Doctorul pădurii din Țara lui Andrei, din nou la lucru – verificarea plantărilor (2)

După cum bine ştiţi, de două ori pe an, MaiMultVerde porneşte într-o misiune de verificare a terenurilor pe care am plantat alături de voluntari şi companii. Aceste verificări sunt o componentă esenţială a angajamentului nostru de a urmări timp de 5 ani evoluţia viitoarelor păduri, alături de lucrările de întreţinere şi completare.

În septembrie, specialistul nostru în silvicultură, Mihai Enescu, a pornit din nou la drum pentru a verifica puieţii plantați în Țara lui Andrei, un proiect Petrom. Iată a doua parte a celor mai noi constatări ale sale (citiți aici prima parte).

Moreni, judeţul Dâmboviţa 

Moreni_1 Moreni_2 Moreni_3

Plantaţia a fost înfiinţată în 2012 când voluntarii din Ţara lui Andrei au plantat puieţi de salcâm. Din păcate, rata de prindere este de aproximativ 25%, iar cauzele sunt multiple: solul tare (ceea ce a făcut să se sape greu), sărac în substanțe nutritive, puieți de talie mare folosiţi în timpul acţiunii de plantare (ceea ce a îngreunat munca voluntarilor), seceta înregistrată pe parcursul verii (crăpături în sol + frunze slab dezvoltate), pășunatul intensiv (mulți puieți sunt roși sau rupți) şi puieți scoși din sol. În 2 noiembrie 2013, voluntarii din Ţara lui Andrei vor planta din nou, aşa numita completare, conform rcomdandărilor făcute de Mihai.

Valea Călugărească, judeţul Prahova 

Valea Calugareasca_1 Valea Calugareasca_2 Valea Calugareasca_3

Procentul de prindere al frasinului (Fraxinus excelsior) este de 85%. Cauza o reprezintă pășunatul. Vestea bună este că aproximativ 500 de puieți sunt încă vii, dar evoluția lor ulterioară este pusă sub semnul întrebării. MIhai recomandă o completare pe cel puțin 10% din suprafață (500 puieți) și o presiune mai mare pe paznicii vitelor ori împrejmuirea terenului pentru o mai bună protecţie a puieţilor. Plantaţia a fost înfiinţată în 2012.

Vânătorii Mici, judeţul Giurgiu 

Vanatorii Mici_1 Vanatorii Mici_3 Vanatorii Mici_4 Vanatorii Mici_2 Vanatorii Mici_5

În toamna anului 2012, voluntarii din Ţara lui Andrei au ajuns la Vânătorii Mici unde au plantat salcâm (Robinia pseudoacacia). Procentul actual de prindere este de aproximativ 85%. Există două goluri (15%) concentrate în două zone diferite. Deși puieții au avut talie mare (1,5-2 m) la plantare, majoritatea s-au prins ori s-au autorecepat, au lastărit din partea inferioară, iar partea terminală s-a uscat. Mihai recomandă realizarea unei completări pe 10% din suprafață (1.000 puieți) pentru a acoperi (în principal) cele două goluri și lipsurile de pe cele câteva rânduri.

Lucrările de întreţinere din vara anului 2013 au fost realizate ca la carte, substratul superior al solului pare să fie fertil (fapt certificat de coloritul frunzelor), iar precipitațiile din zonă au ajutat.

Talpa, judeţul Teleorman 

Talpa_2 Talpa_3 Talpa_4 Talpa_1

Procentul de prindere a puieților preconizat la vizita din primăvară (80%) se confirmă, restul a avut de suferit din cauza secetei din zonă. În intervalul sfârșit de mai – început de octombrie nu s-au înregistrat precipitații.  Plantaţia a fost înfiinţată în 2012, toamna, caând au fost plantaţi salcâmi.

Per ansamblu, puieții din proximitatea lacului „arată” mult mai față de cei de pe platou, deoarece solul este mai profund decât cel de pe platou, iar apropierea de lac conferă un surplus de umiditate atmosferică. Mihai recomandă completări pe cel puțin 10% (3.500 de puieți) din suprafață, lucrări care vor avea loc în luna noiembrie a acestui an.

O măsură luată în cursul acestui an, receparea (tăierea) puieților la aproximativ un metru lungime, a dat roade bune. Rănile s-au închis foarte repede, iar de la aproximativ 5-15 cm de sub tăietură s-au dezvoltat ramuri cu lungimi de până la un metru.

Despre verificările plantaţiilor din Ţara lui Andrei:

Cu ajutorul voluntarilor din Țara lui Andrei, un proiect Petrom, noi păduri se vor înălța în zonele afectate de despăduriri, identificate de Asociaţia MaiMultVerde și Petrom.

Mihai Enescu este specialistul nostru în domeniu (doctor în silvicultură, inginer silvic şi asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Facultatea de Agricultură, specializarea Silvicultură) și a început să cutreiere în lung și-n lat țara, pentru a-i întreba de sănătate pe copacii plantați de voluntari în cadrul proiectului Țara lui Andrei. Acestea sunt zonele în care a ajuns Mihai în 2013 pentru a evalua plantările făcute în ultimii trei ani:

1. Ploiești (Şoseaua de Centură Vest)

2. Moinești (dealurile Osoiu, Taşbuga – jud. Bacău)

3. Buzău (pădurea Frasinu – jud. Buzău)

4. Videle (jud. Teleorman)

5. Marca (dealul Leşmir, jud. Sălaj)

6. Băicoi (pădurea Tufeni – jud. Prahova)

7. Mârşani (jud. Dolj)

8. Roata de Jos (jud. Giurgiu)

9. Talpa (jud. Teleorman)

10. Vânătorii Mici (jud. Giurgiu)

11. Moreni (jud. Dâmboviţa)

12. Valea Călugărească (jud. Prahova)

Verificările se fac timp de 4-5 ani şi astfel ne asigurăm că viitoarea pădure va fi viabilă, aptă de a se dezvolta pe cont propriu. În cadrul acestor vizite de observație, Mihai evaluează starea plantației și recomandă lucrările care trebuie realizate în anul respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.