Voluntarii MaiMultVerde au plantat 2.000 de puieţi în Ploieşti


 

Comunicat de presă

28 octombrie 2013 
-

-

Voluntarii MaiMultVerde au plantat 2.000 de puieţi în Ploieşti

 

-

Sâmbătă, 26 octombrie, 80 de voluntari ai Asociaţiei MaiMultVerde au plantat 2.000 de puieţi de stejar, frasin şi paltin în apropierea oraşului Ploieşti. Lor li s-au alăturat şi actriţa/cântăreaţa Aylin Cadîr şi Andrei Bărbulescu (TVR2), susţinători ai organizaţiei. Această acţiune de plantare face parte din proiectul ”Bariera Verde a Ploieştiului”, un proiect de împădurire desfăşurat de organizaţie în ultimii cinci ani pe Şoseaua de Centură Est prin care au fost împădurite 15 hectare de teren.

-

Proiectul ”Bariera Verde a Ploieştiului” a fost demarat de Asociaţia MaiMultVerde în anul 2009 când au fost plantaţi 50.000 de puieţi pe o suprafaţă de 10 ha lângă Ploieşti, pe Şoseaua de Centură Est. Prin acest proiect, MaiMultVerde şi Serviciul de Gospodărire Urbană Ploieşti (SGU), partenerul local, şi-au propus să facă primele demersuri pentru realizarea unei perdele de protecţie naturală între oraş şi zona industrială. În cei 5 ani care au trecut, MaiMultVerde şi SGU Ploieşti au continuat acţiunile de întreţinere şi completare pentru a asigura dezvoltarea viabilă a viitoarei păduri, în 2013 ajungându-se la o suprafaţă totală împădurită de 15 ha.

-

Toate acţiunile de plantare şi completare (plantarea de puieţi în locul celor care nu s-au prins) au fost realizate către voluntarii MaiMultVerde din donaţii de la susţinătorii organizaţiei prin campanie ”Fă cadou un copac!”. Acţiunile de întreţinere (curăţarea terenului, descopleşiri) au fost realizate cu sprijinul SGU Ploieşti. În acest moment, pe terenul împădurit pot fi întâlnite următoarele specii: stejar (Quercus robur), frasin (Fraxinus excelsior), paltin (Acer pseudoplatanus), zămoșită (Hibiscus syriacus), salcâm mic (Amorpha fruticosa) şi cireș pădureț (Prunus avium). În urma verificărilor făcute în toamna acestui an, au fost observate specii de rozătoare şi fazani în zonă, astfel terenul ajungând să îndeplinească şi rolul de habitat pentru biodiversitate.

-

Acţiunea de plantare de sâmbătă este ultima din seria acţiunilor de întreţinere realizate de Asociaţia MaiMultVerde în acea zonă. 2.000 de puieţi de stejar, paltin şi frasin au fost plantaţi de către voluntarii organizaţiei şi vedetele care au susţinut proiectul. Aylin Cadîr i-a făcut cadou soacrei ei 60 de copaci cu ocazia aniversării a 60 de ani, copaci pe care i-a şi plantat personal alături de familia ei. Andrei Bărbulescu, prezentatorul Telejurnalului TVR2, a susţinut cauza voluntariatului pentru mediu în cadrul campaniei Ştirilor TVR “Ajută România!” şi a participat la plantare alături de ceilalţi voluntari.  

-

"Împreună cu familia mea şi cea MaiMultVerde am petrecut o sâmbătă memorabilă în care am simţit că ceea ce facem contează", a declarat Aylin la finalul zilei de plantare.

 
  
 
 
 

-(Mai multe fotografii, în albumul de pe Facebook)
 

-

De asemenea, celebrul chitarist Steve Vai, câștigător a trei premii Grammy, care a susţinut un concert în această vară în Bucureşti, a primit cadou de ziua lui un stejar din partea companiei Star Management, cea care este, din 2009, consultantul artistului legat de activitățile susținute de acesta în România (concerte, lansări de materiale discografice, distribuție, PR etc). Stejarul a primit numele de "The Romanian VAI tree".

De acum, pădurea aceasta se poate dezvolta singură. Totuşi, SGU Ploieşti va monitoriza dezvoltarea pădurii şi va interveni dacă este cazul, iar Asociaţia MaiMultVerde va continua să planteze în zonă, astfel încât ”Bariera Verde a Ploieştiului” să devină cu adevărat o barieră în calea poluării industriale.

-

Acţiunea de plantare a celor 2.000 de puieţi a fost susţinută prin Campania ”Fă cadou un copac!” (www.maimultverde.ro/sustine), prin direcţionarea a 2% din impozitul pe venit de către persoane şi prin participarea la Swimathon Bucureşti. Ştefan Lungu şi Vladimir Drăghia au înotat la Swimathon Bucureşti pentru a susţine cauza viitoarei păduri de la Ploiesti. Anca Lungu (Antena 1) şi-a susţinut soţul la Swimathon şi a făcut o donaţie în bani. Alţi susţinători sunt Electro-Total, Green Dental, Urbanesc, cântăreaţa Aylin Cadîr, antrenorul şi nutriţionistul Valentin Vasile, Andrei Nourescu.

-

Campania „Fă cadou un copac!” a început în decembrie 2010, pornind de la necesitatea strângerii de fonduri pentru împădurirea României. Oricine face o donaţie de 10 lei către MaiMultVerde contribuie la plantarea unui copac. Cel sau cea care face donaţia primeşte pe e-mail confirmarea şi o felicitare editabilă pe care o poate păstra sau oferi unei persoane dragi. Pe termen lung, persoana care face donaţia sau cea care primeşte cadou copăcelul primeşte informaţii despre acţiunea de plantare şi participarea la ea, iar ulterior acesteia, despre evoluţia copăceilor plantaţi.

-

Ce reprezintă, de fapt, donaţia realizată pentru MaiMultVerde? Plantarea unui copac înseamnă un aer mai curat prin reducerea cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă, reabilitarea unor zone în curs de deşertificare şi a celor afectate de inundatii şi alunecări de teren prin acţiuni de împădurire, precum şi
oportunităţi de voluntariat pentru mediu şi şansa de a participa la acţiuni de plantare pentru voluntari. Mai multe informaţii despre campania de donaţii se găsesc la www.maimultverde.ro/sustine.

-

Informaţii suplimentare:

Anamaria Bogdan
, Director de comunicare Asociaţia MaiMultVerde: tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro

-

Note pentru jurnalişti

-

Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii cinci ani de activitate, 2008 - 2012, MaiMultVerde a lucrat cu 22.000 de voluntari, a plantat peste 700.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti şi Oradea, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii cinci ani a depăşit 3.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

-