Voluntarii MaiMultVerde au plantat încă 25000 de puieţi cu fondurile strânse la Gala Verde


 

Comunicat de presă
Bucureşti, 23 aprilie 2009

Primăvara lui 2009 a însemnat pentru voluntarii MaiMultVerde noi acțiuni de plantare, desfășurate cu fondurile strânse la Gala Verde în septembrie 2008. După reîmpăduririle făcute în Piatra Craiului şi lângă Bucureşti în toamna trecută, voluntarii s-au mobilizat exemplar şi în acest an, în cadrul acțiunilor de la Snagov (Ilfov) și Schela (Gorj).

Numărul total de puieţi plantaţi până în prezent cu sprijinul fondurilor strânse la Gala Verde se ridică în prezent la 57000.

Snagov, judeţul Ilfov

Voluntarii MaiMultVerde s-au strâns în week-end-ul 4-5 aprilie la Snagov, judeţul Ilfov, lângă pădurea Vlădiceasca. Peste 300 de oameni, dornici să ofere un exemplu prin gestul lor, au reuşit să planteze 15000 de puieţi de stejar pedunculat. Prin plantarea unei specii care nu mai vegetase în pădure de 4 ani, voluntarii au completat 5 ha dintr-un fond forestier deja existent. Chiar dacă terenul era accidentat în anumite zone, voluntarii au devenit în scurt timp, sub coordonarea angajaţilor Romsilva, veritabili profesionişti ai împăduririi. Ca de obicei, MaiMultVerde a pus la dispoziția voluntarilor mijloace de transport până la locul de plantare, echipament de protecție, unelte și puieți.

Schela, judeţul Gorj

În perioada 6-12 aprilie 2009, 45 de voluntari MaiMultVerde au reuşit să planteze 10000 de puieţi de brad pe o suprafaţă de 3 ha, într-o zonă aflată sub administraţia Obştei Hărăbor, situată în comuna Schela, lângă municipiul Târgu Jiu. Această a doua operaţiune de plantare, intitulată militant Perla Hărăbor, după numele aparatului administrativ al zonei, a reprezentat un adevărat tur de forţă din cauza condiţiilor dificile de lucru şi a regimului de campanie în s-a locuit. Obştea Sătească Hărăbor are în administraţie 1040 ha de vegetaţie forestieră şi păşuni alpine, din anul 2006; înainte de această dată, masa lemnoasă din această zonă a fost exploatată în proporţie de 70%, lăsând în urmă un o amplă suprafaţă defrişată, fără posibilitatea regenerării naturale. Deoarece rata de îmbătrînire din localitatea Schela este foarte ridicată, iar majoritatea tinerilor au părăsit satul, Obștea Sătească nu are forța necesară pentru a reîmpăduri locul, acesta fiind unul dintre motivele pentru care sătenii au apelat la voluntarii MaiMultVerde. Nici insolaţia, nici condiţiile dificile de muncă sau terenul foarte accidentat nu i-au oprit pe voluntarii care s-au ambiţionat să înverzească trei versanţi de munte, acolo unde vijeliile au doborât pădurea de fag.

Declarații de presă

Doru Mitrana, Director Executiv, MaiMultVerde


„Promiteam în seara Galei Verzi că, pentru fiecare donaţie de 2 euro, vom planta cel puţin un copac sau vom strânge cel puţin un kilogram de gunoi. Suntem în prima jumătate a anului 2009, am plantat deja 57000 de puieţi şi vom continua cu acţiuni de curăţenie şi plantare şi în următoarele luni ale anului. Le mulţumim partenerilor şi donatorilor pentru încredere şi sprijn şi voluntarilor pentru efortul şi entuziasmul lor.”

Claudia Roman, Director Marketing, Cosmopolis

„Suntem mulţumiţi să vedem cum contribuţia Cosmopolis la Gala Verde prinde viaţă în adevăratul sens al cuvântului, iar acţiunile valoroase au loc dincolo de luminile rampei. Faptul că am ajutat la împădurirea anumitor zone sau la strângerea gunoaielor, ne face mai responsabili şi mai conştienţi de ceea ce avem de lăsat generaţiilor următoare. Ştim, însă, că nu este suficient, dar cu siguranţă noi, cei care ne-am alăturat proiectelor  MaiMultVerde putem constitui un exemplu demn de urmat, întrucât cei care vin după noi merită şansa de a trăi într-un mediu curat şi sănătos.”

