Voluntarii MaiMultVerde şi-au atins ţinta: 30000 de puieţi plantaţi lângă Bucureşti


 

Voluntarii MaiMultVerde şi angajaţii RNP Romsilva au continuat activitatea de plantare începută la jumătatea lunii trecute, reuşind să finalizeze, pe 29 noiembrie, plantarea celor  30000 de puieţi de frasin şi salcâm în apropierea Capitalei. Cei peste 300 de voluntari au fost mobilizaţi în cadrul acţiunii Marea Plantare, derulată de Asociaţia MaiMultVerde cu sprijnul ING Asigurări de Viaţă şi Cosmote România şi în parteneriat cu RNP Romsilva şi Cosmopolis.

Sâmbătă, 29 noiembrie, voluntarii MaiMultVerde au plantat ultimii 3000 de puieţi de frasin în pădurea Bartoneasa, lucrând ca şi în sâmbăta precedentă în condiţii meteo dificile: frig, lapoviţă şi vânt. Pe toată durata săptămânii precedente angajaţii RNP Romsilva au plantat alţi 10000 de puieţi, care s-au adăugat celor 17000 plantaţi de voluntarii MaiMultVerde în perioada 17-22 noiembrie. La finalul acţiunii, obiectivul propus a fost realizat: 30000 de puieţi au fost plantaţi în cadrul celei mai mari acţiuni de acest fel, derulată cu voluntari, lângă Bucureşti.

Marea Plantare are ca scop reîmpădurirea unei suprafeţe însumate de 12,5 hectare, într-un demers de refacere a centurii verzi a Capitalei. Iniţiativa se derulează cu fonduri strânse la Gala Verde organizată de MaiMultVerde cu sprijinul Cosmopolis. În ciuda unei prezenţe reduse în timpul zilelor lucrătoare şi a vremii nefavorabile din cele două weekend-uri în care au fost luat parte la acţiune, voluntarii şi angajaţii RNP Romsilva au reuşit să planteze toţi cei 30000 de puieţi, completând fondul forestier deja existent în zonele de plantare (între comunele Jilava, 1 Decembrie şi Copăceni).

În data de 20 noiembrie, voluntarii au primit o mână de ajutor din partea mai multor vedete şi politicieni de toate culorile: Oana Pellea, Amalia Enache, Iulia Vântur, Cabral Ibacka, Malvina Cervenschi, Melania Medeleanu, Dana Războiu, Sulfina Barbu, Silvian Ionescu, Bogdan Olteanu, Mircea Geoană, Elena Udrea, Liviu Negoiţă şi Dan Dumitrescu. Doar în acea zi, voluntarii alături de personalităţile publice prezente au reuşit să planteze circa 4500 de puieţi de salcâm.

Voluntarii au lucrat pe trei parcele distincte din pădurile Bartoneasa şi Jilava 2, terenuri aflate în administrarea RNP Romsilva, instituţie ce va asigura şi întreţinerea şi paza arborilor plantaţi în următorii 5 ani.

În fiecare zi a acţiunii MaiMultVerde a pus la dispoziţia voluntarilor mijloace de transport până la locul de plantare, echipament de protecţie, unelte şi puieţi. Sub îndrumarea specialiştilor de la RNP Romsilva au fost plantaţi frasini, salcâmi şi alte specii ajutătoare (corcoduşi, glădiţă, meri, peri etc.). Speciile ajutătoare sunt amplasate între rândurile de arbori plantaţi pentru a spori densitatea plantaţiei şi a forţa arborii să se înalţe cât mai mult pe verticală.

Despre proiectul Marea Plantare

Problema

Bucureştiul candidează cu mari şanse de reuşită la  titlul de cea mai poluată capitală a Europei. Măsurătorile arată că, lunar, se depun peste 273 de tone de praf pe fiecare kilometru pătrat al Bucureştiului, limita maximă admisă de standardele europene fiind de 180 tone/kmp. În ultimii 15 ani, din Bucureşti au dispărut peste 20 de milioane mp de spaţii verzi. Norma de spaţiu verde în zona urbană este de 12 mp/locuitor, (dar în Viena există 70 mp/locuitor, iar în Varşovia 31 mp/locuitor), comparativ cu 2,5 mp/locuitor în Bucureşti.

România are un fond forestier de circa 6.4 milioane hectare, reprezentând 27% din suprafaţa ţării, faţă de media europeană de 32%. Numai în 2007, 100.000 de hectare de pădure au dispărut fără urmă. Institutul Naţional de Statistică a calculat că la un hectar de pădure tăiat legal, alte patru sunt defrişate ilegal, fără a fi urmate de o reîmpădurire.

Soluţia

Proiectul derulat de Asociaţia MaiMultVerde împreună cu RNP Romsilva, ING Asigurări de Viaţă şi Cosmote România îşi propune să refacă centura verde a Bucureştiului prin plantări desfăşurate în apropierea capitalei. Orice copac este un veritabil aspirator, pentru că fiecare arbore matur reţine 20 de kilograme de praf. Capitala va respira mai uşor pentru că 30.000 de arbori plantaţi vor reţine 600 de tone de praf. Arborii vor fi plantaţi pe un teren administrat de RNP Romsilva, instituţie care va asigura întreţinerea şi paza plantaţiei în următorii ani.

De ce plantăm toamna târziu?

Plantarea are loc în cea mai propice perioadă a toamnei, după prima brumă, când temperatura scade sub 5 grade câteva nopţi la rând, moment în care arborii intră în repaos vegetativ (îşi reduc la minim creşterea şi dezvoltarea pentru a trece peste anotimpul rece). Pentru a maximiza rata de prindere, este nevoie ca puieţii să fi intrat în repaos vegetativ, ceea ce le permite să suporte mai bine şocul transplantării din pepinieră într-un sol nou. Repaosul vegetativ nu se produce înainte ca temperatura să scadă sub 8-10 grade („când cade frunza”, în jargon silvic). Rata de supravieţuire a puieţilor plantaţi înainte de acest moment este mult redusă.