Responsabilitate globală la nivel local

La aniversarea a 15 ani de la semnarea Pactului Global, Organizația Națiunilor Unite (ONU) propune companiilor o nouă agendă ambițioasă. Pentru prima dată, 22 de companii și organizații din România, gcnr_animatiegrupate în Global Compact Network România, acceptă provocarea.

Acum 15 ani, în 26 iunie 2000, 46 de corporații se întâlneau la ONU pentru a forma o alianță care să promoveze principii universal acceptate legate de drepturile omului, dreptul muncii și protecția mediului. Lua astfel naștere UN Global Compact, un program care astăzi reunește 8.500 de companii din toată lumea, decise să sprijine obiectivele de dezvoltare sustenabilă prin proiecte care vizează aspecte diverse, de la drepturile femeilor sau anticorupție, la managementul resurselor de apă sau combaterea și adaptarea la schimbările climatice.

Mișcările legate de responsabilitate și sustenabilitate corporativă modifică modul în care funcționează lumea. De 15 ani, UN Global Compact contribuie la această schimbare utilizând avantajul strategic al celor 88 de rețele locale, active la nivel național sau regional. De anul acesta, tara noastră s-a alăturat acestui efort global: în 15 mai 2015, 22 de companii și organizații au aderat la principiile UN Global Compact și au decis să le aplice în activitățile lor și să le promoveze pe plan național în calitate de membri fondatori ai Global Compact Network România.

Primul Președinte ales al Comitetului de conducere, Mariana Gheorghe, Director General Executiv și Președinte al Directoratului OMV Petrom, spune:

Prin rețeaua locală a UN Global Compact avem șansa să formăm o platformă de dialog, dar și de acțiune concretă. Ne dorim ca împreună să fim inovatori în a motiva și influența stakeholderii fiecărei companii, astfel încât să creăm efecte pe termen lung. Acțiunile noastre vor avea un impact din ce în ce mai mare pe măsură ce implicăm nu numai mediul de business, dar și autorități și societatea civilă într-un demers ce poate fi un bun exemplu de colaborare între sectorul privat și cel public.

Acum 15 ani, întâlnirea la care erau puse bazele UN Global Compact avea loc cu trei luni înainte ca ONU să traseze ”Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” (ODM sau Millenium Development Goals) cu scopul de a contribui la atingerea acestora. De atunci rata de sărăcie extremă la nivel global a fost redusă la jumătate, rata de participare a fetelor și femeilor în școli a fost egalizată cu cea a bărbaților, iar țintele legate de accesul la resurse de apă și de prevenirea epidemiilor fatale au fost atinse. În acest an, ONU lansează ”Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă” pentru perioada 2015 – 2030 (ODS sau Sustainable Development Goals), un nou set de ținte, și mai ambițioase, la care UN Global Compact va contribui încă o dată, propunând soluții pentru companii și dezvoltând o amplă campanie de implementare la nivel global.

Global Compact Network România își propune să contribuie la atingerea ”Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă ”prin promovarea principiilor Global Compact în rândul companiilor și organizațiilor de la noi din țară, prin identificarea temelor prioritare pentru România ce țin de dezvoltarea durabilă și dezvoltarea de parteneriate și programe trans-sectoriale care să conducă la îmbunătățirea indicatorilor ce reflectă respectarea drepturilor omului și dreptului muncii, protecția mediului și eficiența luptei anticorupție.

Invităm, așadar, cu prilejul aniversării a 15 ani de la lansarea UN Global Compact, companiile și organizațiile din România, preocupate de dezvoltarea durabilă, să adere la principiile Pactului Global și să se alăture Global Compact Network Romania.

Asociația MaiMultVerde este partener strategic al programului Global Compact Network România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.