Voluntarii proiectului EcoChampions vor implementa 25 de proiecte în interesul comunităţii din judeţul Constanţa


 
Comunicat de presă
Bucureşti, 19 octombrie 2011

A doua ediţie a proiectului EcoChampions duce mai departe experienţa voluntariatului

Plecând de la experienţa primei ediţii a proiectului, Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ îşi propun ca, prin proiectul EcoChampions, să pună bazele unei comunităţi de voluntari care, în perioada 2011-2012, să se implice din ce în ce mai mult în rezolvarea problemelor din judeţul Constanţa. Cele 10 cluburi de elevi implicate în proiect vor avea întâlniri şi sesiuni de training pe diferite nivele şi vor implementa 25 de proiecte de voluntariat pentru comunitatea locală. Elevii vor dobandi astfel cunoştinţele şi aptitudinile necesare mobilizării comunităţii şi implementării proiectelor necesare rezolvării anumitor probleme cu care aceasta se confruntă.

Proiectul este realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ în parteneriat cu Inspectoratul judeţean Constanţa şi Organizaţia Mare Nostrum.

EcoChampions este un proiect educaţional realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ în judeţul Constanţa. Prima ediţie s-a desfăşurat pe perioada anului şcolar 2010-2011 în 10 şcoli şi licee din localităţile Constanţa, Cogealac şi Fântânele. Au fost create cluburi de voluntari care, la finalul proiectului, au propus şi implementat propriile lor proiecte de voluntariat. Astfel, proiectul a venit în întâmpinarea nevoii de instruire şi canalizare a abilităţilor elevilor de a se implica activ în dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc. Cei peste 200 de elevi de gimnaziu şi liceu implicaţi şi-au dorit să continue proiectul şi în anul şcolar 2011-2012, fiind conştienţi de schimbările pe care le pot produce în comunitate.

Cea de-a doua ediţie a proiectului EcoChampions îşi propune să contribuie şi mai mult la dezvoltarea culturii voluntariatului în comunitate, însă la un nivel care va permite formarea unei mase critice de voluntari tineri care să aibă iniţiativa şi să îi mobilizeze pe cei din jurul lor să se implice în rezolvarea problemelor locale: sociale, de mediu, culturale etc. Pe termen lung, scopul proiectului este să ajute tinerii cu abilităţi de lider să creeze structuri funcţionale care să implementeze proiecte în beneficiul comunităţii locale.

Aproximativ 200 de elevi, conduşi de câte un coordonator şi un profesor îndrumător, vor fi implicaţi în cea de-a doua ediţie a EcoChampions. Întâlnirile lunare programate în cadrul proiectului pentru cele 10 cluburi participante le vor oferi elevilor informaţii despre voluntariat şi educaţie civică pe baza cărora vor organiza dezbateri. De asemenea, ei vor identifica nevoi ale comunităţii şi cauze în care să se implice prin diverse acţiuni de voluntariat pe care le vor pune în practică o dată la două luni. Două cluburi, unul de la liceu şi unul de la gimaziu, vor face echipă în fiecare proiect de voluntariat. După fiecare acţiune, echipele se vor schimba, astfel încât toţi elevii implicaţi în proiect să ajungă să se cunoască. În total, vor fi realizate 25 de proiecte de voluntariat în diverse domenii prin acţiuni diferite, de la petiţii la acţiuni de strângere de fonduri sau lucrul cu grupuri vulnerabile.

Pentru liderii cluburilor de la liceu, cei doi parteneri ai proiectului au pregătit sesiuni de training susţinute de Centrul de Resurse pentru Organizaţii Studenţeşti (CROS). Temele abordate în cadrul trainingurilor vizează managementul de proiect, deprinderea tehnicilor de comunicare, dezvoltare personala şi managementul echipei. Aceste cunoştinţe le vor folosi în implementarea proiectelor de voluntariat şi rezolvarea cauzelor identificate. Prima sesiune de training s-a desfăşurat între 15 şi 16 octombrie la Liceul ”Mircea cel Bătrân”, iar prima temă abordată a fost managementul de proiect.

Cele 10 şcoli şi licee implicate în proiect sunt: Şcoala nr. 24 „Ion Jalea”, Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Şcoala nr. 30 „Gh. Ţiţeica”, Şcoala cu cls. I-VIII Fântânele, Şcoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Traian” şi Liceul Teoretic „Ovidius”.

„Când am început să discutăm despre voluntariat în România, majoritatea interlocutorilor se amuzau şi spuneau că nu poţi realiza nimic cu voluntari. Noi ne-am încăpăţânat să credem că putem schimba mentalităţi şi oameni şi am mai găsit şi pe alţii, care ca şi noi, consideră că voluntariatul reprezintă o soluţie la problemele actuale ale societăţii, fie ele sociale sau de mediu”, a declarat Doru Mitrana, director executiv Asociaţia MaiMultVerde.

Informaţii suplimentare:


Anamaria Bogdan, Director comunicare, Asociaţia MaiMultVerde,
 tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro

Cosmina Marin, Coordonator Comunicare & PR, Parcul eolian CEZ,
tel. 0734 455809, email: cosmina.marin@cez.ro

Note pentru jurnalişti:


Asociaţia MaiMultVerde
este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii trei ani de funcţionare, 2008 - 2010, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 de voluntari, a plantat peste 500.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 2.500.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale, cât şi din punctul de vedere al numărului de clienţi deserviţi. Grupul CEZ este un jucător cheie pe piaţa de energie electrică a Europei Centrale şi este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acoperă domenii industriale variate, pornind de la extracţia de materii prime, generarea de energie, distribuţia de energie şi până la comercializarea energiei electrice şi termice, precum şi a produselor auxiliare.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA, care, după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 5 companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Servicii şi CEZ Trade. Grupul CEZ investeşte 1,1 miliarde Euro în realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW. Parcul Eolian CEZ de la Fântânele şi Cogealac va avea astfel capacitatea aproximativ egală cu cea a unui reactor de la Cernavodă şi dublul capacităţii instalate a celui mai mare parc operaţional în prezent (Parcul eolian Whitelee, Scoţia, 322 MW). Construcţia parcului amplasat la nord de Constanţa se desfăşoară în două etape – prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW, a fost deja finalizată şi a început să producă energie verde în 2010. În vederea îndeplinirii directivei UE de a asigura provenienţa a 20% din producţia totală de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2020, investiţia derulată de Grupul CEZ în Dobrogea este una deosebit de importantă. În 2009, în România numai 14 MW au fost instalaţi în scopul valorificării potenţialului eolian.