600469_10200742694123805_2128276808_n

Clădirea asta ca o acadea scăpată-n iarbă este cu totul specială. Patru pomi înalți și sănătoși s-au înclinat de curând pe locul în care e construită și nu s-au ridicat mai apoi să-i acompanieze pe locatari la masa de poker sau să le toarne oxigen trecătorilor în pahare.

Când visul american de Berceni era doar în fază de proiect pe Bulevardul Alexandru Obregia, nr.19, din Sectorul 4, București, el se intersecta în mod paradoxal cu un spațiu verde împrejmuit de patru copaci. O oază de umbră în curtea blocului, pe a cărei cale de dispariție n-ai fi pariat.

În momentul în care Păcuraru Petruța – una dintre locuitoarele din zonă preocupată de soarta spațiilor urbane verzi – a observat rapida tăiere a copacilor de către lucrătorii trimiși de administrația locală, s-a hotărât să investigheze motivul tăierii lor. Pomii arătau bine, înalți și înverziți, fără să amenințe prin prezența lor siguranța locuitorilor din zonă.A aflat însă că spațiul verde este în proprietatea lui Murga Roberto Emanuel, care plănuiește o construcție dedicată jocurilor de noroc pe această suprafață prin autorizarea de construcție nr. 975/40640/2012. Din 2004, de când Primăria Sectorului 4 a retrocedat această porțiune verde, aspectul ei s-a degradat. După anunțarea Gărzii de Mediu , doamna Petruța avea să afle și că NU exista autorizație de defrișare pentru data și locația respectivă (Alexandru Obregia, nr. 19, pe 19 mai 2013). Dar nicio autoritate nu a luat încă vreo măsură și, ca urmare, în locul a patru copaci trainici și a unui binevenit pătrățel de gazon în plus, ramâne în picioare pariul cu Vegas Club de Berceni.

distrugere_spatii_verzi_sector4

După ce a urmat toate procedurile legale și a rămas fără vreun răspuns din partea autorităților, Petruța se întreabă pe bună dreptate: ”Grădina blocului ne-a fost luată, copacii au fost tăiați și jegul, mizeria au fost puse în loc. De ce? Iar 9 ani mai târziu, alți copaci mor…

Așa-numitele renovări ale diverselor spații din capitală, toaletările de fațadă ale copacilor sau folosirea unor terenuri private pentru construcțiile clădirilor amenință natura urbană de care și așa ducem lipsa. Facem pe această cale un apel către autorități pentru a lua măsuri.

Dacă jocurile au fost făcute pentru ca natura să piardă de fiecare dată când oamenii intervin, am vrea să pariem măcar pe atenția celor responsabili cu protecția ei. Deși predă muzica, Petruța Păcuraru a luat atitudine și a făcut cunoscută povestea acestor abuzuri față de mediu. Ne întrebăm și noi de ce doar cei din jur sunt atenți la asta, iar autoritățile se fac că blackjack?