Voluntarii MaiMultVerde au curăţat Pădurea Lacul Sărat din Brăila


 
Comunicat de presă
Pentru difuzare imediată
2 pagini
                                                               
Bucureşti, 23 august 2010


Voluntarii MaiMultVerde au curăţat Pădurea Lacul Sărat din Brăila

MaiMultVerde şi Golden Brau au continuat sâmbătă, 21 august 2010, proiectul „Grătar Curat 2010”, printr-o acţiune de responsabilizare a picnicarilor şi de curăţenie în Pădurea Lacul Sărat, judeţul Brăila. 30 de voluntari MaiMultVerde au transmis participanţilor la picnic mesajul „Un grătar bun este un grătar curat” şi au strâns aproximativ 60 de saci de gunoaie. Proiectul va continua sâmbătă, 28 august, la Snagov, lângă Bucureşti, ultima acţiune din cadrul acestui proiect.

„Grătar curat 2010” este un proiect de conştientizare şi responsabilizare demarat de Asociaţia MaiMultVerde şi Golden Brau. Până la finalul lunii august, voluntarii MaiMultVerde şi reprezentanţii Golden Brau desfăşoară activităţi de conştientizare şi curăţenie în zone de picnic din toată ţara. Este cunoscut faptul că în urma activităţilor de picnic rămân cantităţi impresionante de gunoi, iar eforturile autorităţilor şi organizaţiilor de mediu nu sunt suficiente pentru a păstra aceste zone de petrecere a timpului liber curate. Astfel, proiectul „Grătar curat 2010” îşi propune să informeze şi responsabilizeze participanţii la picnic despre importanţa păstrării curăţeniei în aceste zone naturale de petrecere a timpului liber.

Până acum, în cadrul proiectului au mai avut loc acţiuni de responsabilizare şi curăţenie în judeţul Argeş, la Valea Vâlsanului, în Bucureşti, Pădurea Snagov, la Cluj-Napoca, Pădurea Făget, la Râmnicu Vâlcea, Baraj Nord, în judeţul Hunedoara, la Lacul Cinciş, în judeţul Constanţa, la Popas Fântâniţa, în judeţul Gorj, la Cheile Sohodolului şi în judeţul Dolj, în Pădurea Bucovăţ, la Arad, în Pădurea Ceala, la Bacău, Parcul Gherăieşti, zone foarte cunoscute de petrecere a timpului liber. În cadrul acestor acţiuni, s-au implicat 375 de voluntari care au adunat peste 16 tone de gunoaie.

În acţiunea de curăţenie din Pădurea Lacul Sărat s-au implicat 30 de voluntari MaiMultVerde care au adunat 60 de saci de deşeuri. Sacii au fost ridicaţi de compania locală de salubritate, imediat după acţiune. La acţiune au participat şi repzentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila.

Proiectul „Grătar curat 2010” se va încheia pe 28 august la Snagov. La fiecare acţiune participă voluntari MaiMultVerde şi reprezentanţi Golden Brau care împart saci de gunoaie participanţilor la picnic, explică importanţa păstrării curăţeniei în zonele naturale şi adună gunoaiele. În zonele unde acest lucru e posibil, prin parteneriate cu autorităţile locale s-au colectat selectiv deşeurile colectate: plastic, hârtie şi sticlă, ulterior acestea fiind valorificate de firmele de salubritate locale.

„Dincolo de latura culinară, grătarul are puternice trăsături rituale şi sociale. Unii nu s-au ferit să îi dea şi o faţă politică, dar noi ne încăpăţânăm să-l recomandăm cu garnitură ecologică. Reţeta unui grătar curat este simplă: achiziţionarea unor ingrediente, pe cât posibil, locale, nu doar carne, ci şi legume, veselă şi tacâmuri de carton sau lemn şi saci menajeri pentru resturi şi, la final, o vizită la containerele pentru colectarea selectivă a de deşeurilor. Astfel la sfârşitul zilei, senzaţia de saţietate va fi acompaniată de un sentiment de mulţumire”, a declarat Doru Mitrana, director executiv Asociaţia MaiMultVerde.

Informaţii suplimentare:
Anamaria Bogdan, Manager comunicare MaiMultVerde,
email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro, tel.: 0755 224816

Note pentru jurnalişti
1. Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii doi ani de funcţionare, 2008 şi 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieţi, a strâns 262 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

Informaţii la zi despre MaiMultVerde şi proiectele desfăşurate sunt disponibile pe www.maimultverde.ro.

2. Golden Brau face parte din portofoliul companiei Heineken România. Berea Golden Brau este recunoscută la nivel internaţional pentru calitate, fiind premiată cu şase medalii de aur la prestigioasa competiţie Monde Selection din Bruxelles.