Zâna din Sticluţă, Balerina Origami şi Cavalerul Metalo-Plastic susţin colectarea selectivă a deşeurilor


 
Comunicat de presă
3 pagini

Bucureşti, 20 septembrie 2010


Zâna din Sticluţă, Balerina Origami şi Cavalerul Metalo-Plastic susţin colectarea selectivă a deşeurilor

Proiectul „Viaţa după colectare”, demarat în 2009 şi continuat în 2010 de Asociaţia MaiMultVerde cu sprijinul Coca-Cola HBC România, a încurajat aproape 4.000 de români să îşi ceară dreptul la un sistem de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje cât mai eficient şi la îndemână. Zâna din Sticluţă, Balerina Origami şi Cavalerul Metalo-Plastic, ambasadorii proiectului, alături de numeroase vedete, au încercat, să convingă românii, în diferite ocazii, că deşeurile nu sunt gunoaie şi pot fi reciclate, astfel economisindu-se resurse importante.
Dacă în 2009, proiectul „Viaţa după colectare” a convins peste 2.100 de români să scrie primarilor şi să le ceară sisteme de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje la poarta locuinţei, în 2010 alţi 1.500 de români au trimis scrisori autorităţilor locale pentru a susţine colectarea selectivă. Pe site-ul proiectului vizitatorii au la dispoziţie informaţii despre colectarea selectivă, legislaţie românească şi europeană, precum şi modele de scrisori către primărie care pot fi trimise direct prin email.   
Pentru susţinerea mesajului colectării selective, au fost create trei mascote-ambasadori ai proiectului, Zâna din Sticluţă, Balerina Origami şi Cavalerul Metalo-Plastic care reprezintă personificarea deşeurile care pot fi reciclate: Zâna din Sticluţă pentru sticla atât de fragilă, dar utilă; Balerina Origami pentru hârtia atât de prezentă în ocupaţiile noastre şi ignorată de cele mai multe ori şi Cavalerul Metalo-Plastic care luptă pentru continuarea viaţii PET-urilor si a ambalajelor de metal folosite.
Cele trei mascote au participat la diferite evenimente pe parcursul verii în cadrul cărora au informat publicul despre importanţa colectării selective şi au adunat scrisori adresate primarilor: concertele Aerosmith, AC DC, Eric Clapton şi Massive Attack şi la evenimentele de stradă Street Delivery şi ONG FEST unde au discutat cu sute de oameni. La aceste evenimente, şi vedetele s-au alăturat celor trei mascote-ambasadori susţinând proiectul Viaţa după colectare. Printre aceştia s-au numărat Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, Malvina Cservenschi (prezentatoare Jurnalelor de Ştiri de la TVR1), Horia Brenciu, Lili Sandu, Cristi Hrubaru (Cronica Cârcotaşilor), Tino Furtună (Holograf), Mihai Mărgineanu, Călin Goia (Voltaj), Robert Turcescu şi Dragoş Bucurenci, preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde.
Pe site-ul proiectului „Viaţa după colectare” există şi un model de scrisoare care poate fi trimisă parlamentarilor pentru a le cere să susţină în Parlamentul României iniţiativele legislative care încurajează colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje (http://www.viatadupacolectare.ro/resurse/trimite-un-email-deputatului-tau). Pe lângă infrastructura necesară (containerele colorate pentru separarea deşeurilor), colectarea selectivă în România nu va lua amploarea din alte ţări europene fără sprijinul politicienilor responsabili pentru o legislaţie adecvată în domeniul gestionării deşeurilor şi pentru aplicarea ei. Cetăţenii din colegiile din România le pot cere astfel deputaţilor care îi reprezintă să acorde mai multă importanţă colectării selective a deşeurilor, să susţină iniţiativele legislative favorabile acesteia şi să adopte măsuri care să înlesnească aplicarea colectării selective de companiile de salubritate şi autorităţile locale. Până la sfârşitului anului, iniţiatorii proiectului speră ca numărul celor susţin colectarea seelectivă să depăşească 5.000 de personae doar în 2010.
Până în 2013, România şi-a luat angajamentul faţă de Uniunea Europeană să sporească procentul de deşeuri valorificate până la 60%. Acest obiectiv nu va fi atins fără implementarea unor sisteme de colectare selectivă la nivelul comunităților locale, mai ales dacă avem în vedere că 60% dintre deșeurile de ambalaje sunt deșeuri menajere și numai 40% provin de la agenții economici.

Informaţii suplimentare:
Anamaria Bogdan, Manager comunicare, Asociaţia MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email anamaria.bogdan@maimultverde.ro


Note pentru jurnalişti

Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii doi ani de funcţionare, 2008 şi 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieţi, a strâns 262 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

Coca-Cola HBC România este unicul îmbuteliator din România al produselor purtând marca Coca-Cola. Compania Coca-Cola HBC România asigură pentru produsele Coca-Cola îmbutelierea, distribuţia, vânzarea, marketingul operaţional, fiind lider de piaţă în industria băuturilor non-alcoolice din România. Toate fabricile din România operează conform standardelor internaţionale de mediu ISO 14001 şi eKOsistem (sistem propriu de mediu).

În anul 2000 a luat fiinţă Asociaţia Română pentru ambalaje şi mediu, asociaţie în care Coca-Cola este membru fondator şi care colaborează cu autorităţile române pentru dezvoltarea unui sistem eficient de management al deşeurilor. Din decembrie 2003, Coca-Cola este unul dintre membrii fondatori ai ECO-ROM Ambalaje SA, organizaţie de recuperare similară celor din statele membre ale Uniunii Europene, afiliate la sistemul „Punctul Verde” şi destinată recuperării şi reciclării ambalajelor puse pe piaţă.