Despre acţiunile generate de Gala Verde

Gala Verde este cel mai mare eveniment de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu din România. Ediţia din 2008, la care s-au strâns 123500 de euro, a fost organizată de MaiMultVerde, Cosmopolis și Televiziunea Română cu sprijinul partenerilor media Radio Guerilla, Elle, Viva, Academia Cațavencu și Cotidianul.

Prima acțiune de plantare derulată cu fonduri strânse la Gala Verde a avut loc în cadrul proiectului Pădurea Noastră, dezvoltat de MaiMultVerde împreună cu UniCredit Ţiriac Bank. 2000 de puieţi de brad au fost plantaţi într-o zonă defrişată din Parcul Naţional Piatra Craiului, în apropierea comunei Sătic din judeţul Argeş, pe 18 octombrie 2008. Anterior acţiunii, 100 de angajaţi ai UniCredit Ţiriac Bank cumpăraseră cu bani reali brăduţi virtuali, pe care i-au plantat online în jocul www.padureanoastra.ro. Cu banii astfel strânşi, suplimentaţi de bancă, voluntarii virtuali au devenit reali și s-au deplasat la locul de reîmpădurire din Piatra Craiului.

A doua acţiune derulată cu fonduri strânse la Gala Verde - Marea Plantare - a avut loc în a doua jumătate a lunii noiembrie 2008, când voluntarii MaiMultVerde împreună cu angajaţii RNP Romsilva au atins cifra de 30000 de puieţi plantaţi lângă Bucureşti, într-un demers de refacere a centurii verzi a Capitalei.

Lista donatorilor, persoane fizice și companii, este următoarea:
•    UniCredit Ţiriac Bank – 30000 euro
•    ING Asigurări de Viaţă – 25000 euro (donaţie oferită în afara licitaţiei)
•    Camelia Şucu – Class Living – 15000 euro
•    Coca-Cola HBC România – 10000 euro
•    Telekom Romania Mobile Communication S.A. (Telekom Romania Mobile) – 10000 euro
•    Carrefour România – 10000 euro (donaţie oferită în afara licitaţiei)
•    Unilever România – 5000 euro
•    Asociaţia ECO TIC – 5000 euro
•    Valerian Mareş – Domeniul Ştirbey – 2500 euro
•    Intesa Sanpaolo Bank – 2500 euro
•    KVB Economic – 2500 euro
•    Cosmopolis – 2500 euro (separat de susţinerea proiectului Gala Verde)
•    Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci – 2000 euro
•    Drakopoulos Law – 1000 euro
•    Virgil Ianţu – 500 euro

Le mulţumim tuturor şi îi asigurăm că vom continua să folosim cu maximă eficienţă fondurile puse la dispoziţia voluntarilor MaiMultVerde.


Note pentru jurnalişti

1. Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. Viziunea MaiMultVerde este că în 5 ani va dezvolta o comunitate online cu 10000 de membri, dintre care 2500 se vor implica anual în acţiuni de voluntariat pentru mediu. Asociaţia MaiMultVerde îşi propune să mişte lucrurile înainte de a fi prea târziu. De noi depinde cum va arăta viitorul şi dacă va mai avea cine să-i fie martor!

2. Cosmopolis, primul oraş european construit îin România este dezvoltat de compania Opus Land & Dvelopment SA, parte a reputatului grup de companii din domeniul construcţiilor, Buyukhanli Group. Amplasat in zona de nord-est a Bucureştiului, Cosmopolis este un concept rezidenţial destinat celor care vor să trăiască într-un mediu sigur, curat şi plin de verdeaţă, având tot confortul pe care îl oferă orice oraş european. 60% din suprafaţa Cosmopolis este dedicat exclusiv spaţiului verde, urmând a se planta 10000 de arbori, plus gazon şi plante ornamentale, până la finalizarea proiectului. 40% va fi destinat locuinţelor, spaţiilor comerciale şi altor facilităţi. www.cosmopolis.ro