AFIS Guerilla_ed 9a_martieCea de-a noua ediție a caravanei educaționale Guerilla Verde s-a încheiat. Această ediție a fost de departe cea mai importantă din punct de vedere al participanților. Cei peste 5.000 de participanți, din 62 de școli înscrise în proiect s-au bucurat  de vizionarea și găzduirea, în premieră, a proiecției filmului documentar „CHASING ICE” în România. Atât documentarul, cât și sesiunile de Q&A s-au constituit drept o formă alternativă de educație – educația prin film. București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Ploiești și Sibiu au fost oraşele vizitate în perioada 24 martie – 13 mai.

Punctul forte al acestei ediții l-a constituit aducerea în premieră a filmului documentar “CHASING ICE”, un experiment al unuia dintre cei mai apreciați fotografi de mediu, James Balog, care surprinde, pe o perioadă de mai mulţi ani, topirea gheţarilor. Imaginile surprinse sunt bântuitor de frumoase, înregistrările video comprimă ani în secunde şi arată milenari munţi de gheaţă dispărând într-un ritm îngrijorător. Participanții au fost cu adevărat impresionați de imaginile reliefate de documentar, care dezvăluie modul în care încălzirea globală duce la topirea ghețarilor. De aceea, premiera filmului „CHASING ICE” în Romania a fost și un mijloc de conştientizare a tinerilor asupra importanței protecției mediului.„Toți suntem adepții tehnologiei, indiferent de vârsta, dar mai cu seama tinerii sunt cei care reacționează pozitiv la orice tip de informație transmisă prin intermediul multimedia. A ne folosi de filmul documentar pentru a le îndrepta atenția către un subiect atât de actual cum este încălzirea globală, sau pentru a le exemplifica beneficiile implicării în acțiuni de voluntariat, s-a dovedit a fi o modalitate eficientă și de impact. Această ediție a înregistrat peste 5.000 de participanți, ceea ce înseamnă că tot mai mulți profesori sunt conștienți de importanța expunerii și implicării tinerilor în astfel de evenimente. Ne pregătim deja pentru ediția din toamnă cu altă premieră și invitați speciali”, declară Nicoleta Talpeș, Managing Partner, Media Image Factory, organizatorul caravanei Guerilla Verde.

Proiectul Guerilla Verde a devenit, prin cele noua ediții, un mijloc de educație alternativă, care se dovedește a fi tot mai atractivă pentru tineri. Atât studenții, cât și elevii se orientează către tehnologie, sunt tot timpul conectați la rețele de socializare, iar filmul este una din marile pasiuni ale acestora. Guerilla Verde a reușit să transforme această dependență de tehnologie și de socializare într-un lucru benefic pentru ei, prin proiecţii de film, interacțiune și varietate. Vizionarea filmului și discuțiile purtate ulterior cu organizatorii, cu reprezentanții organizațiilor de mediu și nu în ultimul rând, cu profesorii, s-a dovedit a fi formula cea mai fericită  pentru organizarea întâlnirilor cu tinerii.  Însă nu doar ei au fost atrași de alternativa oferită de Guerilla Verde, ci și profesorii care au considerat la rândul lor, că filmul este un instrument din ce în ce mai prețios în stârnirea interesului unui elev sau student.

În perioada 24 martie – 13 mai, caravana Guerilla Verde a avut un traseu bine stabilit. Școlile și universitățile din București, Brașov, Ploiești, Sibiu, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca au fost gazdele celei de-a noua ediții a caravanei educaționale, care s-au dovedit a fi foarte receptive la mesajul transmis de organizatori, fapt dovedit de numărul foarte mare de participanți – peste 60 de unități de învățământ din toate cele șapte orașe. În ciuda faptului că organizatorii nu au putut fi prezenți fizic la toate evenimentele, datorită numărului mare de solicitări, au fost puse la dispoziția celor interesați materialele necesare organizării proiecțiilor. Și în această ediţie intrarea a  fost liberă, iar participanții s-au putut întâlni cu reprezentanți ai organizațiilor de mediu, recunoscute în România, care au prezentat programele de voluntariat pe care le au în derulare.

Guerilla Verde este prima caravană educaţională prin film cu mesaj ecologic din România. Alte informații: 9 ediţii organizate; peste 20.000 de participanţi: tineri, elevi, autorităţi, presă, parteneri; 20 filme proiectate cu mesaj ecologic educaţional; 200 de şcoli, 50 licee şi 10 universităţi din peste 22 de oraşe.

Următoarea ediție a caravanei va fi organizată în perioada octombrie-noiembrie 2014.