Doctorul pădurii din Țara lui Andrei, din nou la lucru – verificarea plantărilor (1)

După cum bine ştiţi, de două ori pe an, MaiMultVerde porneşte într-o misiune de verificare a terenurilor pe care am plantat alături de voluntari şi companii. Aceste verificări sunt o componentă esenţială a angajamentului nostru de a urmări timp de 5 ani evoluţia viitoarelor păduri, alături de lucrările de întreţinere şi completare.

În septembrie, specialistul nostru în silvicultură, Mihai Enescu, a pornit din nou la drum pentru a verifica puieţii plantați în Țara lui Andrei, un proiect Petrom. Iată prima parte a celor mai noi constatări ale sale.

Moineşti, dealul Osoiu, judeţul Bacău

Osoiu_2012_2 Osoiu_2012_4 Osoiu_2012_3 Osoiu_2012_1

Prima plantare a avut loc în anul 2012, specia plantată fiind salcâmul. Procentul de prindere este de aproximativ 95%, ceea ce conferă plantației atributul de reușită totală. Majoritatea puieților are înălțimi cuprinse între 1 – 1,2 m, prezentând o dezvoltare bună și foarte bună pentru vârsta și stadiul lor. Starea bună de sănătate (vitalitate/vigoare) reiese și din aspectul lujerilor și al ramurilor și al foliolelor și frunzelor. Practic, lujerii sunt cărămizii, iar aparatul foliar prezintă un colorit verde – glaucescent, fără vreo nuanță gălbuie.

La buna dezvoltare a puieților au contribuit semnificativ atât lucrările de descopleșire (înlăturarea ierburilor din jurul puieţilor cu ajutorul sapelor), cât și faptul că pe parcursul verii s-au înregistrat precipitații, fapt certificat și de lipsa crăpăturilor de la suprafața solului. Totuşi, există şi o ameninţare potenţială: pășunatul din zonă.

Ca perspectivă estetică, Mihai a notat „îmbinarea” din partea de amonte a puieților de salcâm cu cei de pin silvestru (Pinus sylvestris) rezultați din regenerare naturală, iar în interiorul acesteia cu puieți de măceș (Rosa canina) ori păducel (Crataegus monogyna), ceea ce va conferi un aspect estetic plăcut.

Moineşti, dealul Osoiu 2, judeţul Bacău 

Osoiu_1 Osoiu_4 Osoiu_2 Osoiu_3

Pe acest teren am plantat prima dată în 2010, tot salcâm, continuând în anii următori cu lucrările de completare şi întreţinere. Şi aici lucrurile stau foarte bine. Puieții de salcăm prezintă un „habitus” caracteristic, sunt sănătoşi și frumoși. Singura amenințare este tot pășunatul.

Moineşti, dealul Taşbuga, judeţul Bacău

TasbugaProcentul actual de prindere al molidului şi bradului (într-o proporţie mai mică) este mai redus decât în cazurile anterioare, adică 50%. Cauzele sunt solul superficial, cu conținut ridicat de schelet (pietre) – ceea ce a condus la plantarea inadecvată a unor puieți, poluarea din sol (sesizabilă atât olfactiv, cât și vizual – pete negre la suprafața solului), dar şi una din speciile alese, bradul (Abies alba) care nu se plantează în plină lumină, prezentând un temperament de umbră (în stadiul juvenil preferă să crească sub masiv, sub arborii maturi care îi conferă protecție).


Prin urmare, în aceste condiții de sol scheletic, parțial poluat, cu expunere la soare, Mihai a recomandat să se planteze puieți de pin silvestru (Pinus sylvestris) în acţiunea de plantare care va avea loc în 9 noiembrie 2013. Pinul silvestru este o specie pionieră, fiind coniferul cel mai răspândit din Europa, care se dezvoltă foarte bine în plină lumină. De asemenea, se poate încerca includerea în compoziția de replantare a 10 – 20% de puieți/butași de cătină albă (Hippophaë rhamnoides), grupați, în funcție de condițiile de teren, în biogrupe. Cătina albă este cunoscută în lumea amelioratorilor silvici drept alifia terenurilor degradate. Cu alte cuvinte, cătina reprezintă ultimul as din mânecă pentru instalarea vegetației forestiere pe un teren degradat (prin teren degradat înțelegându-se și un teren cu sol scheletic fără pătură erbacee ori strat arbustiv).

Despre verificările plantaţiilor din Ţara lui Andrei:

Cu ajutorul voluntarilor din Țara lui Andrei, un proiect Petrom, noi păduri se vor înălța în zonele afectate de despăduriri, identificate de Asociaţia MaiMultVerde și Petrom.

Mihai Enescu este specialistul nostru în domeniu (doctor în silvicultură, inginer silvic şi asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Facultatea de Agricultură, specializarea Silvicultură) și a început să cutreiere în lung și-n lat țara, pentru a-i întreba de sănătate pe copacii plantați de voluntari în cadrul proiectului Țara lui Andrei. Acestea sunt zonele în care a ajuns Mihai în 2013 pentru a evalua plantările făcute în ultimii trei ani:

1. Ploiești (Şoseaua de Centură Vest)

2. Moinești (dealurile Osoiu, Taşbuga – jud. Bacău)

3. Buzău (pădurea Frasinu – jud. Buzău)

4. Videle (jud. Teleorman)

5. Marca (dealul Leşmir, jud. Sălaj)

6. Băicoi (pădurea Tufeni – jud. Prahova)

7. Mârşani (jud. Dolj)

8. Roata de Jos (jud. Giurgiu)

9. Talpa (jud. Teleorman)

10. Vânătorii Mici (jud. Giurgiu)

11. Moreni (jud. Dâmboviţa)

12. Valea Călugărească (jud. Prahova)

Verificările se fac timp de 4-5 ani şi astfel ne asigurăm că viitoarea pădure va fi viabilă, aptă de a se dezvolta pe cont propriu. În cadrul acestor vizite de observație, Mihai evaluează starea plantației și recomandă lucrările care trebuie realizate în anul respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.