Copacii din Țara lui Andrei, la verificarea sănătății

Colegul nostru, Mihai Enescu, își continuă explorarea. El este specialistul MaiMultVerde, doctor în silvicultură, inginer silvic şi asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Facultatea de Agricultură, specializarea Silvicultură. Mihai a început să cutreiere în lung și-n lat țara, pentru a verifica starea copacilor plantați în ultimii trei ani, în cadrul proiectului Țara lui Andrei, de la Petrom.

Aceste verificări se fac timp de 4-5 ani şi astfel ne asigurăm că viitoarea pădure va fi viabilă, aptă de a se dezvolta pe cont propriu. În cadrul acestor vizite de observație, Mihai evaluează starea plantației și recomandă lucrările care trebuie realizate în anul respectiv. După primele zone explorate, au urmat alte trei: Băicoi, Moreni și Ploiești (Centura de Vest).

Băicoi, exemplu de bună practică

baicoi1 baicoi6 baicoi2 baicoi3 baicoi4 baicoi5


Puieţii de frasin, stejar şi paltin arată foarte bine şi au un aspect sănătos în această zonă. Partea şi mai bună este că nu s-au observat urme de dăunători, cum ar fi făinarea frunzelor sau frunze roase. Puieţii au, în general, înălţimi de 50 – 60 cm (stejar), 30 – 40 cm (paltin) şi 50 – 80 cm (frasin). Prinderea este de aproximativ 85%. În plus, Mihai a observat şi regenerări naturale la unele specii arbustive, cum ar fi păducel şi corcoduş, dar şi la câţiva puieţi de salcâm, într-un pâlc izolat. În cazul puieților de stejar, apare, de asemenea, fenomenul de autorecepare: deşi par uscaţi, la bază se formează noi lăstari. Va fi nevoie de descopleșiri şi de mobilizări între rânduri.

La Moreni este de lucru

moreni2 moreni3 moreni5 moreni4 moreni6 moreni1


Petrom a ajutat la găsirea unor lucrători de nădejde în zonă. Pe lângă descopleșirile necesare, ei vor tăia cu foarfeca şi unele exemplare uscate, favorizând astfel procesul de autorecepare. Prinderea s-a realizat în proporţie de 50% şi se vor face completări cu puieţi, la toamnă.

Bogăţie de specii la Ploiești Centura de Vest


ploiesti_centura_vest2 ploiesti_centura_vest4 ploiesti_centura_vest5 ploiesti_centura_vest6 ploiesti_centura_vest1 ploiesti_centura_vest3

În acest loc, frasinul comun şi speciile din genul Acer (Acer pseudoplatanus – paltin, Acer platanoides – arţar, Acer negundo – arţar american) arată foarte bine. Ei depăşesc pe alocuri 3 metri, iar speciile de Acer au înălţimi cuprinse între 2 – 3 m. În plus, exemplarele de mălin sunt sănătoase şi majoritatea au deja fructe. Cam 65% dintre puieţi s-au prins la Ploiești. Recomandarea lui Mihai pentru completarea exemplarelor uscate ar fi utilizarea puieţilor de frasin şi paltin.

Vom reveni cu informaţii și despre celelalte zone în care voluntarii noștri, împreună cu Petrom, au plantat copaci tineri.

Despre proiect


Din 2007 și până acum, Petrom a plantat peste 670.000 de copaci pe 116 ha de teren. Compania a implicat 20.000 de voluntari în acțiunile sale, printre care şi plantările realizate în perioada 2010 – 2012, împreună cu Asociația MaiMultVerde, în cadrul programului Țara lui Andrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.