Project Description

PERIOADA DE DERULARE A PROIECTULUI: 2013-2014
OBIECTIVELE PROIECTULUI:
Asociaţia MaiMultVerde şi marca Yves Rocher şi-au propus să planteze 100.000 de puieţi de stejar (Quercus robur), frasin (Fraxinus excelsior), cireş pădureţ (Prunus avium) şi plop (Populus spp.) pe o suprafaţă totală de 26 ha în sudul României, în Parcul Natural (judeţul Giurgiu).

Scopul acestui proiect de împădurire este de a susţine regenerarea artificială a stejarului (prin plantarea puieților) în Parcul Natural Comana şi de a contribui la îmbunătăţirea calităţii aerului şi solului în zonă, precum şi la refacerea centurii verzi din jurul Bucureştiului.


DESCRIERE 

Prin proiectul „Să Plantăm pentru Planetă”, marca Yves Rocher, prin intermediul Fundaţiei Yves Rocher, şi-a luat angajamentul de a planta la nivel mondial 50 de milioane de arbori până la finalul anului 2014, sprijinind asociaţii specializate în reîmpăduriri din lumea întreagă.
Din aceştia, 100.752 de puieţi au fost plantaţi în sudul României, în colaborare cu Asociaţia MaiMultVerde şi Ocolul Silvic Comana, în Parcul Natural Comana (judeţul Giurgiu).
În trecut, stejarul era specia predominantă, însă, în ultimele decenii, a ajuns să fie din ce în ce mai rar. Romsilva, prin Ocolul Silvic Comana, şi-a propus să reintroducă stejarul în ecosistemul local prin acţiuni de plantare, iar MaiMultVerde şi marca Yves Rocher s-au alăturat acestui demers prin campania ”Să Plantăm pentru Planetă”

Stejarul este un arbore maiestuos, fiind, cel puţin în trecutul apropiat, specia de bază, edificatoare a ecosistemelor forestiere din partea de sud a ţării, specie care asigură stabilitatea şi umiditatea solului în care creşte, contribuie la dezvoltarea biodiversităţii, iar odată ajuns la maturitate, absoarbe o cantitate mare de CO2 din atmosferă, contribuind şi la îmbunătăţirea calităţii aerului.  – 

Primii 7.000 de puieţi de stejar au fost plantaţi de către 150 de voluntari MaiMultVerde, colaboratori ai mărcii Yves Rocher şi jurnalişti, în cadrul unei acţiuni de plantare organizate în 16 noiembrie 2013, în Parcul Natural Comana. Plantările au continuat pe parcursul lunii noiembrie cu încă 21.000 de puieţi de stejar şi plop, acţiuni realizate de Ocolul Silvic Comana, partener al proiectului, şi Administraţia Parcului.

În anul 2014, Ocoul Silvic Comana şi Direcţia SIlvică Giurgiu, au realizat lucrări de întreţinere (mobilizare teren, smulgere buruieni, descopleşire), astfel încât plantatţa să se dezvolte în cele mai bune condiţii şi să atingă starea de masiv conform normelor silvice în vigoare.
Acţiunile de plantare au continuat în toamna anului 2014 când s-au mai plantat 72.752 de puieţi de stejar, atingând astfel obiectivul propus prin acest proiect.  

  – 
În cadrul proiectului ” Să Plantăm pentru Planetă” susţinut de Yves Rocher la nivel internaţional, până acum s-au plantat peste 31 de milioane de arbori în peste 20 de ţări de pe cinci continente. Acest proiect este parte a unei campanii internaţionale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

 

Prin acest proiect se urmăreşte refacerea biodiversităţii şi îmbunătăţirea calităţii aerului şi solului în zona Parcului Natural Comana (judeţul Giurgiu) şi în Bucureşti. De pe urmă acestor vor beneficia atât localnicii (zona adiacentă Parcului Natural Comana), cât şi locuitorii din Bucureşti, dar şi turiştii care vizitează zona într-un număr destul de mare anual.
NEVOIA ŞI CONTEXTUL CARE AU DETERMINAT DEZVOLTAREA PROIECTULUI
Parcul Natural Comana este o arie protejată de interes naţional (24.963 ha), o zona specială de conservare cu regim de protecţie pentru specii de floră şi faună, fiind declarat Sit Ramsar. Specia predominantă în zonă era, în trecut, stejarul, dar în ultimii zeci de ani, a ajuns să fie înlocuit de specii mai puţin valoroase ecologic (îmbunătăţirea calităţii aerului şi solului, absorbţia de CO2). Administraţia Parcului şi Ocolul Silvic încearcă să reintroducă stejarul pentru a reface biodiversitatea şi a pune umărul la refacerea centurii verzi din jurul Bucureştiului. Cvercineele în general şi stejarul în particular contribuie la menţinerea unui grad ridicat de biodiversitate al ecosistemelor forestiere în sudul ţării.