FânFest, patru zile de evenimente culturale la Roșia Montană

A opta ediție a festivalului FânFest are în agendă zeci de evenimente. Participanții sunt așteptați între 15 și 18 august la concerte, spectacole de teatru, evenimente speciale, expoziții, filme, literatură, tururi ghidate, târg țărănesc, o zonă dedicată copiilor și un forum social de activism.

Artiştii cu mesaj social şi atitudine critică iau parte și în acest an pro-bono la FânFest. Vor continua  să provoace, să scuture conștiințe pentru trezierea la lumea reală. Iată-i pe câțiva dintre ei:

Luna Amară / Norzeatic & Avant’N’Gard / Blanoz / Aria Urbană / Travka / ZadaR / Trei parale / Shadowbox / Celalalte Cuvinte/ Methadone Skies / Kaleidonescu / Omu Gnom / Us (Kaya Foundation) / Low Freq / High Kulture (Saga, Vru Dubz) / Padre / Phase3 / Dj Socol 

Teatru Civic

Anul acesta la FânFest secțiunea de teatru și performance anunță reprezentații, instalații audio, circ în stradă și ateliere cu mesaj social. Publicul este invitat să creeze, alături de artiști, un spațiu social comun în care Roșia Montană este în prim plan.

Compania italiană Motus va realiza un performance și ateliere dedicate participării lor în cadrul FânFest, intitulat „Is this land mine?”.

Maria Balabaş revine la festival cu o narațiune sonoră bazată pe înregistrări de teren făcute la Roșia Montană în 2012 – FânFest sound story. Programul include și un spectacol de teatru documentar „Del duma, Vorbeşte-le despre mine” în care poveştile a patru femei de etnie romă se îmbină cu muzica tradiţională romani.

‘Legământ copacului’ este un atelier de improvizaţie teatrală prin intermediul căruia actorul Paul Socol propune publicului interacțiunea senzorială cu natura din Roșia Montană.

Evenimente speciale la FânFest

Evenimentele speciale reunesc proiecții de filme mute acompaniate de muzică live, concerte de orgă, percuție orientală și sud americană și proiecții foto. The Wind este un experiment cvasi-improvizat, live, de (re)construire a coloanei sonore a filmuluiVântul (SUA, 1928). Restaurarea orgii de la Biserica Unitariană din Roșia Montană prilejuiește reinaugurarea sa printr-un concert al Ciprianei Smărăndescu.

Şoapte şi poveşti din nopţi închipuite aduce la festival interferenţe muzicale persano-afro-americane.

Iar Geamăna Tripping prezintă un proiect inedit: Dan Tăuțan a vizitat Geamăna și a făcut fotografii, surprinzând într-o manieră realistă și apăsătoare un sat ce își trăiește ultimile clipe – Geamăna, satul distrus de exploatarea de cupru de la Roșia Poieni. Agonia redată vizual este întregită de concertul formației Junetrip.

Programul festivalului va fi actualizat permanent pe pagina www.fanfest.ro.

Un răspuns

  1. FânFest este din punctul meu de vedere una dintre cele mai importante activitati culturale ce apara Rosia Montana
    Cred ca stfel de evenimente pot schimba complet perectia falsa inoculata despre acel loc. Nu este un sat mort, este un loc unde viata culturala este inca vie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.