prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapă se desfăşoară în zona Cogealac şi Grădina, include 101 turbine cu o capacitate totală de 252,5 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizată să fie pusă in functiune până la sfârşitul anului 2012. 

-

La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse în România, incluzând marile hidrocentrale. În vederea îndeplinirii directivei UE de a asigura provenienţa a 20% din producţia totală de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2020, investiţia derulată de Grupul CEZ în Dobrogea este una deosebit de importantă. În 2009, în România, numai 14 MW au fost instalaţi în scopul valorificării potenţialului eolian. In 2011, Grupul CEZ în România a achiziţionat sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 18 MW şi o producţie de circa 70GWh/an. Grupul CEZ investeşte în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei; capacitatea de producţie urmând să se ridice la peste 20 MW după finalizarea procesului de reabilitare.

-