În Țara lui Andrei, puieții devin copaci

Voluntarii de la MaiMultVerde și-au rupt din timpul liber pentru o cauză nobilă: plantări în zonele defavorizate, în cadrul proiectului Țara lui Andrei, de la Petrom. Pentru a fi siguri că puieții o duc bine și pentru a constata de ce tipuri de lucrări mai este nevoie în fiecare zonă, l-am trimis pe teren pe Mihai Enescu, specialistul nostru. Aceste verificări se fac timp de 4-5 ani şi astfel ne asigurăm că viitoarea pădure va fi viabilă, aptă de a se dezvolta pe cont propriu. În cadrul acestor vizite de observație, Mihai evaluează starea plantației și recomandă lucrările care trebuie realizate în anul respectiv. Citiți despre prima și a doua observație.

Mihai este doctor în silvicultură, inginer silvic şi asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Facultatea de Agricultură, specializarea Silvicultură. El a explorat deja mai multe zone plantate și iată că a venit rândul ultimelor trei.

Situația de la Mârșani (Dolj) este foarte bună și plină de speranțe pentru viitoarea pădure ce se va înălța acolo. Gradul de prindere, după completările din toamnă, este de aproximativ 85%. Puieții plantați în toamna anului 2011 au aproape doi metri, iar cei plantați în toamna lui 2012 au aproximativ un metru. O parte dintre puieți a început să drajoneze (se înmulțesc vegetativ prin lăstari iesiți din rădăcină). Unii dintre cei plantați în 2012 s-au autorecepat, adică, deși par uscați, lăstăresc de la bază.

La Valea Călugărească (Prahova), rata de prindere a puieţilor este de una extrem de bună, de peste 90%. Acolo există o plantaţie de 1 ha de frasin, iar puieţii prezintă un aspect sănătos, atât lujerii, cât şi frunzele. Sunt necesare lucrări de descopleşire a puieţilor, care au o înălţime de aproximativ 50 cm.

Și la Frasinu (Buzău) totul este conform așteptărilor. Puieții s-au prins în proporție de 85%. Puieții de arțar american (Acer negundo) vegetează foarte bine, au înălțimi chiar și de 4 metri și fructificație abundentă (foarte multe mănunchiuri de bisamare). De asemenea, puieții de frasin arată sănătos, având circa 2 metri. Mihai Enescu a constatat prezența altor specii rezultate din regenerare naturală, cum ar fi porumbar, lemn câinesc, fals oțetar, corcoduș, măceș, cireș pădureț, amorfă. Se întrevede deci o pădure cu o diversitate ridicată de specii arborescente și arbustive. La finalul verii, prin luna august, se va face o nouă evaluare, pentru a se stabili eventualele completări.

Despre proiect


Din 2007 și până acum, Petrom a plantat peste 670.000 de copaci pe 116 ha de teren. Compania a implicat 20.000 de voluntari în acțiunile sale, printre care şi plantările realizate în perioada 2010 – 2012, împreună cu Asociația MaiMultVerde, în cadrul programului Țara lui Andrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la Newsletter

Promiteam că nu vom trimite spam.