Împreună pentru o Dunăre curată

“Împreună pentru o Dunăre curată” este un proiect multianual de educaţie ecologică, iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu Henkel România, preluat în 2008 de Asociaţia MaiMultVerde. Proiectul urmăreşte crearea unei reţele de mici prieteni ai Dunării şi Deltei, elevi de gimnaziu selectaţi din şcoli din localităţi dunărene, în vederea realizării unor acţiuni comune de protecţia mediului.

Totul a început în anul 2007 cu un proces de selecţie minuţios, care a implicat inspectoratele şcolare judeţene, finalizat cu alegerea a 22 de elevi din şcoli dunărene. Elevii selectaţi au participat în luna septembrie la o tabără de educaţie ecologică în Delta Dunării, la Sf. Gheorghe, care a inclus şi evenimentul de lansare a proiectului. A fost o tabără în care cei mici, reuniţi ca Poliţia Verde a Copiilor, au învăţat mai multe despre ecologie, au atenţionat turiştii asupra pericolului deşeurilor lăsate în natura în Rezervaţia Delta Dunării. S-au legat multe prietenii şi s-au creat amintiri frumoase. Elevii au învăţat multe şi, la întoarcere, au transmis colegilor şi profesorilor lor cele învăţate şi au expus în şcolile lor fotografii făcute în Deltă.

În toamnă, după începerea anului şcolar, poliţiştii verzi şi-au adunat colegii şi fiecare echipă a conceput şi implementat un mic proiect local de responsabilizare a comunităţii, ducând astfel mesajul cristalizat în tabară mai departe. Primele cinci şcoli, având cele mai eficiente şi originale acţiuni, au primit diplome şi premii.

În 2008, Asociaţia MaiMultVerde şi Henkel România au premiat școlile participante pentru acțiunile de mediu desfășurate. Îndrumaţi de profesorii lor, poliţiştii verzi au dezvoltat campanii locale prin care au promovat un comportament prietenos şi responsabil faţă de Dunăre şi faţă de mediul înconjurător.

Pe lista finaliştilor s-au aflat cinci şcoli, trei dintre acestea fiind premiate de Henkel România cu sponsorizări în valoare de câte 1,000 de euro fiecare. Concursul dintre şcolile dunărene a reprezentat ultima etapă de popularizare a demersului ecologic şi educaţional propus de parteneri prin această iniţiativă. Cele trei şcoli câştigătoare sunt:

  • Şcoala generală nr. 14 din Drobeta Turnu Severin, premiată pentru campania „Treci pe verde!”. Elevii au întins o pânză de jur împrejurul gardului şcolii, pe care au pictat-o şi   inscripţionat-o cu mesaje de protecţie a mediului. Organizatorii au mobilizat un număr record de participanţi – aproximativ 900 de elevi şi profesori, precum şi autorităţi locale (Primărie şi Agenţia de Protecţie a Mediului Mehedinţi).
  • Şcoala generală nr. 6 din Drobeta Turnu Severin, premiată pentru proiectul „6, 6, vine Poliţia Verde!”. Activităţile desfăşurate de micii poliţişti verzi au inclus: ecologizarea malului Dunării şi instalarea unor pubele eco cu însemnele Poliţiei Verzi, plantarea de arbuşti în grădina şcolii,  concurs de desene pe asfalt cu tematică eco, concurs de dezbateri între elevi pe tema „Plasticul: soluţie sau problemă”, organizarea unui eveniment public care încuraja un comportament mai prietenos faţă de mediu (în cadrul evenimentului s-au strâns peste 600 de adeziuni).
  • Şcoala generală nr. 12 din Tulcea premiată pentru proiectul „Pandora”, derulat de Parlamentul Verde al elevilor. Elevii au primit cutii de culori diferite, în care au introdus mesaje despre Dunăre: probleme cu care se confruntă fluviul, ce putem face pentru Dunăre, lucruri de care beneficiem datorită Dunării. Alte activităţi organizate de cei mici au fost: concursul de design pentru realizarea unui blazon pentru Poliţia Verde, o vizită la o centrală eoliană, un concurs de desene şi colaje pe teme eco şi o scenetă intitulată „Legendele Dunării”.

Inițiatorii campaniei au decis să acorde două menţiuni speciale următoarelor două proiecte:

  •  „Sticla gigant”, iniţiativă a liceului teoretic Nicolae Iorga din Brăila. Elevii au construit o sticlă gigantică din PET-uri, pe care au instalat-o în faţa Primăriei ca semnal de avertizare

asupra poluării. De asemenea, ei au montat panouri pe care trecătorii erau rugaţi să scrie mesaje pentru un mediu curat sau sugestii „ecologice” pentru autorităţile locale.

  •   „Monstrul Nepăsării”, proiect al elevilor de la  şcoala generală nr 3, Moldova Nouă, care  au construit un robot din PET-uri pe care l-au plimbat prin oraş. Tot ei au organizat şi un concurs de costume din materiale reciclabile, o lecţie deschisă de ecologie ţinută de elevi profesorilor şi o expoziţie de colaje şi desene cu tematică eco.

Poliţia Verde a Copiilor” este primul proiect derulat sub umbrela „Împreună pentru o Dunăre curată”. Obiectivul principal al proiectului „Poliţia Verde a copiilor” îl reprezintă constituirea unei reţele de mici prieteni ai Dunării, în scopul realizării de acţiuni de ecologizare şi educare a populaţiei şi turiştilor din localităţi aflate pe cursul Dunării şi din Delta Dunării.

Un alt premiu important, decernat „Poliţiei Verzi a Copiilor” este „Silver Award for Excellence” la Romanian PR Awards, la categoria „Responsabilitate socială şi dialog cu grupurile cointeresate„.

>> vezi mai multe imagini din proiectele locale ale ‘polițiștilor verzi’ în 2008
>> intră pe Forumul ”Poliția Verde a Copiilor”


Vă aşteptăm alături de noi, împreună pentru o Dunăre curată!

Foto1: Poliţiştii verzi în acţiune!
Foto2: Poliţişti verzi alături de HiQ şi Loredana.